Current Affairs Questions for NABARD Grade-A Exam 2018: 20th March 2018

Dear Aspirants,

current-affairs-quiz

Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 20th March

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.

Q1. Mauritius President __________________ has resigned after being embroiled in a scandal over the use of a credit card to buy luxury personal items. 
(a) Pravind Jugnauth
(b) Ameenah Gurib-Fakim
(c) Vladimir Putin
(d) Robert Fico 
(e) Jacob Zuma

S1. Ans.(b)
Sol. Mauritius President Ameenah Gurib-Fakim has resigned after being embroiled in a scandal over the use of a credit card to buy luxury personal items.

Q2. The United Nations has issued an appeal for how much amount to meet the needs of nearly 900,000 Rohingya refugees in Bangladesh?  
(a) 3202 million Dollars
(b) 540 million Dollars
(c) 234 million Dollars
(d) 1532 million Dollars
(e) 951 million Dollars

S2. Ans.(e)
Sol. The United Nations has issued an appeal for 951 million Dollars to meet the needs of nearly 900,000 Rohingya refugees in Bangladesh.

Q3. Navy Chief Admiral ________________ is on a five-day visit to the USA.
(a) Sunil Lanba
(b) Birender Singh Dhanoa 
(c) Vishnu Bhagwat
(d) Bipin Rawat
(e) Ajit Doval

S3. Ans.(a)
Sol. Navy Chief Admiral Sunil Lanba is on a five-day visit to the USA. The visit aims to consolidate relations between the Armed Forces of both the nations and to explore new avenues of defense co-operation.

Q4. Name the present Prime Minister of Mauritius?
(a) Anerood Jugnauth
(b) Navin Ramgoolam
(c) Ameenah Gurib-Fakim
(d) Pravind Jugnauth
(e) Roshi Bhadain

S4. Ans.(d)
Sol. Pravind Jugnauth is the present Prime Minister of Mauritius.

Q5. Who is the United Nations High Commissioner for Refugees?
(a) Antonio Guterres
(b) Yasuko Shimizu
(c) Filippo Grandi
(d) Roberto Azevedo
(e) Ban Ki-moon

S5. Ans.(c)
Sol. Filippo Grandi is the 11th United Nations High Commissioner for Refugees. He was elected by the UN General Assembly on 01st January 2016 to serve a five-year term, until 31 December 2020.

Q6. Vladimir Putin has stormed to victory in presidential election, giving him another six years in power. He is president from which of the following country?
(a) Japan
(b) Russia
(c) Portugal
(d) Mauritius 
(e) Germany

S6. Ans.(b)
Sol. Russian President Vladimir Putin stormed to victory in presidential election, giving him another six years in power. Putin, who has ruled Russia for almost two decades, won more than 75% of the vote according to preliminary results.

Q7. President Ram Nath Kovind has inaugurated a Festival of Innovation and Entrepreneurship and present Gandhian Young Technological Innovation awards in-
(a) Hyderabad
(b) Patna
(c) Imphal
(d) Kolkata
(e) New Delhi

S7. Ans.(e)
Sol. President Ram Nath Kovind inaugurates a Festival of Innovation and Entrepreneurship and present Gandhian Young Technological Innovation awards at Rashtrapati Bhavan, in New Delhi. The five-day festival is an initiative to recognize, respect, showcase, reward innovations and to foster a supportive ecosystem for innovators.

Q8. Two-day informal World Trade Organisation (WTO) ministerial meeting was held in-
(a) New Delhi
(b) Paris
(c) Geneva
(d) London
(e) Berlin

S8. Ans.(a)
Sol. Representatives from 50 countries gathered in New Delhi for a two-day informal World Trade Organisation (WTO) ministerial meeting.

Q9. The Indian Wells Masters, also known as BNP Paribas Open and the WTA Indian Wells Open, is an annual tennis tournament held in-
(a) Canada
(b) India
(c) USA
(d) Japan
(e) UK

S9. Ans.(c)
Sol. The Indian Wells Masters, also known as BNP Paribas Open and the WTA Indian Wells Open, is an annual tennis tournament held in March at the Indian Wells Tennis Garden in Indian Wells, California, United States.

Q10. Former US Open champion Juan Martin Del Potro stunned top-ranked Roger Federer to win his first Indian Wells title and second consecutive ATP crown. Juan Martin Del Potro is belonged to-
(a) Serbia
(b) USA
(c) Portugal
(d) Argentina
(e) Spain

S10. Ans.(d)
Sol. Former US Open champion Juan Martin Del Potro stunned top-ranked Roger Federer to win his first Indian Wells title and second consecutive ATP crown. Unseeded Naomi Osaka became the first Japanese player to win the Indian Wells final, routing Russian Daria Kasatkina for her first WTA Tour title. Juan Martin del Potro, also known as Delpo, is an Argentine professional tennis player.

Q11. The Lok Sabha has recently passed (without a debate) a bill that will exempt political parties from the scrutiny of funds they have received from abroad since-
(a) 1966
(b) 1976
(c) 1956
(d) 1986
(e) 2006

S11. Ans.(b)
Sol. The Lok Sabha has passed (without a debate) a bill that will exempt political parties from the scrutiny of funds they have received from abroad since 1976.

Q12. The Vice-Chairman of NITI Aayog has inaugurated the First India-Japan Workshop on Disaster Risk Reduction in New Delhi. Who is the Vice-Chairman of NITI Aayog? 
(a) Ramesh Chand
(b) Rao Inderjit Singh
(c) Amitabh Kant
(d) Rajiv Kumar
(e) Bibek Debroy

S12. Ans.(d)
Sol. The Vice-Chairman, NITI Aayog, Dr. Rajiv Kumar inaugurated the First India-Japan Workshop on Disaster Risk Reduction in New Delhi. The two-day workshop is being jointly organized by the Ministry of Home Affairs, National Disaster Management Authority (NDMA) and Government of Japan.

Q13. President Ram Nath Kovind has released coins in denominations of __________ and ___________ commemorating Lord Jagannath's Nabakalebara festival observed in July 2015.
(a) Rs 10 and Rs 1,000
(b) Rs 100 and Rs 500
(c) Rs 5 and Rs 50
(d) Rs 2 and Rs 10
(e) Rs 1 and Rs 2

S13. Ans.(a)
Sol. President Ram Nath Kovind released coins in denominations of Rs 10 and Rs 1,000 commemorating Lord Jagannath's Nabakalebara festival observed in July 2015. He unveiled the coins at the centenary celebration of Rashtriya Sanskrit Sansthan in Puri, Odisha.

Q14. The Indian government is in process of formulating "KUSUM scheme" to harness solar power. KUSUM stands for-
(a) Kisan Urja Suraksha electronic Utthan Mahabhiyan
(b) Kisan Urja Suraksha evam Ujala Mahabhiyan
(c) Kisan Urja Suraksha evam Utthan Mahabhiyan
(d) Kisan Urja Sarva evam Utthan Mahabhiyan
(e) Kiran Urja Suraksha evam Utthan Mahabhiyan

S14. Ans.(c)
Sol. The Indian government is in process of formulating 'Kisan Urja Suraksha evam Utthan Mahabhiyan (KUSUM) scheme' to harness solar power for rural India. The scheme will allow to setup grid-connected solar plants in rural areas.

Q15. In which among the following North-eastern states, the Women Science Congress 2018 was inaugurated in the backdrop of the ongoing 105th Indian Science Congress?
(a) Sikkim
(b) Nagaland
(c) Tripura
(d) Assam
(e) Manipur

S15. Ans.(e)
Sol. The Women Science Congress, 2018 was inaugurated in the backdrop of the ongoing 105th Indian Science Congress on its 3rd day being held at Manipur University, Imphal. Keshari Nath Tripathi, Governor of West Bengal inaugurated the 7th Edition of Science Congress for women.

Q16. The Indian government is in process of formulating "KUSUM scheme" to harness solar power for-
(a) Rural India
(b) Urban India
(c) Semi-Rural India
(d) Semi-Urban Area
(e) Metro City Area

S16. Ans.(a)
Sol. The Indian government is in process of formulating 'Kisan Urja Suraksha evam Utthan Mahabhiyan (KUSUM) scheme' to harness solar power for rural India. The scheme will allow to setup grid-connected solar plants in rural areas.

Q17. Name the English Cricketer, who has officially announced his retirement from the International cricket recently?
(a) Alastair Cook
(b) Kevin Pietersen
(c) Ben Stokes
(d) Joe Root
(e) Stuart Broad

S17. Ans.(b)
Sol. Kevin Pietersen, 37 years old, has officially announced his retirement from the International cricket. A prolific scorer in all forms of the game, Pietersen has 8,181 runs in 104 tests, 4,440 runs in 136 ODIs and 1,176 runs in 37 Twenty20 Internationals. Pietersen is England's fifth highest test run-scorer.

Q18. Which city remains the most expensive city in the world, according to The Economist Intelligence Unit’s Worldwide Cost of Living report 2018?
(a) Hong Kong
(b) Zurich
(c) Singapore
(d) Paris
(e) Oslo

S18. Ans.(c)
Sol. Singapore remains the most expensive city in the world, according to The Economist Intelligence Unit’s Worldwide Cost of Living report 2018. The Economist Intelligence Unit (EIU) published the Worldwide Cost of Living index 2018 for 133 cities across the world, based on a survey that compared more than 400 individual prices across over 150 products and services. Damascus, the capital of war-ravaged Syria, is the cheapest city for living in the world, followed by Venezuela’s capital Caracas.

Q19. The Indian Navy and the French Navy have conducted bilateral maritime exercises since May 1993. Since 2001, the exercises have been named-
(a) SURYA KIRAN
(b) INDRA
(c) YUDH ABYAS
(d) VARUNA
(e) GARUD SHAKTI

S19. Ans.(d)
Sol. The Indian Navy and the French Navy have conducted bilateral maritime exercises since May 1993. Since 2001, the exercises have been named VARUNA and there have been fifteen editions of the same till date. The last edition of VARUNA was conducted off the French Coast in April 2017.

Q20. Who is present Prime Minister of Russia?
(a) Vladimir Putin
(b) Boris Yeltsin
(c) Sergey Lavrov
(d) Alexei Navalny
(e) Dmitry Medvedev

S20. Ans.(e)
Sol. Dmitry Anatolyevich Medvedev is a Russian politician, who currently serves as the Prime Minister of Russia. 




You may also like to Read:

           


Print Friendly and PDF