Current Affairs Questions for NABARD Grade-A Exam 2018: 29th March 2018

Dear Aspirants,

current-affairs-quiz

Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 29th March

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.

Q1. Name the Indian/Indians who had featured in the recently released Forbes 30 Under 30 Asia 2018 list.
(a) Anushka Sharma
(b) Saina Nehwal
(c) P V Sindhu
(d) Both a and c
(e) Both a and b

S1. Ans.(d)
Sol. Bollywood actress-producer Anushka Sharma and Badminton Ace P V Sindhu had featured in the Forbes 30 Under 30 Asia 2018 list. The list includes innovators and disruptors who are reshaping their industries and changing Asia for the better.

Q2. The eleventh session of the China-India joint-group on Economic Relations, Trade, Science & Technology was held in New Delhi. The session was co-chaired by _________________.
(a) Manohar Parrikar and Tsun Sang
(b) Sushma Swaraj and Stin Lin
(c) Suresh Prabhu and Zhong Shan
(d) Rajnath Singh and Zjou Than
(e) None of the given options is true

S2. Ans.(c)
Sol. The eleventh session of the China-India joint-group on Economic Relations, Trade, Science & Technology was held in New Delhi. The session was co-chaired by the Union Minister of Commerce & Industry and Civil Aviation, Suresh Prabhu and the Minister of Commerce of the People's Republic of China, Zhong Shan.

Q3. Ministry of Communications has recently launched the Cool EMS Service between India and _____________.
(a) Indonesia
(b) Japan
(c) China
(d) Bangladesh
(e) Sri Lanka

S3. Ans.(b)
Sol. Ministry of Communications has launched the Cool EMS Service between India and Japan. Cool EMS service is one-way service from Japan to India which allows customers in India to import Japanese food items for personal use which is allowed under Indian regulations.

Q4. Ministry of Power partnered with the Ministry of Skill Development & Entrepreneurship to train the manpower in six states for the speedy implementation of its ____________________.
(a) SAUBHAGYA scheme
(b) Deen Dayal Upadhyaya Grameen Kaushalya Yojana
(c) Pradhan Mantri Gramin Awaas Yojana
(d) Sukanya Samridhi Yojana 
(e) Pradhan Mantri Kaushal Vikas Yojana

S4. Ans.(a)
Sol. Ministry of Power partnered with the Ministry of Skill Development & Entrepreneurship to train the manpower in six states (Assam, Bihar, Madhya Pradesh, Jharkhand, Odisha and Uttar Pradesh) for speedy implementation of its SAUBHAGYA scheme. SAUBHAGYA (Pradhan Mantri Sahaj Bijli Har Ghar Yojna) aims to achieve universal household electrification in all parts of the country in a time-bound manner.

Q5. The Union Minister for Tribal Affairs, Jual Oram has launched the e-commerce portal of TRIFED, and M-commerce, android app. The app has been named as ______________.
(a) Indian Tribal People
(b) Tribal India
(c) None of the given options is true
(d) Indian ST
(e) Tribes India

S5. Ans.(e)
Sol. The Union Minister for Tribal Affairs, Jual Oram launched ‘e-Tribes: Tribes India’. It is an initiative for digital commerce at Tribes India Outlet in New Delhi. It included the launch of e-commerce portal of TRIFED, www.tribesindia.com and M-commerce, android app ‘Tribes India’.

Q6. Manu Bhaker has partnered with which of the following shooter to secured gold medal in the mixed 10-meter air pistol event in the ISSF Junior World Cup.
(a) Prakash Kumar Taneja
(b) Deepak Prabhakar
(c) Saurabh
(d) Rahi Sarnobat
(e) Anmol

S6. Ans.(e)
Sol. The duo of Manu Bhaker and Anmol secured India’s seventh gold medal in the ISSF Junior World Cup in Sydney, Auatralia. The pair won the mixed 10-meter air pistol event with a qualification world record. They finished 5.6 advantage over their closest rivals, China’s Liu Jinyao and Li Xue.

Q7. The Export-Import Bank, Exim Bank has announced that it will provide a USD 500 million credit facility to ECOWAS to fund various development projects in western-south Africa. ECOWAS stands for ___________.
(a) Economic Council of West African States
(b) Ecological Co-operation of West African States
(c) Economic Community of West African States
(d) Economic Corporation of West African States
(e) None of the given options is true

S7. Ans.(c)
Sol. The Export-Import Bank, Exim Bank has announced that it will provide a USD 500 million credit facility to Economic Community of West African States (ECOWAS) to fund various development projects in western-south Africa.

Q8. Name the NITI Aayog’s mission/scheme that has announced the signing of a Statement of Intent (SOI) with SAP to promote a culture of innovation and entrepreneurship.
(a) National Employment Policy
(b) Atal Innovation Mission
(c) Atul Innovative Marketing 
(d) None of the given options is true
(e) National Innovation Scheme

S8. Ans.(b)
Sol. NITI Aayog’s Atal Innovation Mission announced the signing of a Statement of Intent (SOI) with SAP to promote a culture of innovation and entrepreneurship. As part of the SOI, SAP in 2018 will adopt 100 Atal Tinkering Laboratories (ATL) for five years to nurture the science, technology, engineering, and mathematics (STEM) learning among secondary school children across India.

Q9. In which of the following state India's first Rs 5 crore insect museum with the state-of-the-art amenities was unveiled recently?
(a) Karnataka
(b) Odisha
(c) Tamil Nadu
(d) Kerala
(e) Maharashtra

S9. Ans.(c)
Sol. A Rs 5 crore insect museum with the state-of-the-art amenities was unveiled by Tamil Nadu Chief Minister K Palaniswamy at the Tamil Nadu Agricultural University. The museum, established at a 6,691 sqft area, is fully dedicated to insects and is first of its kind in the country.

Q10. Name the person who was recently appointed the principal scientific adviser to the government of India. 
(a) Rajagopala Chidambaram
(b) T R Sathasivam
(c) G Rajagopalchari
(d) Krishnaswamy Vijay Raghavan
(e) None of the given options is true

S10. Ans.(d)
Sol. Krishnaswamy Vijay Raghavan was appointed the principal scientific adviser to the government of India. Vijay Raghavan will succeed physicist Rajagopala Chidambaram who has been in the position for more than 16 years.

Q11. SARAS Aajeevika Mela 2018 has been organized recently in _____________ under Deendayal Antyodaya Yojana – National Rural Livelihoods Mission (DAY-NRLM).
(a) New Delhi
(b) Kolkata
(c) Panipat
(d) Faridabad
(e) Pune

S11. Ans.(a)
Sol. SARAS Aajeevika Mela 2018 has been organized in New Delhi under Deendayal Antyodaya Yojana – National Rural Livelihoods Mission (DAY-NRLM). It is one of the flagship programmes of the Ministry of Rural Development to alleviate rural poverty.

Q12. GIFT City has signed an MoU with Deloitte Touche Tohmatsu India LLP (DTTILLP) for mutual cooperation in areas related to international financial services. Who is the MD and Group CEO of GIFT city?
(a) T Hariharan
(b) Saurabh Taneja
(c) Ajay Pandey
(d) Ashish Kumar
(e) Sudhanshu Tiwari

S12. Ans.(c)
Sol. GIFT City has signed an MoU with Deloitte Touche Tohmatsu India LLP (DTTILLP), which renders consultancy services, for mutual cooperation in areas related to international financial services. Ajay Pandey is the  Managing Director & Group CEO of GIFT City.

Q13. Name the US-based GIF platform that has been recently acquired by the tec Giant Google.. Tenor's GIF-searching functionality will be integrated into Google Images and Gboard, the company's virtual keyboard. 
(a) Meme Centre
(b) Tenor
(c) Imgur
(d) Giphy
(e) Imgflip

S13. Ans.(b)
Sol. Technology giant Google has acquired US-based Tenor, a GIF platform for Android, iOS, and desktop. Tenor's GIF-searching functionality will be integrated into Google Images and Gboard, the company's virtual keyboard.

Q14. The Asian Development Bank (ADB) and the Government of India signed $80 million loan agreement to help modernize technical and vocational education and training (TVET) institutions and improve the skills ecosystem in the State of ______________.
(a) Uttarakhand
(b) Karnataka
(c) Rajasthan
(d) Himachal Pradesh
(e) Assam

S14. Ans.(d)
Sol. The Asian Development Bank (ADB) and the Government of India signed $80 million loan agreement to help modernize technical and vocational education and training (TVET) institutions and improve the skills ecosystem in the State of Himachal Pradesh.

Q15. Name the person who was appointed as the Chief Executive Officer (CEO) of the Union Government’s ambitious Ayushman Bharat National Health Protection Mission (ABNHPM).
(a) Indu Bhushan
(b) Vibhu Sachdeva
(c) T Nyayamurthy
(d) B R Madhavan
(e) Vasudeva Ramakrishnan

S15. Ans.(a)
Sol. Indu Bhushan was appointed as the Chief Executive Officer (CEO) of the Union Government’s ambitious Ayushman Bharat National Health Protection Mission (ABNHPM).




You may also like to Read:


Print Friendly and PDF