Current Affairs Questions for NABARD Grade-A Exam 2018: 31st March 2018


Dear Aspirants,

current-affairs-quiz

Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 31st March

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.

Q1. Several Budget proposals, including the reintroduction of the tax on long-term capital gains (LTCG) exceeding ___________ from the sale of shares, will kick in from 01st April 2018, the beginning of the 2018-19 financial year.
(a) 4 lakh
(b) 5 lakh
(c) 3 lakh
(d) 1 lakh
(e) 2 lakh

S1. Ans.(d)
Sol. Several Budget proposals, including the reintroduction of the tax on long-term capital gains (LTCG) exceeding Rs 1 lakh from the sale of shares, will kick in from 01st April 2018, the beginning of the 2018-19 financial year.

Q2. NASA is all set to send the first-ever mission dedicated to exploring the deep interior of Mars. Scheduled to launch on 05th May 2018. NASA is an independent agency of the executive branch of-
(a) Germany
(b) USA
(c) UK
(d) Russia
(e) Japan

S2. Ans.(b)
Sol. NASA is all set to send the first-ever mission dedicated to exploring the deep interior of Mars. Scheduled to launch on 5 May, InSight—a stationary lander—will also be the first Nasa mission since the Apollo moon landings to place a seismometer, a device that measures quakes, on the soil of another planet. NASA is an independent agency of the executive branch of the United States.

Q3. In which among the following cities, Human Resource Development Minister Prakash Javadekar has inaugurated the Smart India Hackathon Grand Finale 2018- Software edition?
(a) Kolkata
(b) Patna
(c) Lucknow
(d) Mumbai
(e) New Delhi

S3. Ans.(e)
Sol. Human Resource Development Minister Prakash Javadekar has inaugurated the Smart India Hackathon Grand Finale 2018 -Software edition in New Delhi. He stated that Hackathon aims to build Digital India and to engage the youth directly in nation-building. it is intended to promote innovation, out-of-the-box thinking in young minds.

Q4. The Union Cabinet chaired by PM Narendra Modi has given its ex-post approval for MoU between India and Canada on IPRs. 
(a) Indian Property Rights
(b) International Property Rights
(c) Intellectual Property Rights
(d) Intellectual Property Revision
(e) Intellectual Production Rights

S4. Ans.(c)
Sol. The Union Cabinet chaired by PM Narendra Modi has given its ex-post approval for MoU between India and Canada. The MoU was signed to establish bilateral cooperation activities in the field of Intellectual Property (IP). The MoU is intended to promote innovation, creativity and economic growth in both countries. IPRs stands for Intellectual Property Rights.

Q5. Which state has the highest number of 55770 fully covered tribal habitations with the safe drinking water in the country followed by Odisha and Jharkhand?
(a) Madhya Pradesh
(b) West Bengal
(c) Gujarat
(d) Kerala
(e) Manipur

S5. Ans.(a)
Sol. Madhya Pradesh has the highest number of  55770  fully covered tribal habitations with the safe drinking water in the country followed by Odisha and Jharkhand.

Q6. Name the person, who was appointed as acting chairman of the National Green Tribunal (NGT)?
(a) Jawad Rahim
(b) Indu Bhushan 
(c) Krishnaswamy Vijay Raghavan
(d) JS Rajput
(e) Balesh Sharma

S6. Ans.(a)
Sol. The Supreme Court appointed Justice Jawad Rahim—a former judge of the Karnataka High Court—as acting chairman of the National Green Tribunal (NGT), three months after the previous chairperson retired. The NGT’s previous chairman, Ju  Jawad Rahim— justice Swatanter Kumar—a former Supreme Court judge—retired in December 2017.

Q7. With an aim to provide a comprehensive synthesis of research, service provision, and clinical practice in addressing psychological trauma and subsequent mental illnesses in Indian children and adolescents, First, ever National conclave was held in- 
(a) Varanasi
(b) New Delhi
(c) Kolkata
(d) Hyderabad
(e) Patna

S7. Ans.(b)
Sol. With an aim to provide a comprehensive synthesis of research, service provision, and clinical practice in addressing psychological trauma and subsequent mental illnesses in Indian children and adolescents, First, ever National conclave was held in New Delhi by the Ministry of Women & Child Development, in collaboration with the Dept. of Psychiatry.

Q8. The Union Cabinet has approved the signing of MoU between India and the ______________ and _________________ regarding cooperation and Exchange of Information for the Purposes of Combating International Criminality and Tackling Serious Organised Crime.
(a) The United Kingdom and Northern Scotland
(b) The United Kingdom and Northern Germany
(c) The United Kingdom and Northern Ireland
(d) The United Kingdom and Northern Israel
(e) The United Kingdom and Northern Canada

S8. Ans.(c)
Sol. The Union Cabinet has approved the signing of MoU between India and the United Kingdom and Northern Ireland regarding cooperation and Exchange of Information for the Purposes of Combating International Criminality and Tackling Serious Organised Crime.

Q9. In which year National Green Tribunal has been established? 
(a) 2012
(b) 2009
(c) 2011
(d) 2010
(e) 2013

S9. Ans.(d)
Sol. The National Green Tribunal has been established on 18.10.2010 under the National Green Tribunal Act 2010 for effective and expeditious disposal of cases relating to environmental protection and conservation of forests and other natural resources including enforcement of any legal right relating to environment and giving relief and compensation for damages to persons and property and for matters connected therewith or incidental thereto.

Q10. National Rural Drinking Water Programme (NRDWP) programme was launched in ________________ by the then Department of Drinking Water and Sanitation presently Ministry of Drinking Water and Sanitation, for assisting states in providing drinking water to the rural population of India.
(a) October 2015
(b) February 2006
(c) June 2008
(d) May 2010
(e) April 2009

S10. Ans.(e)
Sol. NRDWP- National Rural Drinking Water Programme. This programme was launched in April 2009 by the then Department of Drinking Water and Sanitation presently Ministry of Drinking Water and Sanitation, for assisting states in providing drinking water to the rural population of India. This programme has incorporated paradigmatic changes in its previous version called the Accelerated Rural Water Supply Programme, by emphasizing on water supply systems which are planned and managed by the community at the village level, for ensuring sustainable drinking water availability, convenient delivery systems and achieving water security at the household level.




You may also like to Read:


Print Friendly and PDF