Current Affairs Questions for NABARD Grade-A Exam 2018: 27th March 2018


Dear Aspirants,

current-affairs-quiz

Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 27th March

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.

Q1. The India U-16 team emerged champions in the Jockey Cup International Youth Invitational Football Tournament. It has defeated the U-17 team of ___________.
(a) China
(b) Japan
(c) Hong Kong
(d) Myanmar
(e) Bangladesh

S1. Ans.(c)
Sol. The India U-16 team emerged champions in the Jockey Cup International Youth Invitational Football Tournament with a victory over Hong Kong U-17 in the final in Hong Kong. The tournament was an U-17 event where India fielded their U-16 National Team.

Q2. Name the cueist who has recently won Asian Billiards Championships title 2018 in Yangon, Myanmar. 
(a) B Bhaskar
(b) Geet Sethi
(c) Anuja Thakur
(d) Pankaj Advani
(e) Chitra Magimairaj

S2. Ans.(d)
Sol. Pankaj Advani defended his Asian Billiards Championships title by demolishing his practice partner B Bhaskar 6-1 in the summit clash in Yangon, Myanmar. With this win, Advani remains the reigning Indian, Asian and world champion in billiards for 2017-18.

Q3. The Government of India has decided to nominate _____________ as India’s representative to the Executive Board (EXB) of UNESCO.
(a) Dr. R S Kamath
(b) Prof. J S Rajput
(c) Dr. Prasoon Pandey
(d) Prof. Kamal Narowala
(e) Prof. S N Tiwari

S3. Ans.(b)
Sol. The Government of India has decided to nominate Prof. J S Rajput, former Director NCERT, as India’s representative to the Executive Board (EXB) of UNESCO. The EXB has a four-year term of office and 58 seats.

Q4. The Cabinet Committee on Economic Affairs has approved Integrated Scheme for Development of Silk Industry for the next three years from 2017-18 to 2019-20. The fund allocated for this is ______________.
(a) 1,000 crore rupee
(b) 1,500 crore rupee
(c) 2,000 crore rupee
(d) 2,500 crore rupee
(e) 3,500 crore rupee

S4. Ans.(a)
Sol. Govt took a big step in making India self-sufficient in silk production. The decisions taken by the cabinet will lead to the formation of a first-ever inter-ministerial panel to boost R&D and technology transfer in the silk sector with a 1,000 crore rupee fund. The Cabinet Committee on Economic Affairs has approved Integrated Scheme for Development of Silk Industry for the next three years from 2017-18 to 2019-20.

Q5. President Ram Nath Kovind visited Varanasi on a one-day visit to Uttar Pradesh. During his visit, he laid the foundation stone of how many projects of the National Highway Authority of India?
(a) One
(b) Two
(c) Three
(d) Four
(e) Five

S4. Ans.(a)

Sol. Govt took a big step in making India self-sufficient in silk production. The decisions taken by the cabinet will lead to the formation of a first-ever inter-ministerial panel to boost R&D and technology transfer in the silk sector with a 1,000 crore rupee fund. The Cabinet Committee on Economic Affairs has approved Integrated Scheme for Development of Silk Industry for the next three years from 2017-18 to 2019-20.

Q6. SACF, a London based organization has received the Frederick Pincott Award for 2017 from the Indian High Commissioner, Y K Sinha for promoting Hindi cinema in Britain for the last 18 years. SACF Stands for _______________.
(a) South Asian Cinematography Foundation
(b) Southern Atlantic Cinema Foundation
(c) South Atlantic Cinematography Foundation
(d) South Asian Cinema Foundation
(e) Southern Atlantic Cine-Music Foundation

S6. Ans.(d)

Sol. South Asian Cinema Foundation (SACF), a London based organization has received the Frederick Pincott Award for 2017 from the Indian High Commissioner, Y K Sinha for promoting Hindi cinema in Britain for the last 18 years.

Q7. The government of India has come out with the total number of beggars in the country. Name the state that has the maximum number of Beggars as per the data, based on 2011 census released by Union ministry of Social Justice.
(a) Uttar Pradesh
(b) Bihar
(c) West Bengal
(d) Jharkhand
(e) Chhattisgarh

S7. Ans.(c)
Sol. The government of India has come out with the total number of beggars in the country. As per the data, based on 2011 census released by Union ministry of Social Justice, there are around 4 lakh beggars in total. The highest number of beggars, 81,000, are in West Bengal.

Q8. The world’s biggest cruise-liner named ________________ has recently left the shipyard of Saint-Nazaire in France to embark on its maiden voyage in the Mediterranean.
(a) The Giant of the Sea
(b) Symphony of the Seas
(c) The Harmony of the Seas
(d) The Sea Ranger
(e) None of the given options is true

S8. Ans.(b)
Sol. The world’s biggest cruise-liner, Symphony of the Seas, has left the shipyard of Saint-Nazaire in France to embark on its maiden voyage in the Mediterranean. French shipbuilder STX handed over to U.S. giant Royal Caribbean International.

Q9. Name the Formula 1 Driver who won a dramatic Australian Grand Prix 2018.
(a) Lewis Hamilton
(b) Kimi Raikkonen
(c) Nico Rosberg
(d) Sebastian Vettel
(e) Valtteri Bottas

S9. Ans.(d)
Sol. Sebastian Vettel (Ferrari) won a dramatic Australian Grand Prix after leapfrogging Lewis Hamilton (Mercedes) during a safety car period.

Q10. In which of the following event, India's 15-year-old shooter Anish Bhanwala has recently won a gold medal at the ISSF Junior World Cup?
(a) 25m Rapid Fire Pistol Event
(b) 10m Air Rifle Event
(c) Double Trap Event
(d) 50m Rifle 3 Positions Event
(e) 50m Pistol Event

S10. Ans.(a)
Sol. India's 15-year-old shooter Anish Bhanwala won a gold medal at the ISSF Junior World Cup in the 25 meter rapid fire pistol event in Sydney, Australia. It was India's third gold at the event. Bhanwala was placed 7th in the same event at the ISSF Senior World Cup.

Q11. Name the SFB that has launched a new ‘Yellow Army Savings Account’ to increase its customer base through its association with the Chennai Super Kings (CSK).
(a) Ujjivan Small Finance Bank
(b) Jana Small Finance Bank
(c) Equitas Small Finance Bank
(d) AU Small Finance Bank
(e) ESAF Small Finance Bank

S11. Ans.(c)
Sol. Equitas Small Finance Bank has launched a new ‘Yellow Army Savings Account’ to increase its customer base through its association with the Chennai Super Kings (CSK), a franchise of the Indian Premium League (IPL).

Q12. India has overtaken which of the following country to become the fourth largest automobile market in the world, according to the latest global data?
(a) Russia
(b) China
(c) France
(d) Japan
(e) Germany

S12. Ans.(e)
Sol. India has overtaken Germany to become the fourth largest automobile market in the world, According to the latest global data. Automobile sales, including passenger and commercial vehicles, in Asia’s third-largest economy, grew 9.5%. It is the fastest among major global markets, last year to more than 4 million units, outpacing Germany’s 3.8-million vehicle sales, which rose by a modest 2.8% in the same period.

Q13. Name one of the oldest cities of India that has recently gone 'wireless'.
(a) Varanasi
(b) Allahabad
(c) Ujjain
(d) Patna
(e) Pushkar

S13. Ans.(a)
Sol. Eighty-six years after the city got electricity, overhead power cables in world's oldest city 'Varanasi ' is being dismantled after a project to lay underground lines over 16 sq-km has been finally completed.

Q14. Name the country that has become the 3rd largest electricity producer in the world as its electricity production grew 34% over seven years to 2017.
(a) Russia
(b) France
(c) Japan
(d) India
(e) Germany

S14. Ans.(d)
Sol. India has become the 3rd largest electricity producer in the world as its electricity production grew 34% over seven years to 2017. The country now produces more energy than Japan and Russia, which had 27% and 8.77% more electricity generation capacity installed, respectively, than India seven years ago.

Q15. The Headquarter of Equitas Small Finance Bank is in ____________.
(a) Bengaluru
(b) Chennai
(c) Jaipur
(d) New Delhi
(e) Mumbai

S15. Ans.(b)
Sol. The Part-time Chairman of Equitas Small Finance Bank is Mr. Arun Ramanathan and it Headquarters in Chennai, Tamil Nadu.




You may also like to Read:


Print Friendly and PDF