Banking Quiz for SBI Clerk Exam 2018 | 13th March 2018

Dear Aspirants,

Banking Quiz

Banking Awareness for SBI Clerk 2018

With the increased competition in the field of banking examinations, it has now become very important to cover up all the sections efficiently. One subject that can help you bagging graceful marks in the minimum time in these examinations is Banking Awareness. Banking Awareness Quiz not only helps you deal with the General Awareness Section of Banking Exams but also, the Personal Interview round of Banking Recruitment.

Q1. Moody's Investors Service estimated that India will grow ___________ in the calendar year 2018 and _________ in 2019, amid signs of economic recovery from the impact of demonetisation and GST.
(a) 7.2% and 7.3%
(b) 7.4% and 7.5%
(c) 7.7% and 7.9%
(d) 7.6% and 7.8%
(e) 7.6% and 7.5%

S1. Ans.(e)
Sol. Moody's Investors Service estimated that India will grow 7.6% in the calendar year 2018 and 7.5% in 2019, amid signs of economic recovery from the impact of demonetization and GST.

Q2. Ministry of Tourism has estimates monthly FEEs through Tourism in India. FEEs stand for-
(a) Financial Exchange Earnings
(b) Foreign Exchange Earning
(c) Foreign Exchange Exchange
(d) Foreign Exchange Earnings
(e) Foreign Electronic Earnings

S2. Ans.(d)
Sol. Ministry of Tourism estimates monthly Foreign Exchange Earnings (FEEs) through Tourism in India, both in Rupee and Dollar terms based on the credit data of Travel Head from Balance of Payments of Reserve Bank of India (RBI).

Q3. The growth rate in FEEs in rupee terms in January 2018 over January 2017 was ___________ compared to the growth of 18.0% in January 2017 over January 2016.
(a) 9.3%
(b) 9.7%
(c) 9.9%
(d) 9.1%
(e) 9.5%

S3. Ans.(c)
Sol. The growth rate in FEEs in rupee terms in January 2018 over January 2017 was 9.9%, compared to the growth of 18.0% in January 2017 over January 2016.

Q4. According to CSO, the Indian economy grew at a five-quarter high of ____________ in the October-December (2017) period reflecting overall recovery due to good show by agriculture, manufacturing, construction and certain services.
(a) 7.6%
(b) 7.2%
(c) 7.7%
(d) 7.9%
(e) 7.1%

S4. Ans.(b)
Sol. The Indian economy grew at a five-quarter high of 7.2% in the October-December period reflecting overall recovery due to good show by agriculture, manufacturing, construction and certain services. The economy is expected to grow at 6.6% in the current fiscal ending March 31, as per the second advanced estimates of the Central Statistics Office (CSO).

Q5. Name the Indian Bank, which is set for a major restructuring of its business in the Unite Kingdom from April 2018? 
(a) State Bank of India
(b) Punjab National Bank
(c) United Bank of India
(d) Bank of Baroda
(e) Indian Bank

S5. Ans.(a)
Sol. State Bank of India (SBI) is set for a major restructuring of its business in the United Kingdom from April. SBI's UK operations will transform into a subsidiary named State Bank of India UK Limited from April 1, in compliance with wider ring-fencing of capital requirements by the Bank of England.

Q6. RBI has raised the exposure limit under ETCD trading for residents and FPIs to USD _________ million across all currency pairs involving the Indian rupee.
(a) USD 1000 million
(b) USD 10 million
(c) USD 50 million
(d) USD 100 million
(e) USD 500 million

S6. Ans.(d)
Sol. The Reserve Bank of India raised the exposure limit under Exchange Traded Currency Derivatives (ETCD) trading for residents and foreign portfolio investors (FPIs) to USD 100 million across all currency pairs involving the Indian rupee.

Q7. Name the Bank, which has announced a new partnership to offer CSB’s customers online trading and demat services with Celebrus Capital Limited? 
(a) Bandhan Bank
(b) Catholic Syrian Bank Ltd
(c) Dhanlaxmi Bank
(d) Federal Bank
(e) City Union Bank

S7. Ans.(b)
Sol. Catholic Syrian Bank Ltd and Celebrus Capital Ltd have announced a new partnership to offer CSB’s customers online trading and demat services. With this partnership, CSB’s customers can open a Celebrus trading account free of cost and also enjoy preferred rates on brokerage charges/ AMC fees on the demat account.

Q8. What is the meaning of "C" in ETCD?
(a) Convertible
(b) Company
(c) Cashless
(d) Core
(e) Currency

S8. Ans.(e)
Sol. ETCD stands for Exchange Traded Currency Derivatives.

Q9. Catholic Syrian Bank Ltd is based in-
(a) Kerala
(b) Tamil Nadu
(c) Karnataka
(d) Andhra Pradesh
(e) Telangana

S9. Ans.(a)
Sol. Catholic Syrian Bank Ltd is based in Thrissur, Kerala.

Q10. FPIs stands for- 
(a) Foreign Product Investors
(b) Foreign Portfolio International
(c) Foreign Portfolio Investors
(d) Financial Portfolio Investors
(e) Foreign Portfolio Indian

S10. Ans.(c)
Sol. FPIs stands for Foreign Portfolio Investors.

Q11. The government has made providing passport details mandatory for taking loans of 50 crore rupees and above to ensure a SWIFT action in case of fraud and prevent fraudsters from fleeing the country. Where is the Headquarters of SWIFT?
(a) Vienna, Austria
(b) La Hulpe, Belgium
(c) New York, USA
(d) Paris, France
(e) Geneva, Switzerland

S11. Ans.(b)
Sol. The government has made providing passport details mandatory for taking loans of 50 crore rupees and above to ensure a SWIFT action in case of fraud and prevent fraudsters from fleeing the country. Headquarters of SWIFT- La Hulpe, Belgium.

Q12. The government has made providing passport details mandatory for taking loans of 50 crore rupees and above. All existing loans of over 50 crore rupees, banks have been asked to collect passport details of borrowers within _______ days. 
(a) 100 days
(b) 30 days
(c) 90 days
(d) 60 days
(e) 45 days

S12. Ans.(e)
Sol. The government has made providing passport details mandatory for taking loans of 50 crore rupees and above to ensure a SWIFT action in case of fraud and prevent fraudsters from fleeing the country. According to Financial Services Secretary, all existing loans of over 50 crore rupees, banks have been asked to collect passport details of borrowers within 45 days.

Q13. Financial services platform Paytm has announced that its wholly-owned subsidiary, Paytm Money, has received approval of market regulator _____________ to become a registered investment advisor.
(a) SEBI
(b) NABARD
(c) FICCI
(d) NHB
(e) RBI

S13. Ans.(a)
Sol. Financial services platform Paytm has announced that its wholly-owned subsidiary, Paytm Money, has received approval of market regulator Securities and Exchange Board of India (SEBI) to become a registered investment advisor.

Q14. RBI has imposed a penalty of ___________ on private sector Axis Bank for violation of non-performing asset (NPA) classification norms recently.
(a) Rs 9 crore
(b) Rs 1 crore
(c) Rs 7 crore
(d) Rs 3 crore
(e) Rs 5 crore

S14. Ans.(d)
Sol. The Reserve Bank of India (RBI) has imposed a penalty of Rs 3 crore on private sector Axis Bank for violation of non-performing asset (NPA) classification norms, and Rs 2 crore on state-run Indian Overseas Bank (IOB) for not complying with the Know Your Customer (KYC) regulations.

Q15. RBI has imposed a penalty of ___________ on state-run Indian Overseas Bank (IOB) for not complying with the Know Your Customer (KYC) regulations recently.
(a) Rs 9 crore
(b) Rs 7 crore
(c) Rs 2 crore
(d) Rs 3 crore
(e) Rs 5 crore

S15. Ans.(c)
Sol. The Reserve Bank of India (RBI) has imposed a penalty of Rs 3 crore on private sector Axis Bank for violation of non-performing asset (NPA) classification norms, and Rs 2 crore on state-run Indian Overseas Bank (IOB) for not complying with the Know Your Customer (KYC) regulations.




    


Print Friendly and PDF