Current Affairs Questions for SBI Clerk Exam 2018: 18th March 2018

Dear Aspirants,

current-affairs-quiz
Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 18th March

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.

Q1. Which among the following country took a massive step forward in achieving One-day International status?
(a) Indonesia
(b) Bhutan
(c) Thailand
(d) Nepal
(e) Switzerland

S1. Ans.(d)
Sol. After Afghanistan’s rapid rise to prominence in limited-overs cricket, Nepal took a massive step forward after achieving One-day International status, after their victory over Papua New Guinea. Nepal defeated the Pacific nation by six wickets in a playoff game in the ICC World Cup Qualifier being held in Zimbabwe, achieving the distinction for the first time.

Q2. Which finance company has tied up with Global IME Bank to expand its money remittance services between Indo Nepal Corridor?
(a) Reliance Finance
(b) Muthoot Finance
(c) Munich Re
(d) Prudential Financial
(e) PNB Housing Finance Ltd

S2. Ans.(b)
Sol. Muthoot Finance, the flagship company of Muthoot Group has tied up with Global IME Bank to expand its money remittance services between Indo Nepal Corridor. Muthoot Finance is the only NBFC to extend the money transfer services from India to Nepal. In FY16, Muthoot Finance had collaborated with Nepal based Prabhu Bank for money transfer business wherein the company completed 2.2 lakh transactions worth Rs 4.69 billion.

Q3. India has been ranked at 78th, lower than its emerging market peers like Brazil and China, among 114 countries on the World Economic Forum’s (WEF) energy transition index. List is topped by which of the following country?
(a) Finland
(b) Denmark
(c) Sweden
(d) Norway
(e) Switzerland

S3. Ans.(c)
Sol. India has been ranked at 78th, lower than its emerging market peers like Brazil and China, among 114 countries on the World Economic Forum’s (WEF) energy transition index. The list was topped by Sweden. The report titled 'Fostering Effective Energy Transition' ranks countries on how well they are able to balance energy security and access to environmental sustainability and affordability.

Q4. The Ministry of Health and Family Welfare launched _________________ aimed at improving quality of maternity care in labour room and maternity Operation Theatre (OT).
(a) Care Plus program
(b) Shakti Program
(c) Suraksha Program
(d) LaQshya program
(e) Maa Raksha program

S4. Ans.(d)
Sol. The program aims to improve quality of care for pregnant women in labour room, maternity Operation Theatre and Obstetrics Intensive Care Units (ICUs) and High Dependency Units (HDUs). ‘LaQshya’ will reduce maternal and newborn morbidity and mortality, improve quality of care during delivery. The Program aims at implementing ‘fast-track’ interventions for achieving tangible results within 18 months.

Q5. Capital markets regulator SEBI raised the exposure limit under exchange-traded currency derivatives trading for residents and FPIs to ________________ across all currency pairs involving the Indian rupee.
(a) USD 150 million
(b) USD 200 million
(c) USD 100 million
(d) USD 250 million
(e) USD 300 million

S5. Ans.(c)
Sol. Capital markets regulator SEBI raised the exposure limit under exchange-traded currency derivatives trading for residents and FPIs to USD 100 million across all currency pairs involving the Indian rupee. The move will help entities engaged in forex transactions to maintain their currency risks in a better manner.

Q6. The Payment of Gratuity (Amendment) Bill, 2017 aims at increasing the upper ceiling of the gratuity from the present 10 lakh rupees to _______________ for employees in the private sector and in Public Sector Undertakings at par with Central Government employees.
(a) 20 lakh rupees
(b) 25 lakh rupees
(c) 12 lakh rupees
(d) 15 lakh rupees
(e) None of the given option is true

S6. Ans.(a)
Sol. Lok Sabha has passed gratuity amendment bill. The Payment of Gratuity (Amendment) Bill, 2017 aims at increasing the upper ceiling of the gratuity from the present 10 lakh rupees to 20 lakh rupees for employees in the private sector and in Public Sector Undertakings at par with Central Government employees.

Q7. Sri Lanka Cricket (SLC) paid tribute to former BCCI president Jagmohan Dalmiya with a book titled __________.
(a) Jagu- The Helping Hands
(b) The Title of Cricket- Jagu
(c) Jagu- The Unsung Hero
(d) A Tribute to Jagu
(e) None of the given options is true

S7. Ans.(d)
Sol. Sri Lanka Cricket (SLC) paid tribute to former BCCI president Jagmohan Dalmiya with a book titled, 'A Tribute to Jagu'.

Q8. Xi Jinping was re-elected as President for a second five-year tenure by China's rubber-stamp parliament. Whon has been elected as the new Vice President of China?
(a) Chiang Kai-shek
(b) Li Yuanhong
(c) Sun Fo
(d) Xu Shichang
(e) Wang Qishan

S8. Ans.(e)
Sol. Xi Jinping was re-elected as President for a second five-year tenure by China's rubber-stamp parliament. The Parliament has recently allowed Xi to have a life-long tenure. Wang Qishan has been elected as the new Vice President of China.

Q9. NITI Aayog released comprehensive roadmaps and detailed timelines for its initiative 'SATH-E’ project. What does 'H' stands for in SATH?
(a) Health
(b) Hospitality
(c) Homage
(d) Human
(e) None of the given options is true

S9. Ans.(d)
Sol. NITI Aayog released comprehensive roadmaps and detailed timelines for its initiative ‘Sustainable Action for Transforming Human Capital in Education (SATH-E)’ project. Amitabh Kant, CEO, NITI Aayog released the forward-looking blueprints.

Q10. The Asian Development Bank headquarters in _______________.
(a) Geneva
(b) Manila
(c) Beijing
(d) New York
(e) Paris

S10. Ans.(b)
Sol. Takehiko Nakao is the President of Asian Development Bank. It Headquarters in Manila, Philippines.