Current Affairs Questions for SBI Clerk Exam 2018: 13th March 2018

Dear Aspirants,

current-affairs-quiz
Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 13th March

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.

Q1. China's Parliament has abolished the decades-old two-term limit for the President, allowing _____________ to remain as the country's leader for life. 
(a) Peng Liyuan
(b) Li Keqiang
(c) Xi Jinping
(d) Jiang Zemin
(e) Hu Jintao

S1. Ans.(c)
Sol. China's Parliament has abolished the decades-old two-term limit for the President, allowing Xi Jinping to remain as the country's leader for life. The constitutional changes were passed in Beijing by the annual sitting of the National People's Congress - the country's legislature - with the two-thirds majority. Of the 2,964 delegates, only two voted against the change, while three abstained.

Q2. The government has made providing passport details mandatory for taking loans of ___________ crore rupees and above to ensure a SWIFT action in case of fraud and prevent fraudsters from fleeing the country.
(a) 50 crore rupees
(b) 10 crore rupees
(c) 80 crore rupees
(d) 100 crore rupees
(e) 5 crore rupees

S2. Ans.(a)
Sol. The government has made providing passport details mandatory for taking loans of 50 crore rupees and above to ensure a SWIFT action in case of fraud and prevent fraudsters from fleeing the country. According to Financial Services Secretary, all existing loans of over 50 crore rupees, banks have been asked to collect passport details of borrowers within 45 days.

Q3. The Asian Development Bank (ADB) and the International Solar Alliance (ISA) has signed a cooperation arrangement to promote solar energy deployment in Asia and the Pacific. Where is the Head Office of ISA?
(a) Siliguri, West Bengal
(b) Ahmedabad, Gujarat
(c) Ludhiana, Punjab
(d) Kanpur, Uttar Pradesh
(e) Gurugram, Haryana

S3. Ans.(e)
Sol. The Asian Development Bank (ADB) and the International Solar Alliance (ISA) has signed a cooperation arrangement to promote solar energy deployment in Asia and the Pacific. The cooperation envisages solar power generation, solar based mini-grids, and transmission systems for integrating solar energy into grids, among others.

Q4. Which country has lifted the coveted Sultan Azlan Shah Hockey title 2018?
(a) Malaysia
(b) Australia
(c) England
(d) India
(e) Russia

S4. Ans.(b)

Sol. World champions Australia has lifted the coveted Sultan Azlan Shah Hockey title. In the final at Ipoh, Malaysia, they beat defending champions England by a narrow 2-1 margin. Australia has now won the prestigious tournament for the 10th time.

Q5. The first-ever multi-nation naval exercise at sea, MILES-18, began in-
(a) Silvassa
(b) Kavaratti
(c) Port Blair
(d) Andaman
(e) Kolkata

S5. Ans.(d)
Sol. The first-ever multi-nation naval exercise at sea, MILES-18, began at the Andaman sea. 11 naval ships of 8 countries and nine Indian ships are participating in the three-day exercise.

Q6. Which among the following country has won the "Best Exhibitor Award " at ITB – Berlin (Germany) on its last day?
(a) Canada
(b) India
(c) China
(d) France
(e) Sweden

S6. Ans.(b)
Sol. India has won the "Best Exhibitor Award " at ITB – Berlin on its last day. ‘ITB- Berlin World Tourist Meet’ was convened at Berlin, Germany from 7th March to 10th March 2018. India was represented by the Minister of State (Independent charge) for Tourism Mr. K. J. Alphons along with a couple of Tourism Ministry officials.

Q7. Name the minister, who was given additional charge of the Civil Aviation Ministry, a day after the resignation of TDP's Ashok Gajapathi Raju was accepted by President Ram Nath Kovind.
(a) Rajnath Singh
(b) Sushma Swaraj
(c) Giriraj Singh
(d) Piyush Goyal
(e) Suresh Prabhu

S7. Ans.(e)
Sol. Commerce and Industries minister Suresh Prabhu was given additional charge of the Civil Aviation Ministry, a day after the resignation of TDP's Ashok Gajapathi Raju was accepted by President Ram Nath Kovind. The President, as advised by the Prime Minister, has directed that Suresh Prabhu, Cabinet Minister, shall be assigned the charge of the Ministry of Civil Aviation, in addition to his existing portfolio.

Q8. The Institute of Bioresources and Sustainable Laboratory (IBSD) has set up a floating laboratory in northeast India's largest freshwater lake, Loktak to constantly monitor its water quality and eventually improve it. Loktak Lake located in-
(a) Mizoram
(b) Sikkim
(c) Manipur
(d) Nagaland
(e) Tripura

S8. Ans.(c)

Sol. The Institute of Bioresources and Sustainable Laboratory (IBSD), Imphal, set up a floating laboratory in northeast India's largest freshwater lake, Loktak to constantly monitor its water quality and eventually improve it. The laboratory was inaugurated by Manipur's Forest and Environment Minister, Thounaojam Shyamkumar Singh in Imphal, Manipur.

Q9. For intra-State movement, the e-way bill by GST council will be rolled out in a phased manner beginning April 15 and will cover all the States by-
(a) June 1
(b) August 1
(c) July 1
(d) September 1
(e) October 1

S9. Ans.(a)
Sol. For intra-State movement, the e-way bill will be rolled out in a phased manner beginning April 15 and will cover all the States by June 1. Businesses will continue to file summary sales return GSTR-3B until June as the GST (Goods and Services Tax) Council has extended the present system of return-filing by three months. Electronic way or e-way bill for movement of goods between States would be implemented from April 1.

Q10. Name the state assembly, which has passed an amendment bill awarding death penalty for convicts involved in the rape of girls below 12 years of age. 
(a) Bihar Assembly
(b) Kerala Assembly
(c) Uttar Pradesh Assembly
(d) Rajasthan Assembly
(e) Maharashtra Assembly

S10. Ans.(d)

Sol. Rajasthan assembly has passed an amendment bill awarding death penalty for convicts involved in the rape of girls below 12 years of age. State Home Minister Gulab Chand Kataria introduced 'The Criminal Laws (Rajasthan Amendment) Bill, 2018' in the assembly, which was passed in the House by a voice vote following a debate.

Q11. In a major expansion of strategic ties, India and France have inked 14 pacts in key areas of defense, security, nuclear energy and protection of classified information besides resolving to deepen cooperation in the Indo-Pacific region and step up joint efforts to contain terrorism. Who is the present president of France?
(a) Emmanuel Macron
(b) Francois Hollande
(c) Nicolas Sarkozy
(d) Angela Merkel
(e) Justin Trudeau

S11. Ans.(a)
Sol. In a major expansion of strategic ties, India and France have inked 14 pacts in key areas of defense, security, nuclear energy and protection of classified information besides resolving to deepen cooperation in the Indo-Pacific region and step up joint efforts to contain terrorism. The agreements were signed after extensive talks between Prime Minister Narendra Modi and French President Emmanuel Macron, including on the changing security dynamics in the Indian Ocean and Pacific.

Q12. The Union Housing Ministry has launched ________________, an association of all-India metro rail companies, which will act as a forum of exchange of ideas and innovations.
(a) Y-Metros
(b) I-Metros
(c) T-Metros
(d) V-Metros
(e) K-Metros

S12. Ans.(b)
Sol. The Union Housing Ministry has launched 'I-Metros', an association of all-India metro rail companies, which will act as a forum of exchange of ideas and innovations. The association was launched by Cabinet Secretary P.K. Sinha at an event "Indian Metros: Collaborating for Excellence" in the presence of Delhi Metro Rail Corporation Managing Director Mangu Singh in New Delhi.

Q13. Prime Minister Narendra Modi and visiting French President has jointly inaugurated 101-megawatt solar power plant at Dadar Kala village in- 
(a) Mengaluru, Karnataka
(b) Rohtak, Haryana
(c) Mirzapur, Uttar Pradesh
(d) Surat, Gujarat
(e) Madhubani, Bihar

S13. Ans.(c)
Sol. Prime Minister Narendra Modi and visiting French President Emmanuel Macron jointly inaugurated 101-megawatt solar power plant at Dadar Kala village in Mirzapur district of Uttar Pradesh. The largest solar projects in the country has been set up by French company ENGIE.

Q14. The Fugitive Economic Offenders Bill 2018 has been introduced in the Lok Sabha. The cases where the total value involved in such offenses is ___________ crore or more will come under the purview of the Bill. 
(a) Rs. 500 crore
(b) Rs. 1000 crore
(c) Rs. 1500 crore
(d) Rs. 100 crore
(e) Rs. 50 crore

S14. Ans.(d)
Sol. The Fugitive Economic Offenders Bill 2018 has been introduced in the Lok Sabha. The Bill will help in laying down measures to deter economic offenders from evading the process of law by remaining outside the jurisdiction of Indian courts. The cases where the total value involved in such offenses is Rs. 100 crore or more, will come under the purview of the Bill. Minister of State for Finance, Shiv Pratap Shukla introduced the Bill.

Q15. According to Minister of Agriculture and Farmers’ Welfare Radha Mohan Singh, Milk production in the country increased by ____________ from 137.7 million tonnes to 165.4 million tonnes between 2014 and 2017.
(a) 10 percent
(b) 30 percent
(c) 50 percent
(d) 40 percent
(e) 20 percent

S15. Ans.(e)
Sol. According to Minister of Agriculture and Farmers’ Welfare Radha Mohan Singh, Milk production in the country increased by 20 percent from 137.7 million tonnes to 165.4 million tonnes between 2014 and 2017. Also, the per capita availability of milk has risen by 15.6 percent from 307 gms a day to 355 gms per day between 2013-14 and 2016-17.





You may also like to Read:
           


Print Friendly and PDF