Current Affairs Questions for NABARD Grade-A Exam 2018: 25th March 2018

Dear Aspirants,

current-affairs-quiz

Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 25th March

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.

Q1. The 7th India-Egypt Joint Commission Meeting led by External Affairs Minister Sushma Swaraj and Egyptian Foreign Minister Sameh Shoukry was held recently in _____________. 
(a) Bengaluru
(b) Pune
(c) Mangalore
(d) New Delhi
(e) Chennai

S1. Ans.(d)
Sol. The 7th India-Egypt Joint Commission Meeting led by External Affairs Minister Sushma Swaraj and Egyptian Foreign Minister Sameh Shoukry was held in New Delhi.

Q2. Name the state government that has launched a unified app for all government services at #FUTURE 2018, first-ever Global Digital Summit of the state.
(a) Assam
(b) Punjab
(c) Kerala
(d) Maharashtra
(e) Tamil Nadu

S2. Ans.(c)
Sol. Kerala CM Pinarayi Vijayan launched M-Kerala, a unified app for all government services at #FUTURE 2018. It is a first-of-its-kind digital tech summit in the state. Kerala also becomes the state with the largest public Wi-Fi deployment in the country. The internet penetration in the state is at 52%. #FUTURE is Kerala's first-ever Global Digital Summit and was inaugurated by P Vijayan in Kochi.

Q3. INS Ganga, an indigenously built frigate of the Indian Navy, was decommissioned in Mumbai. It was commissioned in ______________.
(a) 1985
(b) 1980
(c) 1975
(d) 1970
(e) 1990

S3. Ans.(a)
Sol. INS Ganga, an indigenously built frigate of the Indian Navy, was decommissioned in Mumbai after over three decades of service. Commissioned in December 1985, the ship represented a big step forward in the nation's warship building capability.

Q4. Mukesh Ambani-helmed Reliance Industries Ltd announced an integration with music app _____________ for its digital music service JioMusic.
(a) Gaana
(b) Google Play Music
(c) Wynk
(d) Saavn
(e) 8tracks

S4. Ans.(d)
Sol. Mukesh Ambani-helmed Reliance Industries Ltd announced an integration with leading music app Saavn for its digital music service JioMusic. Reliance has executed definitive agreements for the combination of Saavn with JioMusic. The combined entity is valued at over $1 billion, with JioMusic’s implied valuation at $670 million.

Q5. In which of the following city, the Union Agriculture Minister, Radha Mohan Singh had addressed the 5th India Maize Summit?
(a) New Delhi
(b) Gandhinagar
(c) Lucknow
(d) Chandigarh
(e) Amritsar

S5. Ans.(a)
Sol. Union Agriculture Minister, Radha Mohan Singh had addressed the 5th India Maize Summit in New Delhi. The aim of the summit was to harness the potential of maize, technological innovations, promoting producer aggregation and linkages that are required.

Q6. Elavenil Valarivan is related with which of the following sports?
(a) Boxing
(b) Wrestling
(c) Cricket
(d) Shooting
(e) Table Tennis

S6. Ans.(d)
Sol. Indian shooter Elavenil Valarivan shattered the qualification world record in 10-meter women’s air rifle event of the season’s first junior ISSF World Cup in Sydney, Australia.

Q7. Name the city that has been rated the least liveable city for the tenth consecutive year by Mercer in its annual Quality of Living survey.
(a) Damascus
(b) Baghdad
(c) Kabul
(d) Suva
(e) Baku

S7. Ans.(b)
Sol. Austria's capital city Vienna has been rated the world's most liveable city for the ninth consecutive year by Mercer in its annual Quality of Living survey. It was followed by Switzerland's Zurich, while New Zealand's Auckland and Germany's Munich tied for third place. Iraq's capital city Baghdad has been rated the least liveable city for the tenth consecutive year.

Q8. Name the state that has launched the Naipunya Ratham, a multi-utility vehicle also known as 'World on Wheels (WoW)' with an aimed at taking technology and innovation to the remote corners of the State.
(a) Telangana
(b) Tamil Nadu
(c) Goa
(d) Meghalaya
(e) Andhra Pradesh

S8. Ans.(e)
Sol. Andhra Pradesh Chief Minister N Chandrababu Naidu launched the Naipunya Ratham, a multi-utility vehicle.  Also known as 'World on Wheels (WoW)', Naipunya Ratham is aimed at taking technology and innovation to the remote corners of the State.

Q9. NCAA project of the Ministry of Culture, implemented by Indira Gandhi National Centre for the Arts (IGNCA) has been certified as the world’s first Trusted Digital Repository as per ISO standard, granted by Primary Trustworthy Digital Repository Authorization Body Ltd (PTAB), United Kingdom. What does 'C' stand for in NCAA?
(a) Council
(b) Community
(c) Commuter
(d) Cultural
(e) Corporate

S9. Ans.(d)
Sol. National Cultural Audiovisual Archives (NCAA) project of the Ministry of Culture, Government of India, implemented by Indira Gandhi National Centre for the Arts (IGNCA) has been certified as the world’s first Trusted Digital Repository as per ISO standard, granted by Primary Trustworthy Digital Repository Authorisation Body Ltd. (PTAB), United Kingdom.

Q10. India’s Purva Barve is related with which sports?
(a) Archery
(b) Shooting
(c) Badminton
(d) Boxing
(e) Wrestling

S10. Ans.(c)
Sol. India’s Purva Barve has won the Women’s Singles (Under-19) title at the Israel Junior 2018 Badminton tournament held in Rishon LeZion, Israel.




You may also like to Read:


Print Friendly and PDF