February Current Affairs for SBI Clerk 2018 | 16th March 2018

Dear Readers,

January Current Affairs for SBI Clerk 2018

So much is happening around the globe every day that unless you keep yourself abreast of these updates you cannot adjust yourself to deal with the GA section of any exam smoothly and easily. Current Affairs not only play an important role in letting you get through the GA Section of the Bank Exams but the Group Discussion and Personal Interview rounds of various examinations. So, here are a few must-do General Knowledge questions and answers on current affairs, being provided to you by Bankersadda to help you make your grip stronger on Current Affairs.

Q1.  India and Palestine have recently signed six Memorandums of Understanding (MoU)s worth ___________.
Answer: USD 40 million

Q2. In which city of India, Union Home Minister Rajnath Singh had recently launched the first of its kind Centre for learning Sanskrit language?
Answer: Ahmedabad

Q3. India and Oman have signed eight MoUs in different areas during PM Narendra Modi’s maiden visit to the Gulf nation. Who is the Sultan of Oman?
Answer: Qaboos bin Said al Said

Q4. The country’s largest lender SBI wrote off bad loans worth ___________ in 2016-17, the highest among all the public sector banks.
Answer: Rs 20,339 crore

Q5. Name the oil company that have acquired a 10% stake for the first time in a large offshore oilfield Abu Dhabi National Oil Co.’s (ADNOC) in Abu Dhabi for $600 million.
Answer: ONGC Videsh Ltd

Q6. The National Productivity Council observed the National Productivity Day (NPD) on _______________.
Answer: 12 February

Q7. The 13th edition of the National ‘A’ Chess Championship for the blind was organized recently by All India Chess Federation for the Blind (AICFB). AICFB was established in ____________. 
Answer: 1997

Q8. Which city's Roads and Transport Authority (RTA) has recently launched the first tests of the world’s first autonomous pods at the World Government Summit?
Answer: Dubai

Q9. The Institute Of Directors organized its 12th International Conference on Corporate Social Responsibility in _____________. 
Answer: Bengaluru

Q10. Ministry of Tourism has compiled monthly estimates of Foreign Tourist Arrivals (FTAs) & FTAs on e- Tourist Visa on the basis of Nationality-wise, Port-wise data received from Bureau of Immigration (BOI). The growth rate in FTAs in January 2018 over January 2017 was ____________. 
Answer: 8.4%

Q11. DAC, the defence ministry's highest decision-making body on procurement has recently approved capital infusion worth Rs.15,935 crore to bolster the strength of the armed forces. What does 'A' stands for in DAC?
Answer: Acquisition

Q12. Reserve Bank of India has made banks' priority sector norms lenient by saying that all loans to _______________ will henceforth qualify as priority sector lending.
Answer: MSME

Q13. India-Russia Agriculture Business Summit 2018 was held recently in _____________.
Answer: New Delhi

Q14. India's first Online Radio Station named ___________ was launched recently in India.
Answer: Radio Umang

Q15. State-owned Bank of Baroda has decided to exit by March-end its ___________ operations after 21 years amid a probe into alleged compliance lapses by the bank there.
Answer: South Africa