Current Affairs Questions for NABARD Grade-A Exam 2018: 24th March 2018


Dear Aspirants,

current-affairs-quiz

Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 24th March

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.

Q1. Name the Organization that has received the ‘Most Informative Pavilion’ Award in Pride of India Expo organized as part of the 105th Indian Science Congress in Imphal.
(a) BHEL
(b) HAL
(c) ISRO
(d) DRDO
(e) BEL

S1. Ans.(d)
Sol. Defence Research & Development Organisation (DRDO) has received the ‘Most Informative Pavilion’ Award in Pride of India Expo organized as part of the 105th Indian Science Congress at Manipur University, Imphal.

Q2. Name the Indian shooter who has shattered the qualification world record in 10-meter women’s air rifle event of the season’s first junior ISSF World Cup in Sydney, Australia.
(a) Arjun Babuta
(b) Elavenil Valarivan
(c) Shreya Agrawal
(d) Zeena Khitta
(e) Anjuma Verma

S2. Ans.(b)
Sol. Indian shooter Elavenil Valarivan shattered the qualification world record in 10-meter women’s air rifle event of the season’s first junior ISSF World Cup in Sydney, Australia. Besides her individual podium finish, Elavenil also combined with Shreya Agrawal and Zeena Khitta to claim the team gold medal.

Q3. The Minister of State for Home Affairs _______________ has inaugurated the two-day first National Conference on Drug Law Enforcement in Delhi.
(a) Rajen Gohain
(b) S.S. Ahluwalia
(c) Hansraj Gangaram Ahir
(d) Vishnu Deo Sai
(e) Parshottam Rupala

S3. Ans.(c)
Sol. The Minister of State for Home Affairs, Hansraj Gangaram Ahir inaugurated the two-day first National Conference on Drug Law Enforcement in Delhi. The conference is being organized by the Narcotics Control Bureau (NCB), Ministry of Home Affairs.

Q4. Name the city that has become the first in North India to install Automatic Speed Gun Cameras with digital displays for traffic management.
(a) Amritsar
(b) Jaipur
(c) Varanasi
(d) Ajmer
(e) Chandigarh

S4. Ans.(e)
Sol. Chandigarh has become the 1st city in North India to install Automatic Speed Gun Cameras with digital displays for traffic management.

Q5. Name the Indian state that has recently become the longest sandstone cave in the world at 24,583m, with dinosaur fossils from 66-76 million years ago.
(a) Assam
(b) Odisha
(c) Meghalaya
(d) Madhya Pradesh
(e) Maharashtra

S5. Ans.(c)
Sol. The North-eastern state Meghalaya of India, is home to the longest sandstone cave in the world at 24,583m, with dinosaur fossils from 66-76 million years ago. The sandstone cave named Krem Puri, near the village of Laitsohum in the Mawsynram, was first discovered in 2016, but during the recent 25-day expedition by the Meghalaya Adventurers’ Association (MAA), the actual length of the cave was uncovered.

Q6. A Research Council BIRAC has recently celebrated its sixth foundation day in New Delhi with the launching of a partnership with PerkinElmer. What does 'B' stands for in BIRAC?
(a) Biological
(b) Botanical
(c) Botany
(d) Biotechnology
(e) BIMSTEC

S6. Ans.(d)
Sol. The Biotechnology Industry Research Assistance Council (BIRAC) under the Department of Biotechnology celebrated its sixth foundation day in New Delhi with the launching of a partnership with PerkinElmer, the US-based multinational corporation that focused on the business areas of human and environmental health.

Q7. Name the lender that has recently got the approval by the Ministry of Corporate Affairs for the amalgamation of its wholly own subsidiary - All Bank Finance Ltd (ABFL).
(a) Allahabad Bank
(b) HDFC Bank
(c) Canara Bank
(d) Syndicate Bank
(e) SBI

S7. Ans.(a)
Sol. According to the officials of Allahabad Bank, the Ministry of Corporate Affairs has allowed the amalgamation of its wholly own subsidiary - All Bank Finance Ltd (ABFL)-with the lender.

Q8. Name the State-run power company that has entered into a technology collaboration agreement (TCA) with HLB Power, Republic of Korea.
(a) IOCL
(b) BHEL
(c) BEL
(d) BEML
(e) NTPC

S8. Ans.(b)
Sol. State-run power equipment maker BHEL has entered into a technology collaboration agreement (TCA) with HLB Power, Republic of Korea.

Q9. The First Indian Sign Language Dictionary was launched by Thaawarchand Gehlot, Union Minister for Social Justice and Empowerment. It has how many words?
(a) 4500 words
(b) 4000 words
(c) 3500 words
(d) 3000 words
(e) 2500 words

S9. Ans.(d)
Sol. The First Indian Sign Language Dictionary of 3000 words was launched by Thaawarchand Gehlot, Union Minister for Social Justice and Empowerment at a function. The dictionary has been developed by Indian Sign Language Research & Training Centre (ISLR&TC) under Department of Empowerment of Persons with Disabilities (DEPwD).

Q10. ISRO has entered into a Technology Transfer Agreement (TTA) with Bharat Heavy Electricals Limited (BHEL), to transfer the technology for the manufacture of _________________.
(a) Remote sensing satellites
(b) Light Weighted Parts
(c) Li-Ion cells
(d) Advanced Mechatronic Equipment
(e) None of the given options is true

S10. Ans.(c)
Sol. ISRO has entered into a Technology Transfer Agreement (TTA) with Bharat Heavy Electricals Limited (BHEL), to transfer the technology for the manufacture of space grade Li-Ion cells. The TTA was signed at ISRO Headquarters, Bengaluru.

Q11. Name the person who has been named as CEO of Vodafone-Idea India Merged Entity.
(a) Mahima Jain
(b) Kripal Sindhu
(c) Mohammad Tabrez
(d) Kritika Seth
(e) Balesh Sharma

S11. Ans.(e)
Sol. Vodafone Group Plc’s Indian unit and Idea Cellular, which are in the process of merging their operations to create the country’s biggest telecoms carrier, named Vodafone veteran Balesh Sharma as the new chief executive for the combined venture. Sharma is currently the chief operating officer at Vodafone India.

Q12. The 45th President of USA Donald Trump has announced that the former U.N. Ambassador _____________ will be the New US National Security Adviser.
(a) John Bolton
(b) H.R. McMaster
(c) Michael Flynn
(d) Susan Rice
(e) Tom Donilon

S12. Ans.(a)
Sol. The 45th President of USA Donald Trump has announced that the former U.N. Ambassador John Bolton will be the New US National Security Adviser. He would replace present National Security Adviser H.R. McMaster.

Q13. World Tuberculosis Day is organized on _________________ to raise public awareness about the devastating health, social and economic consequences of tuberculosis (TB) and to step up efforts to end the global TB epidemic.
(a) 28 March
(b) 26 March
(c) 22 March
(d) 24 March
(e) 20 March

S13. Ans.(d)
Sol. Each year we commemorate World Tuberculosis Day on March 24 to raise public awareness about the devastating health, social and economic consequences of tuberculosis (TB) and to step up efforts to end the global TB epidemic. The date marks the day in 1882 when Dr. Robert Koch announced that he had discovered the bacterium that causes TB. The theme of World TB Day 2018 - “Wanted: Leaders for a TB-free world”.

Q14. The Founder and the first Chairman of ISRO was _____________________.
(a) C. V. Raman
(b) Vikram Ambalal Sarabhai
(c) Homi J Bhabha
(d) Satyendra Nath Bose
(e) Har Gobind Khorana

S14. Ans.(b)
Sol. The Founder and 1st Chairman of ISRO is Vikram Ambalal Sarabhai. It Headquarters in Bengaluru, Karnataka. Dr K. Sivan is the Chairman of ISRO.

Q15. The theme of World Tuberculosis Day 2018 is ______________________.
(a) Reach the 3 million to End TB
(b) None of the given theme is true
(c) United to End TB
(d) End TB Strategy
(e) Wanted: Leaders for a TB-free world

S15. Ans.(e)
Sol. Each year we commemorate World Tuberculosis Day on March 24 to raise public awareness about the devastating health, social and economic consequences of tuberculosis (TB) and to step up efforts to end the global TB epidemic. The date marks the day in 1882 when Dr. Robert Koch announced that he had discovered the bacterium that causes TB. The theme of World TB Day 2018 - “Wanted: Leaders for a TB-free world”.




You may also like to Read:
           



Print Friendly and PDF