Banking Quiz for NABARD Grade-A Exam 2018 | 28th March 2018

Dear Aspirants,

Banking Quiz

Banking Awareness for NABARD Grade-A Exam 2018

With the increased competition in the field of banking examinations, it has now become very important to cover up all the sections efficiently. One subject that can help you bagging graceful marks in the minimum time in these examinations is Banking Awareness. Banking Awareness Quiz not only helps you deal with the General Awareness Section of Banking Exams but also, the Personal Interview round of Banking Recruitment.
Q1. Which Bank has become the first bank in India to deploy ‘software robots, that emulate human action, in its over 200 business processes, thereby reducing the response time to customers by up to 60 percent?
(a) Axis Bank
(b) Bank of Baroda
(c) State Bank of India
(d) ICICI Bank
(e) HDFC Bank

S1. Ans.(d)
Sol. The country’s largest private lender ICICI Bank has become the first bank in India to deploy ‘software robots, that emulate human action, in its over 200 business processes, thereby reducing the response time to customers by up to 60 percent.

Q2. Which Bank has launched three innovative information technology (IT) products named VPAYQWIK, Vijaya *99# and V-eConnect+?
(a) Vijaya Bank
(b) Bank of India
(c) Indian Bank
(c) Allahabad Bank
(e) Kotak Mahindra Bank

S2. Ans.(a)
Sol. Vijaya Bank has launched three innovative information technology (IT) products. The new IT products, according to Kishore Sansi, Managing Director, and CEO of Vijaya Bank, are: VPAYQWIK, Vijaya *99# and V-eConnect+.

Q3. DCB Bank has announced the launch of mVisa, a mobile-based payment solution that will make payments at retail outlets much easier. DCB Bank Based in-
(a) West Bengal
(b) Kerala
(c) Maharashtra
(d) Rajasthan
(e) Gujarat

S3. Ans.(c)
Sol. DCB Bank, a new-generation private sector bank, has announced the launch of mVisa, a mobile-based payment solution that will make payments at retail outlets much easier. Customers can pay now through their smartphones by scanning the unique Quick Response (QR) code at the retail outlet. DCB Bank based in Mumbai, Maharashtra.

Q4. India’s first banking robot Lakshmi launched by _______________ in Chennai.
(a) Axis Bank
(b) South Indian Bank
(c) ICICI Bank
(d) Kotak Mahindra Bank
(e) City Union Bank

S4. Ans.(e)
Sol. India’s first banking robot Lakshmi has launched by Kumbakonam based City Union Bank (CUB) in Chennai, Tamil Nadu.

Q5. Yes Bank has launched “Yes Mobile 2.0” its new mobile banking app with multiple new features and extensive support for banking transactions on Apple and Android-based SmartWatches. Yes Bank is a-
(a) Public sector Bank
(b) Private sector Bank
(c) Foreign sector Bank
(d) Nationalised Bank
(e) Regional Rural Bank

S5. Ans.(b)
Sol. Private sector lender or private bank Yes Bank has launched “Yes Mobile 2.0” its new mobile banking app with multiple new features and extensive support for banking transactions on Apple and Android-based SmartWatches.

Q6. Name the Bank which has launched SIMsePAY, a unique innovation that allows any account holder to do money transfers, pay utility bills and other mobile banking services, without the need for smartphones or internet.
(a) State Bank of India
(b) HDFC Bank
(c) ICICI Bank
(d) Yes Bank
(e) Bank of Baroda

S6. Ans.(d)
Sol. A unique innovation to board base Digital Banking Yes Bank has launched SIMsePAY, a unique innovation that allows any account holder to do money transfers, pay utility bills and other mobile banking services, without the need for smart phones or internet. The offering is based on a frugal 'sim-sleeve' technology, in association with Taisys Technologies, who holds global patents for the same and has implemented the same success in other countries including Kenya and China.

Q7. Which company has launched a prepaid mobile wallet "MobiCash" in association with the State bank of India?
(a) TCS
(b) BSNL
(c) MTNL
(d) OIC
(e) RIL

S7. Ans.(b)
Sol. The Bharat Sanchar Nigam Limited (BSNL) has launched a prepaid mobile wallet "MobiCash" in association with the State bank of India. Users can make bank transactions and bill payments in a fast and easier manner with the wallet, which works both in smart and feature phones.

Q8. South Indian Bank has introduced a full-fledged NRI-focused mobile banking application called SIB Mirror+ across major mobile platforms. South Indian Bank based in-
(a) Thrissur
(b) Hyderabad
(c) Jaipur
(d) Chennai
(e) Mumbai

S8. Ans.(a)
Sol. South Indian Bank has introduced a full-fledged NRI-focused mobile banking application called SIB Mirror+ across major mobile platforms. The new app was launched after the path-breaking 'E-Lock' feature that provided a single tap solution to fully secure all digital transaction from frauds. South Indian Bank is based in Thrissur, Kerala.

Q9. Private sector RBL Bank has launched APBS for small ticket micro-finance loan disbursements. APBS stands for- 
(a) Aadhaar Payment Bridge Service
(b) Aadhaar Payment Bridge Sending
(c) Aadhaar Payment Bridge Scheme
(d) Aadhaar Payment Bridge Solutions
(e) Aadhaar Payment Bridge System

S9. Ans.(e)
Sol. Private sector RBL Bank has launched 'Aadhaar Payment Bridge System' (APBS) for small ticket micro-finance loan disbursements.

Q10. Name the E-commerce company, which has announced a toll-free number 1800-1800-1234 to enable consumers and merchants without an internet connection to pay and receive money instantly and also recharge their mobile phones?
(a) Myntra
(b) MobiKwik
(c) Paytm
(d) Amazon
(e) Flipkart

S10. Ans.(c)
Sol. Paytm has announced a toll-free number 1800-1800-1234 to enable consumers and merchants without an internet connection to pay and receive money instantly and also recharge their mobile phones. This will empower millions of non-smartphone users to go cashless even without a smartphone.

Q11. Which Bank has launched EazyPay mobile application for merchants that allows all-in-one acceptance payments platform?
(a) Bank of Baroda
(b) Union Bank of India
(c) ICICI Bank
(d) Axis Bank
(e) HDFC Bank

S11. Ans.(c)
Sol. EazyPay app for Merchants by ICICI Bank ICICI Bank, India's largest private sector bank has launched EazyPay mobile application for merchants that allows all-in-one acceptance payments platform.

Q12. Which among the following Public sector Bank has launched Contactless Credit Card­ Wave N Pay (on Visa Platinum platform), for transactions up to INR 2000?
(a) Bank of Baroda
(b) Union Bank of India
(c) State Bank of India
(d) Indian Bank
(e) Punjab National Bank

S12. Ans.(e)
Sol. In another digitalization initiative, Punjab National Bank (PNB) has launched a Contactless Credit Card. This new credit card, which has been named PNB Wave N Pay --Contactless Card. This card could be used by just waving it across the terminal and the transaction will be through. There is no need to enter any PIN for transactions up to Rs 2,000.

Q13. _____________ Gramin Bank has conceived a novel programme called FI@School.
(a) Kerala
(b) Sarva Haryana
(c) Bihar
(d) Prathama
(e) Uttaranchal

S13. Ans.(a)
Sol. Aimed at propagating financial literacy among school children, Kerala Gramin Bank has conceived a novel programme called FI@School.

Q14. Which Bank has launched a chatbot called OnChat on Facebook Messenger, that allows users to recharge phones, pay utility bills and book cabs?
(a) Kotak Mahindra Bank
(b) Axis Bank
(c) ICICI Bank
(d) HDFC Bank
(e) City Union Bank

S14. Ans.(d)
Sol. HDFC Bank has launched a chatbot called OnChat on Facebook Messenger, that allows users to recharge phones, pay utility bills and book cabs.

Q15. Which Bank has launched personal accident insurance scheme for savings bank account­holders with name KBL Suraksha?
(a) City Union Bank
(b) Karnataka Bank
(c) Kotak Mahindra Bank
(d) IDFC Bank
(e) Bandhan Bank

S15. Ans.(b)
Sol. Karnataka Bank has launched a month-long campaign to promote a group personal accident insurance scheme for savings bank account-holders. ‘KBL Suraksha’, which was launched. 




    



Print Friendly and PDF