Test of the Day for Canara Bank PO Exam 2018

Dear Aspirants,

Test of the Day for Canara Bank PO Exam 2018

We are providing you with the test of the day which will help you in upcoming exams like Syndicate Bank PO 2018. From this, you can practice questions with the timer that will help you to improve speed. Syndicate Bank PO is one of the biggest opportunity for you guys to grab on, set you own mark and proceed with full confidence. All the very best for your preparations and All the future exams.

  

Q1. Dhirubhai Ambani Solar Park is a 40-megawatt (MW AC) photovoltaic power station in-
 Rajasthan
 Gujarat
 Maharashtra
 Kerala 
 West Bengal
Solution:
The Dhirubhai Ambani Solar Park at Dhursar village near Pokhran in the Jaisalmer district of Rajasthan is a 40-megawatt (MW AC) photovoltaic power station commissioned in 2012.

Q2. "Hand-in-Hand" is the annual exercise between-
 Japan and Russia
 India and China
 USA and Sri Lanka
 France and India
 India and Japan
Solution:
The joint exercise between Indian and China, named 'Hand-in-Hand.

Q3. The Sveriges Riksbank Prize in Economic Sciences in Memory of Alfred Nobel 2017 was awarded to-
 Michael Rosbash
 Aaron Klug
 Richard H Thaler
 Kazuo Ishiguro
 Richard Henderson
Solution:
The Sveriges Riksbank Prize in Economic Sciences in Memory of Alfred Nobel 2017 was awarded to Richard H. Thaler "for his contributions to behavioural economics".

Q4. Sanjeev Stalin is related to which game?
 Cricket
 Football
 Tennis
 Archery
 Wrestling
Solution:
Sanjeev Stalin is an Indian professional footballer who plays as a defender for Indian Arrows in the I-League.

Q5. NACH is a centralised system, launched with an aim to consolidate multiple ECS systems running across the country and provides a framework for the harmonization of standard & practices and removes local barriers/inhibitors. What is the meaning of "H" in NACH?
 House
 Home
 Handle
 Host
 Honest
Solution:
National Automated Clearing House (NACH) is a centralised system, launched with an aim to consolidate multiple ECS systems running across the country and provides a framework for the harmonization of standard & practices and removes local barriers/inhibitors. NACH system will provide a national footprint and is expected to cover the entire core banking enabled bank branches spread across the geography of the country irrespective of the location of the bank branch.

Directions (6-10): Study the given information and answer the questions: 
A word and number arrangement machine when given an input line of words and numbers rearranges them following a particular rule in each step. The following is an illustration of an input and rearrangement.
Input: 18 was his 27 first 36 input 33 still 49 clear 42 
Step I: was 50 18 his 27 first 36 input 33 still clear 42
Step II: still 41 was 50 18 his 27 first 36 input 33 clear
Step III: input 35 still 41 was 50 18 his 27 first 33 clear
Step IV: his 34 input 35 still 41 was 50 18 27 first clear
Step V: first 28 his 34 input 35 still 41 was 50 18 clear
Step VI: clear 17 first 28 his 34 input 35 still 41 was 50
And Step VI is the last step of the rearrangement of the above input.
As per the rules followed in the above steps, find out in each of the following questions the appropriate step for the given input.
Input: 59 with broad 48 smile 35 then 24 hold 76 firmly 19

Q6. In which step the elements ‘75 broad 24’ found in the same order?
 Step I
 Step II
 Step III
 Step V
 Step IV
Solution:
Students let us understand the Logic behind this Question and let’s understand how to solve it. When we see the each step, then we can find that there is both number and words are arranged in each step.
1) For words arrangement- Words are arranged according to descending order given in English dictionary. In first step the words which comes last according to English dictionary arranged first to extreme left. And in second step next word are arranged to left.And this process is continued in further step.
2) For number arrangement- Number are arranged according to descending order. In first step greatest number arranged in left. And in second step next number is arranged. And this process is continued in further step( Each odd number is added by one(+1) while they are arranged and one is subtracted by each even number(-1) while they are arranged).
Input: 59 with broad 48 smile 35 then 24 hold 76 firmly 19
Step I: with 75 59 broad 48 smile 35 then 24 hold firmly 19
Step II: then 60 with 75 broad 48 smile 35 24 hold firmly 19
Step III: smile 47 then 60 with 75 broad 35 24 hold firmly 19
Step IV: hold 36 smile 47 then 60 with 75 broad 24 firmly 19
Step V: firmly 23 hold 36 smile 47 then 60 with 75 broad 19
Step VI: broad 20 firmly 23 hold 36 smile 47 then 60 with 75

Q7. In step V, which of the following words would be at 3rd to the left of 6th from the right end?
 23
 hold
 36
 smile
 47

Q8. How many step required completing the above arrangement?
 Three
 Four
 Five
 Seven
 Six

Q9. Which of the following would be the step IV after arrangement?
 hold 36 smile 47 then 60 with 75 broad 24 firmly 19
 hold 36 smile 47 19 then 60 with 75 broad 24 firmly
 36 hold smile 47 then 60 with 75 broad 24 firmly 19
 hold 36 smile 47 then 60 with 75 broad 19 24 firmly
 None of these

Q10. In step III, ‘smile’ is related to ‘60’ and ‘with’ is related to ‘35’. In the same way ‘then’ is related to?
 broad 35 24 hold firmly 19
 47
 smile
 75
 None of these

Directions (11-15): The following bar graph shows the total no. of students (in thousands) of three different colleges over five different years. 
Study the carefully to answer the following questions.
 

Q11. What is the average no. of students in college B over all the years?
 18000
 20000
 23000
 14000
 None of these
Solution:

Q12. Total no. of students over all the years is least in which college ?
 A
 B
 C
 B and C both
 A and B both
Solution:

Q13. The no. of students of college B in year 2008 are what percent more or less than the no. of students of college A in same year?
 25% less
 25% more
 30% more
 35% less
 None of these
Solution:

Q14. What is the difference between total no. of students of college B and that of college C over all the years
 30 thousands
 25 thousands
 35 thousands
 22 thousands
 24 thousands
Solution:

Q15. Find the ratio of total students of college A to that of the college B over all the years
 3 : 2
 3 : 1
 2 : 3
 1 : 1
 4 : 1 
Solution:

Directions (16-20): Read each sentence to find out whether there is any grammatical error in it. The error if any will be in one part of the sentence, the number of that part will be the answer. If there is no error, mark (e) as the answer. (Ignore errors of punctuation, if any.) 

Q16.The new rules, if they come into (A)/ force, may not have any (B)/substantial impact on the (C)/ quality of credit rating in India. (D)/ No error /(E) 

 A

 B
 C
 D
 E
Solution:
No error

Q17.Those who want to enjoy the festivities (A)/ without wading into crowded (B)/ streets can opt to just view trending (C)/ photos of the famous Pujas onto their phones.(D)/ No error /(E) 
 A
 B
 C
 D
 E
Solution:
photos of the famous Pujas 'on' their phones.

Q18.An altercation between a police constable and a couple (A)/ during a routine vehicle check in the Ramganj (B)/ area on Friday evening snowballed into a major law and order situation, as (C)/ hundreds of peoples gathered outside the police station and threw stones.(D)/ No error /(E) 
 A
 B
 C
 D
 E
Solution:
Replace "peoples" with "people".
There are three words - people, peoples , people's.
1- people - human being considered collectively. It is the entire body of persons who constitute community.
Ex- I don't care what people think of me.
2- peoples - peoples is a collective noun. It is used for the people of different nations.
Ex- American peoples.
3 - people's - The word is used as people's choice or people's grammar. If you are writing a possessive phrase, then you need to write people's.
You wrote people's love and attention.
You mean their love and attention.
You are writing a possessive phrase which need apostrophe.
Here the appropriate word is people.

Q19.Seeking to preserving buildings and sites of historic, aesthetic, cultural (A)/ or environmental value, the Uttarakhand government is (B)/ planning to bring a special legislation to (C)/ cover unprotected heritage in the state.(D)/ No error /(E) 
 A
 B
 C
 D
 E
Solution:
Replace "preserving" with "preserve.

Q20. The Centre’s decision to put unruly air passengers (A)/ on a no-fly list ranging from three months (B)/ to a lifetime, depending upon the (C)/ gravity of the offence, is stringent but welcome. (D)/ No error /(E) 
 A
 B
 C
 D
 E
Solution:
No error