February Current Affairs for SBI Clerk 2018 | 24th March 2018

Dear Readers,

February Current Affairs for SBI Clerk 2018

So much is happening around the globe every day that unless you keep yourself abreast of these updates you cannot adjust yourself to deal with the GA section of any exam smoothly and easily. Current Affairs not only play an important role in letting you get through the GA Section of the Bank Exams but the Group Discussion and Personal Interview rounds of various examinations. So, here are a few must-do General Knowledge questions and answers on current affairs, being provided to you by Bankersadda to help you make your grip stronger on Current Affairs.
Q1. UNESCO has celebrated International Mother Language Day on ______________.
Answer: 21 February

Q2. Name the Flying officer of Indian Air Force who has scripted history by becoming the first Indian woman to fly a fighter aircraft solo.
Answer: Avani Chaturvedi

Q3. The _____________ Government has signed an MOU with Taoyuan City of Taiwan for better technology partnership in the state after the World Congress on Information Technology (WCIT) 2018.
Answer: Telangana

Q4. What is the ranking of India in the global corruption perception index for 2017, released by Transparency International?
Answer: 81st

Q5. What is the theme of International Mother Language Day 2018?
Answer: Linguistic diversity and multilingualism count for sustainable development

Q6. The Centre has constituted a committee to study the Brahmaputra and flood control measures in Assam and neighboring states. The committee will be headed by ______________.
Answer: Vice Chairman of NITI Aayog Rajiv Kumar

Q7. According to the report published by the  United Nations Children's Fund (UNICEF), which country is the worst in Newborn Mortality Rate among 52 low-middle income countries?
Answer: Pakistan

Q8. The Indian and Indonesian armies began the sixth edition of their annual military exercise named ______________ in Indonesia.
Answer: Garuda Shakti

Q9. The World Day of Social Justice (WDSJ) is observed globally on ______________.
Answer: 20 February

Q10. Which state government has decided to roll out 'Asmita Yojana' on the International Women’s Day to provide cheap (subsidised) sanitary pads to school girls and women?
Answer: Maharashtra

Q11. According to the report published by the United Nations Children's Fund (UNICEF), what is the ranking of India in Newborn Mortality Rate among 52 low-middle income countries?
Answer: 12th

Q12. Name the state government that has made vaccination compulsory for school admissions from next academic year onwards.
Answer: Kerala

Q13. What is the theme for World Day of Social Justice (WDSJ) 2018?
Answer: Workers on the Move: the Quest for Social Justice

Q14. According to the report published by the  United Nations Children's Fund (UNICEF), which country is safest/best in Newborn Mortality Rate among 52 low-middle income countries?
Answer: Japan

Q15. Name the Union Minister of State (IC) for Power and New & Renewable Energy who has recently inaugurated the ‘International R&D Conclave’ in New Delhi.

Answer: R.K. Singh