February Current Affairs for SBI Clerk 2018 | 22nd March 2018

Dear Readers,

February Current Affairs for SBI Clerk 2018

So much is happening around the globe every day that unless you keep yourself abreast of these updates you cannot adjust yourself to deal with the GA section of any exam smoothly and easily. Current Affairs not only play an important role in letting you get through the GA Section of the Bank Exams but the Group Discussion and Personal Interview rounds of various examinations. So, here are a few must-do General Knowledge questions and answers on current affairs, being provided to you by Bankersadda to help you make your grip stronger on Current Affairs.

Q1.  The Cobra Gold training exercise is one of the largest Military drills in the Indo-Pacific region. It was held recently in ___________.
Answer: Thailand

Q2. According to the Minister of State (IC) for Planning Shri Rao Inderjit Singh, allocations for the Ministry of Planning, which is embodied by the NITI Aayog, have increased to __________ in 2018-19 from Rs 279.79 crore in 2017-18.
Answer: Rs 339.65 crore

Q3. The Gandhi Nagar railway station has recently become the railway station to be fully-managed by women. This railway station is situated in which city?
Answer: Jaipur

Q4. In the two-day ‘UP Investors Summit’ in Lucknow, PM Modi announced the fund of ____________ for defence corridor of Bundelkhand.
Answer: Rs20,000 crore

Q5. The Union Government has issued order setting up the ‘NITI Forum for North-East’. The forum will be co-chaired by _______________.
Answer: Vice-Chairman of NITI Aayog Mr Rajiv Kumar and Minister of Development of Northeastern Region Dr Jitendra Singh

Q6. Agriculture Minister Radha Mohan Singh has recently launched how many new features in the National Agriculture Market (e-NAM) platform to make it more user-friendly?
Answer: 6

Q7. In the global corruption perception index for 2017, released by Transparency International, which country was least corrupt in the list?
Answer: New Zealand

Q8. An MoU between the Government of India and International Development Research Centre (IDRC) was signed in New Delhi. IDRC is a/an _____________ based research Centre.
Answer: Canada

Q9. Goa Chief Minister Manohar Parrikar presented budget in the state assembly for 2018-19 with an increase of 6.84% over the ongoing fiscal. What is the amount of the Budget?
Answer: Rs. 17,123-crore

Q10. Name the state government that has launched Parivartan scheme designed to address 10 issues, including cleanliness and pollution, in 46 developmental blocks of the state.
Answer: Haryana

Q11. India has recently successfully test-fired the nuclear-capable surface-to-surface ___________ ballistic missile with a strike range of 350 km from a naval ship off Odisha coast.
Answer: Dhanush

Q12. The Reserve Bank of India has launched Ombudsman Scheme for non-banking financial companies (NBFCs) for redressal of complaints against them. The offices of the NBFC ombudsmen will function at how many metro centres?
Answer: 4

Q13. Name the country that will host the first International Solar Alliance (ISA) summit in March 2018.
Answer: India

Q14. The 44th edition of Khajuraho Dance Festival 2018 was held recently in ___________.
Answer: Madhya Pradesh

Q15. Which payment Banks has recently started operations, making it the fifth payments bank to roll out operations?
Answer: Aditya Birla Idea Payments Bank Ltd