General Awareness Questions for SBI Clerk 2018: 15th March 2018

Dear Students,

General Awareness Questions for SBI Clerk 2018
Current Affairs and General Awareness Questions

Having enough of knowledge of Current Affairs as well as the banking industry is all that is important to perform well in the General Awareness Section of any banking exam. You should know what is happening around the globe. One section that can help you bagging graceful marks in these examinations is General Awareness, that comprises of numerous sections like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Here is the quiz on General Awareness that is being provided by Adda247 to help you ace graceful marks in the banking examinations.

Q1. Name the President of South Africa, who has resigned recently?
(a) Gugu Mtshali
(b) Kgalema Motlanthe
(c) Jacob Zuma
(d) Thabo Mbeki
(e) Monwabisi Kwanda Mbeki

S1. Ans.(c)
Sol. South Africa's embattled President Jacob Zuma has resigned. He announced the decision in a televised address to the nation after the ruling African National Congress (ANC) party threatened to eject him from office via a parliamentary vote of no confidence.

Q2. In order to remove existing ambiguities due to multiple Acts and rules for Small Saving Schemes, the Government of India has proposed the merger of Government Savings Certificates Act, 1959 and Public Provident Fund Act, 1968 with the Government Savings Banks Act, 1873. As per PPF Act, the PPF account can’t be closed prematurely before completion of ___________ financial years.
(a) six
(b) two
(c) four
(d) three
(e) five

S2. Ans.(e)
Sol. In order to remove existing ambiguities due to multiple Acts and rules for Small Saving Schemes, the Government of India has proposed the merger of Government Savings Certificates Act, 1959 and Public Provident Fund Act, 1968 with the Government Savings Banks Act, 1873. With a single act, relevant provisions of the Government Savings Certificates (NSC) Act, 1959 and the Public Provident Fund Act, 1968 would stand subsumed in the new amended Act without compromising on any of the functional provision of the existing Act. As per PPF Act, the PPF account can’t be closed prematurely before completion of five financial years. If the depositor wants to close PPF account before five years in exigencies, he can’t close the account.

Q3. Which state has become the first state to opt out of ‘Modicare’?
(a) West Bengal
(b) Kerala
(c) Uttar Pradesh
(d) Maharashtra
(e) Karnataka

S3. Ans.(a)
Sol. Claiming that the Bengal government had already enrolled 50 lakh people under its own Swasthya Sathi programme, Chief Minister Mamata Banerjee has announced the decision to opt out of Centre’s ‘Modicare’ scheme.

Q4. The government has extended the anti-narcotics scheme for 3 more years to combat illicit trafficking in drugs and psychotropic substance. The scheme was first launched on-
(a) 24th October 2002 
(b) 24th October 2004 
(c) 24th October 2006 
(d) 24th October 2000 
(e) 24th October 2008 

S4. Ans.(b)
Sol. The government has extended the anti-narcotics scheme for 3 more years to combat illicit trafficking in drugs and psychotropic substance. The purpose of the scheme is to assist states and Union Territories, which are contributing in controlling the inter-state and cross-border drug trafficking. The scheme was first launched on 24th October 2004 for a period of five years and later extended twice in subsequent years.

Q5. The World Economic Forum (WEF) has ranked India at __________ position on a global manufacturing index - below China’s 5th place but above other BRICS peers, Brazil, Russia, and South Africa.
(a) 30th
(b) 32nd
(c) 34th
(d) 36th
(e) 38th

S5. Ans.(a)
Sol. The World Economic Forum (WEF) has ranked India at 30th position on a global manufacturing index - below China’s 5th place but above other BRICS peers, Brazil, Russia, and South Africa.

Q6. Who is the present Managing Director & CEO of Bank of Baroda?
(a) Sunil Mehta 
(b) PS Jayakumar
(c) Kalyan Basu
(d) Usha Ananthasubramanian
(e) Arun Shrivastava

S6. Ans.(b)
Sol. PS Jayakumar is the present Managing Director & CEO of Bank of Baroda.

Q7. Reserve Bank of India labeled HDFC Bank as DSIBs in other words, 'too big to fail'. DSIBs stands for-
(a) Domestic Systemically Important Below
(b) Domestic Systemically Important Base
(c) Domestic Systemically Important Banks
(d) Domestic Systemically Important Branch
(e) Domestic Systemically Important Brand

S7. Ans.(c)
Sol. Reserve Bank of India labeled HDFC Bank as ‘Domestic Systematically Important Banks’ (DSIBs)— in other words, 'too big to fail'.

Q8. Which state has won the Senior Women's National Football Championship for the first time recently?
(a) Gujarat
(b) Maharashtra
(c) Kerala
(d) Tamil Nadu
(e) West Bengal

S8. Ans.(d)
Sol. Tamil Nadu has won the Senior Women's National Football Championship for the first time. Tamil Nadu, which was playing its first-ever final, defeated Manipur, 2-1 at the Barabati Stadium in Cuttack, Odisha.

Q9. Name the company, which has bagged an order worth Rs 560 crore from NTPC for setting up a system for emission control at Dadri in Uttar Pradesh?
(a) SAIL
(b) TCS
(c) BHEL
(d) GAIL
(e) RIL

S9. Ans.(c)
Sol. Bharat Heavy Electricals Limited (BHEL) has bagged an order worth Rs 560 crore from NTPC for setting up a system for emission control. BHEL has secured the order for "supply and installation of the flue gas desulphurization (FGD) system from NTPC for 2x490 MW National Capital Power Station at Dadri in Uttar Pradesh.

Q10. Which among the following country will play host to the 8th Theatre Olympics, the greatest carnival of thespianism?
(a) India
(b) China
(c) France
(d) South Africa
(e) Germany

S10. Ans.(a)
Sol. In an effort to put India firmly among the top nations in the world theatre map, the country will play host to the 8th Theatre Olympics, the greatest carnival of thespianism.

Q11. In which state PM Narendra Modi has inaugurated the Dorjee Khandu state convention center?
(a) Assam
(b) Tripura
(c) Meghalaya
(d) Sikkim
(e) Arunachal Pradesh

S11. Ans.(e)
Sol. Prime Minister Narendra Modi has launched several projects in Arunachal Pradesh. He inaugurated the Dorjee Khandu state convention center at a function in Itanagar. The Centre has an auditorium, conference halls, and an exhibition hall.

Q12. Vaigai Dam is in which of the following state? 
(a) Madhya Pradesh
(b) Tamil Nadu
(c) Himachal Pradesh
(d) Maharashtra
(e) Karnataka

S12. Ans.(b)

Sol. The Vaigai Dam is built across the Vaigai River near Andipatti, in the Theni district of Tamil Nadu, southern India. It provides water for irrigation for the Madurai district and the Dindigul district as well as drinking water to Madurai and Andipatti.

Q13. Headquarter of ILO (International Labour Organization) is in which of the following city? 
(a) New Delhi, India
(b) Geneva, Switzerland
(c) Kobe, Japan
(d) Shenzhen, China
(e) Perth, Australia

S13. Ans.(b)
Sol. The Headquarters of International Labour Organization (ILO) is in Geneva Switzerland. ILO is a United Nations agency dealing with labor issues, particularly international labor standards, social protection, and work opportunities for all.

Q14. What is the Currency of Cambodia? 
(a) Litas
(b) Euro
(c) Riel
(d) Shekel
(e) Pula

S14.  Ans.(c)
Sol. The riel is the currency of Cambodia. There has been two distinct riel, the first issued between 1953 and May 1975. Between 1975 and 1980, the country had no monetary system. A second currency, also named "riel", has been issued since March 20, 1980. The capital of Cambodia is Phnom Penh.

Q15. India's first radio festival was held in ____________ to mark World Radio Day. 
(a) Pune
(b) New Delhi
(c) Kolkata
(d) Bengaluru
(e) Hyderabad

S15. Ans.(b)
Sol. India's first radio festival is being held in New Delhi to mark World Radio Day. The festival is being organized by International Association of Women in Radio and Television, in collaboration with UNESCO.




      


Print Friendly and PDF