General Awareness Questions for SBI Clerk 2018: 17th March 2018

Dear Students,

General Awareness Questions for SBI Clerk 2018
Current Affairs and General Awareness Questions

Having enough of knowledge of Current Affairs as well as the banking industry is all that is important to perform well in the General Awareness Section of any banking exam. You should know what is happening around the globe. One section that can help you bagging graceful marks in these examinations is General Awareness, that comprises of numerous sections like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Here is the quiz on General Awareness that is being provided by Adda247 to help you ace graceful marks in the banking examinations.

Q1. Japan's government has reappointed Bank of Japan Governor _____________ for another term.
(a) Tokihiro Nakamura
(b) Kensaku Morita
(c) Shingo Mimura
(d) Haruhiko Kuroda
(e) Norihisa Satake

S1. Ans.(d)
Sol. Japan's government has reappointed Bank of Japan Governor Haruhiko Kuroda for another term and chose an advocate of bolder monetary easing as one of his deputies, a sign the central bank will be in no rush to dial back its massive stimulus program.

Q2. Addis Ababa is the Capital city of _______________.
(a) Indonesia
(b) Ethiopia
(c) Malaysia
(d) Rwanda
(e) Uganda

S2. Ans.(b)
Sol. Addis Ababa is the Capital city of Ethiopia and its Currency is Ethiopian Birr.

Q3. India’s biggest Global Conference on Pharma Industry and Medical Devices was held recently in _____________.
(a) New Delhi
(b) Mysore
(c) Bengaluru
(d) Chennai
(e) Dispur

S3. Ans.(c)
Sol. India’s biggest Global Conference on Pharma Industry and Medical Devices began in Bengaluru With the theme, ‘Driving NextGen Pharmaceuticals. Union Minister for Chemicals & Fertilisers Ananth Kumar inaugurated the three-day event.

Q4. India’s Umang App was named the winner of the Best M-Government Service award in the Accessible Government category while Aadhar won the best emerging technology award at the recently concluded World Government Summit (WGS) 2018. The WGS 2018 was held recently in _______________.
(a) Dubai
(b) Riyadh
(c) New York
(d) Port Luis
(e) California

S4. Ans.(a)
Sol. India’s Umang App was named the winner of the Best M-Government Service award in the Accessible Government category while Aadhar won the best emerging technology award at the recently concluded World Government Summit 2018 in Dubai, where India had the status of ‘Guest of Honour’ country.

Q5. In the field of banking, what does ADF stand for?
(a) Additional Dearness Allowance
(b) Automated Data Flow
(c) Additional Deposit Allowance
(d) Automated Deposit Allowance
(e) None of the given options is true

S5. Ans.(b)

Sol. The Automated Data Flow (ADF) is a unique initiation by RBI aimed at the purpose of meeting the needs for the accurate and consistent flow of data. Automated Data Flow ensures that the data submitted from the banks to Reserve Bank of India is correct and consistent without any kind of manual intervention.

Q6. Which of the following is governed by the provisions of Section 42 (1) of the Reserve Bank of India Act, 1934?
(a) Bank rate
(b) Reverse Repo Rate
(c) SLR
(d) CRR
(e) MSF

S6. Ans.(d)
Sol. CRR is governed by the provisions of Section 42 (1) of the Reserve Bank of India Act, 1934.

Q7. National Sample Survey Organisation (NSSO) is an organization under the-
(a) Ministry of Finance
(b) Ministry of Rural Development
(c) Ministry of Commerce and Industry
(d) Ministry of Electronics and Information Technology
(e) Ministry of Statistics and Programme Implementation

S7. Ans.(e)
Sol. The National Sample Survey Organisation (NSSO), now known as National Sample Survey Office, is an organization under the Ministry of Statistics and Programme Implementation of the Government of India. It is the largest organization in India conducting regular socio-economic surveys.

Q8. Name the lender that has recently announced the listing of the Bank’s debut US $600 million bond issue under its maiden US $1 billion medium-term note (MTN) bond on country’s first international exchange BSE’s IndiaINX at the International Financial Services Centre (IFSC) at GIFT City.
(a) Axis Bank
(b) IDBI Bank
(c) Yes Bank
(d) ICICI Bank
(e) HDFC Bank

S8. Ans.(c)
Sol. Private sector lender, Yes Bank has announced the listing of the Bank’s debut US $600 million bond issue under its maiden US $1 billion medium-term note (MTN) bond on country’s first international exchange BSE’s IndiaINX at the International Financial Services Centre (IFSC) at GIFT City in Gandhinagar.

Q9. Prime Minister of Canada is on the seven-day visit to India for strengthening bilateral relations between the two countries. Who is the present Prime Minister of Canada?
(a) Nycole Turmel
(b) Thomas Mulcair
(c) Andrew Scheer
(d) Justin Trudeau
(e) Rona Ambrose

S9. Ans.(d)
Sol. Prime Minister of Canada, Justin Trudeau will arrive in India on a seven-day State visit. According to the Ministry of External Affairs, his visit is aimed at further strengthening bilateral relations between the two countries in key areas of mutual interest including trade and investment, energy, science and innovation, higher education, infrastructure development, skill development and space.

Q10. Name the Indian Engineer who has been honored with the Scientific and Engineering Academy Award at the Oscars Scientific and Technical Awards 2018.
(a) Vikram Limaye
(b) Vikas Sathaye
(c) Sumit Seth
(d) Viskho Akram
(e) T. Subbarao

S10. Ans.(b)
Sol. Vikas Sathaye, a Pune-born person has been honoured with the Scientific and Engineering Academy Award at the Oscars Scientific and Technical Awards 2018 at Beverly Hills in Los Angeles, California.

Q11. In which of the following city, Indian Prime Minister Narendra Modi has recently inaugurated the World Sustainable Development Summit 2018 (WSDS 2018)?
(a) Raipur
(b) Chandigarh
(c) New Delhi
(d) Bengaluru
(e) Mysore

S11. Ans.(c)
Sol. Indian Prime Minister Narendra Modi has inaugurated the World Sustainable Development Summit 2018 (WSDS 2018) at Vigyan Bhawan in New Delhi.

Q12. Chamera Dam is in which of the following state? 
(a) Madhya Pradesh
(b) Uttar Pradesh
(c) Himachal Pradesh
(d) Gujarat
(e) Jharkhand

S12. Ans.(c)
Sol. The Chamera Dam impounds the River Ravi and supports the hydroelectricity project in the region. It is located near the town of Dalhousie, in the Chamba district in the state of Himachal Pradesh in India, the reservoir of the dam is the Chamera Lake.

Q13. Headquarter of AIIB is in which of the following city? 
(a) Colombo
(b) Kuala Lumpur
(c) Beijing
(d) Dhaka
(e) Shanghai

S13. Ans.(c)
Sol. The Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) is an international financial institution proposed by China. The purpose of the multilateral development bank is to provide finance to infrastructure projects in the Asia Pacific region. AIIB is regarded by some as a rival for the IMF, the World Bank and the Asian Development Bank (ADB). The headquarters of AIIB is in Beijing, China.

Q14. Where was the headquarters of European Union located?
(a) Brussels
(b) Paris
(c) London
(d) Rome
(e) Berlin

S14. Ans.(a)
Sol. The European Union (EU) is a politico-economic union of 28 member states that are located primarily in Europe. City of Brussels, Belgium is the headquarters of EU.

Q15. The government of India has recently signed second Loan Agreement with New Development Bank (NDB) for the financing of Rajasthan Water Sector Restructuring Project. The NDB Headquarters in ______________.
(a) Geneva
(b) Singapore
(c) Tokyo
(d) Beijing
(e) Shanghai

S15. Ans.(e)
Sol. The government has signed second Loan Agreement with New Development Bank (NDB) for the financing of Rajasthan Water Sector Restructuring Project for the Desert Areas. NDB Headquarters in Shanghai, China.





      


Print Friendly and PDF