Banking Quiz for NABARD Grade-A Exam 2018 | 26th March 2018

Dear Aspirants,

Banking Quiz

Banking Awareness for NABARD Grade-A Exam 2018

With the increased competition in the field of banking examinations, it has now become very important to cover up all the sections efficiently. One subject that can help you bagging graceful marks in the minimum time in these examinations is Banking Awareness. Banking Awareness Quiz not only helps you deal with the General Awareness Section of Banking Exams but also, the Personal Interview round of Banking Recruitment.

Q1. FICCI is the largest and oldest apex business organization in India. In which year FICCI was established?
(a) 1967
(b) 1957
(c) 1947
(d) 1927
(e) 1937

S1. Ans.(d)
Sol. Established in 1927, FICCI is the largest and oldest apex business organization in India. Its history is closely interwoven with India's struggle for independence, its industrialization, and its emergence as one of the most rapidly growing global economies.

Q2. FICCI is the voice of India's business and industry. FICCI stands for-
(a) Federation of Indian Chambers of Commerce and Industry
(b) Federation of Indian Chambers of Commerce and Institutions
(c) Federation of Indian Company of Commerce and Industry
(d) Federation of International Chambers of Commerce and Industry
(e) Foundation of Indian Chambers of Commerce and Industry

S2. Ans.(a)
Sol. A non-government, not-for-profit organization, FICCI is the voice of India's business and industry. FICCI stands for Federation of Indian Chambers of Commerce and Industry.

Q3. SIDBI is the principal development financial institution in India. In which year SIDBI was established?
(a) 1982
(b) 1990
(c) 1988
(d) 1992
(e) 1999

S3. Ans.(b)
Sol. Small Industries Development Bank of India (SIDBI), set up on April 2, 1990 under an Act of Indian Parliament, acts as the Principal Financial Institution for the Promotion, Financing and Development of the Micro, Small and Medium Enterprise (MSME) sector and for Co-ordination of the functions of the institutions engaged in similar activities.

Q4. What is the meaning of "D" in SIDBI?
(a) Distance
(b) Derivatives
(c) District
(d) Department
(e) Development

S4. Ans.(e)
Sol. SIDBI stands for Small Industries Development Bank of India.

Q5. Who is the present Chairman of FICCI?
(a) Sangita Reddy 
(b) Pankaj R Patel 
(c) Rashesh Shah
(d) Sandip Somany 
(e) Uday Kotak

S5. Ans.(c)
Sol. Rashesh Shah is the present Chairman of FICCI. He is Chairman and CEO of Edelweiss Group.

Q6. Where is the head office of FICCI?
(a) Guwahati
(b) Kolkata
(c) Chennai
(d) Mumbai
(e) New Delhi

S6. Ans.(e)
Sol. New Delhi is Head office of FICCI.

Q7. Who is Chairman & Managing Director of SIDBI?
(a) Ajay Tyagi
(b) HK Bhanbhanwala
(c) Kshatrapati Shivaji
(d) Mohammad Mustafa
(e) TS Vijayan

S7. Ans.(d)
Sol. Mohammad Mustafa is Chairman & Managing Director of SIDBI.

Q8. Where is the head office of SIDBI?
(a) Shimla
(b) Guwahati
(c) Lucknow
(d) Patna
(e) Chandigarh

S8. Ans.(c)
Sol. Lucknow, Uttar Pradesh is head office of SIDBI.

Q9. TRAI is the regulator of the telecommunications sector in India. In which year TRAI was established?
(a) 1999
(b) 1997
(c) 1998
(d) 1996
(e) 1995

S9. Ans.(b)
Sol. The entry of private service providers brought with it the inevitable need for independent regulation. The Telecom Regulatory Authority of India (TRAI) was, thus, established with effect from 20th February 1997 by an Act of Parliament, called the Telecom Regulatory Authority of India Act, 1997, to regulate telecom services, including fixation/revision of tariffs for telecom services which were earlier vested in the Central Government.

Q10. In which year IRDA was incorporated as a statutory body?
(a) 2000
(b) 1999
(c) 2001
(d) 1998
(e) 2002

S10. Ans.(a)
Sol. Following the recommendations of the Malhotra Committee report, in 1999, the Insurance Regulatory and Development Authority (IRDA) was constituted as an autonomous body to regulate and develop the insurance industry. The IRDA was incorporated as a statutory body in April 2000.

Q11. The mission of TRAI is to create and nurture conditions for growth of telecommunications in the country in a manner and at a pace which will enable India to play a leading role in emerging global information society. TRAI stands for-
(a) Telecom Regulatory Assembly of India
(b) Telecom Regulatory Agency of India
(c) Telecom Regulatory Authority of India
(d) Telecom Regulatory Association of India
(e) Telecast Regulatory Authority of India

S11. Ans.(c)
Sol. The Telecom Regulatory Authority of India (TRAI) was, thus, established with effect from 20th February 1997 by an Act of Parliament, called the Telecom Regulatory Authority of India Act, 1997, to regulate telecom services, including fixation/revision of tariffs for telecom services which were earlier vested in the Central Government.

Q12. What is the full form of IRDA?
(a) Insurance Regulatory and Development Authority
(b) Insurance Regulatory and Development Association 
(c) Insurance Regulatory and Development Assembly
(d) Insurance Regulatory and Department Authority 
(e) Indian Regulatory and Development Authority

S12. Ans.(a)
Sol. IRDA stands for Insurance Regulatory and Development Authority.

Q13. Who is present Chairman of TRAI?
(a) Ajay Tyagi
(b) TS Vijayan
(c) H Pradeep Rao
(d) Anil Kaushal
(e) RS Sharma

S13. Ans.(e)
Sol. Ram Sewak Sharma is an Indian bureaucrat. Currently, he is the Chairman of Telecom Regulatory Authority of India.

Q14. Who is present Chairman of IRDA?
(a) Ajay Tyagi
(b) TS Vijayan
(c) H Pradeep Rao
(d) Anil Kaushal
(e) RS Sharma

S14. Ans.(b)
Sol. TS Vijayan is the chairman of the Insurance Regulatory and Development Authority (IRDA).

Q15. Where is the head office of TRAI?
(a) Hyderabad
(b) Chennai
(c) Kolkata
(d) New Delhi
(e) Mumbai

S15. Ans.(d)
Sol. The Head Office of TRAI is in New Delhi.





    



Print Friendly and PDF