Current Affairs Questions for NABARD Grade-A Exam 2018: 21st March 2018

Dear Aspirants,

current-affairs-quiz

Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 21st March

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.

Q1. The first National workshop on POSHAN Abhiyan involving all the states and union territories was held recently in _____________.
(a) Pune
(b) Bengaluru
(c) New Delhi
(d) Chennai
(e) Indore

S1. Ans.(c)
Sol. The first National workshop on POSHAN Abhiyan involving all the states and union territories was held at Pravasi Bharatiya Kendra, New Delhi. The Ministry of Women and Child Development is organising the day-long workshop with participation from all the states/UTs.

Q2. Indian government and the European Union (EU) have recently signed an agreement on ___________.
(a) Providing loans for Educational development in India
(b) Cooperation in Defence Sector
(c) None of the given options is true
(d) Sharing Earth Observation Data
(e) Cooperation in Healthcare Infrastructure

S2. Ans.(d)
Sol. India and the European Union (EU) have signed an agreement that will enable them to share earth observation data from each other’s satellites. The pact was inked in Bengaluru.

Q3. Name the Indian Badminton Player who has won the Women’s Singles (Under-19) title at the Israel Junior 2018 Badminton tournament held in Israel.
(a) Aman Farogh
(b) Purva Barve
(c) Alap Mishra
(d) Pallavi Boruah
(e) Ritu Bora

S3. Ans.(b)
Sol. India’s Purva Barve has won the Women’s Singles (Under-19) title at the Israel Junior 2018 Badminton tournament held in Rishon LeZion, Israel.

Q4. Name the cab aggregator with which railway PSU IRCTC has announced a partnership with an aim to providing first-and-last-mile connectivity by giving commuters an option book taxi on its app.
(a) Ola
(b) Uber
(c) Meru
(d) Mycab
(e) Grab

S4. Ans.(a)
Sol. With an aim to providing first-and-last-mile connectivity, railway PSU IRCTC announced a partnership with cab aggregator Ola, giving commuters an option book taxi on its app.

Q5. The United Nations has recently celebrated the International Day of Happiness on ________________.
(a) 10th March
(b) 12th March
(c) 15th March
(d) 20th March
(e) 18th March

S5. Ans.(d)
Sol. Since 2013, the United Nations has celebrated the International Day of Happiness (on 20th March) as a way to recognize the importance of happiness in the lives of people around the world. The theme for IDH 2018 is "Share Happiness" - focusing on the importance of relationships, kindness and helping each other.

Q6. Renowned Hindi poet and critic Kedarnath Singh passed away at the age of 83. He won the ____________ in 2013.
(a) Sahitya Akademi award
(b) Padma Award
(c) Jnanapeeth award
(d) Padma Bhushan Award
(e) Padma Vibhushan Award

S6. Ans.(c)
Sol. Renowned Hindi poet and critic Kedarnath Singh passed away at the age of 83. Prof. Singh was a recipient of the Jnanapeeth award in 2013. He won the Sahitya Akademi award in 1989 for his poetry collection Akaal Mein Saras.

Q7. Name the Mumbai-Headquartered-Bank that had opened a representative office in Sharjah, UAE to better serve its customers in the emirate.
(a) ICICI bank
(b) HDFC Bank
(c) SBI
(d) Axis Bank
(e) IDBI Bank

S7. Ans.(d)
Sol. Axis Bank had opened a representative office in Sharjah, to better serve its customers in the emirate and to expand its retail offerings to customers in the neighboring northern emirates. The representative office is the third such Axis Bank office in the UAE after Dubai and Abu Dhabi.

Q8. State-run power equipment maker BHEL has commissioned 1st unit of 110 MW of the Kishanganga hydroelectric project (HEP) of NHPC in Jammu and Kashmir. Kishanganga is the tributary of which of the following river?
(a) Chenab
(b) Jhelum
(c) Indus
(d) Ganges
(e) Yamuna

S8. Ans.(b)
Sol. State-run power equipment maker BHEL has commissioned 1st unit of 110 MW of the Kishanganga hydroelectric project (HEP) of NHPC in Jammu and Kashmir. Located on the river Kishanganga, a tributary of the Jhelum in Bandipora district, all the three units of the 340 MW project will generate 1,350 million units (MU) of clean electricity annually.

Q9. What was the theme for International Day of Happiness 2018?
(a) Share Smile
(b) Keep your Smile Alive
(c) Keep Others Happy
(d) None of the given themes is true
(e) Share Happiness

S9. Ans.(e)
Sol. Since 2013, the United Nations has celebrated the International Day of Happiness (on 20th March) as a way to recognize the importance of happiness in the lives of people around the world. The theme for IDH 2018 is "Share Happiness" - focusing on the importance of relationships, kindness and helping each other.

Q10. During the first National workshop on POSHAN Abhiyan, the Ministry of WCD has launched five e-ILA courses and two ECCE software modules. What does ILA stand for?
(a) Incremental Learning Appreciation
(b) Increased Learning Apprehension
(c) Increased Learning Approach
(d) Incremental Learning Approach
(e) None of the given options is true

S10. Ans.(d)
Sol. During the first National workshop on POSHAN Abhiyan, the Ministry of WCD has launched five e-ILA (e-Incremental Learning Approach) courses and two ECCE(Early Childhood Care and Education) software modules.

Q11. Name the US-educated economist who has been named the next governor of China's central bank, the People's Bank of China (PBOC).
(a) Cai Qi
(b) Li Qiang
(c) Yi Gang
(d) Lou Qinjian
(e) Luo Huining

S11. Ans.(c)
Sol. US-educated economist Yi Gang has been named the next governor of China's central bank, the People's Bank of China (PBOC). Mr. Yi has been deputy governor of the bank since 2008.

Q12. Name the IFS officer who has been appointed as the next Ambassador of India to the Democratic People’s Republic of Korea.
(a) Umesh Nagwar
(b) Saurabh Taneja
(c) Shobhit Kasera
(d) Avnish Malhotra
(e) Atul M. Gotsurve

S12. Ans.(e)
Sol. Atul M. Gotsurve has been appointed as the next Ambassador of India to the Democratic People’s Republic of Korea.

Q13. World Sparrow Day is observed on __________ every year globally to create awareness about the protection of sparrows.
(a) 30 March
(b) 27 March
(c) 20 March
(d) 25 March
(e) 22 March

S13. Ans.(c)
Sol. World Sparrow Day is observed on 20 March every year globally to create awareness about the protection of sparrows. The theme for this year's WSD is 'I Love Sparrows'.

Q14. NCAA project of the Ministry of Culture has been certified as the world’s first Trusted Digital Repository as per ISO standard, granted by Primary Trustworthy Digital Repository Authorisation Body Ltd. (PTAB), United Kingdom. NCAA stands for _______________.
(a) National Cultural Audiovisual Archives
(b) National Council of Audiovisual Archives
(c) National Council of Audio Architecture
(d) National Council of Audio Archives
(e) National Cultural Audited Archives

S14. Ans.(a)
Sol. National Cultural Audiovisual Archives (NCAA) project of the Ministry of Culture, Government of India, implemented by Indira Gandhi National Centre for the Arts (IGNCA) has been certified as the world’s first Trusted Digital Repository as per ISO standard, granted by Primary Trustworthy Digital Repository Authorisation Body Ltd. (PTAB), United Kingdom.

Q15. What is the theme for World Sparrow Day 2018?
(a) Sweat Sparrows
(b) Make House for Sparrow
(c) None of the Given options is true
(d) Save the Sparrows
(e) I Love Sparrows

S15. Ans.(e)
Sol. World Sparrow Day is observed on 20 March every year globally to create awareness about the protection of sparrows. The theme for this year's WSD is 'I Love Sparrows'.





You may also like to Read:
           

Print Friendly and PDF