General Awareness Questions for SBI Clerk 2018: 19th March 2018

Dear Students,

General Awareness Questions for SBI Clerk 2018
Current Affairs and General Awareness Questions

Having enough of knowledge of Current Affairs as well as the banking industry is all that is important to perform well in the General Awareness Section of any banking exam. You should know what is happening around the globe. One section that can help you bagging graceful marks in these examinations is General Awareness, that comprises of numerous sections like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Here is the quiz on General Awareness that is being provided by Adda247 to help you ace graceful marks in the banking examinations.

Q1. Name the newly appointed Prime Minister of Nepal.
(a) K.P. Sharma Oli
(b) Sher Bahadur Deuba
(c) Sushil Koirala
(d) Pushpa Kamal Dahal
(e) Khil Raj Regmi

S1. Ans.(a)
Sol. K.P. Sharma Oli was sworn in as Nepal’s Prime Minister for the second time, weeks after his Left alliance with the Communist Party of Nepal-Maoist (CPN-Maoist) swept the parliamentary polls. He has replaced Sher Bahadur Deuba.

Q2. Name the tennis player who has recently won the Rotterdam Open 2018.
(a) Roger Federer
(b) P. H. Herbert
(c) Andy Murray
(d) Rafael Nadal
(e) Novak Djokovic

S2. Ans.(a)
Sol. Roger Federer (Switzerland) celebrated his return to the top of the world rankings by winning the Rotterdam Open, in the Netherlands. It was his 97th career title. The 36-year-old, the oldest No.1 in history, defeated Grigor Dimitrov (Bulgaria) in the final.

Q3. Name the country that will host 2018 Shanghai Cooperation Organization (SCO) Summit in June 2018.
(a) Germany
(b) China
(c) Indonesia
(d) Switzerland
(e) Singapore

S3. Ans.(b)
Sol. China will host 2018 Shanghai Cooperation Organization (SCO) Summit at Qingdao, eastern Shandong Province in June 2018. China had taken over rotating chair of SCO after 17th SCO summit concluded in Astana, capital of Kazakhstan in June 2017.

Q4. The space agency Roskosmos has successfully launched Progress MS-08, an unmanned cargo spacecraft for the International Space Station (ISS). Roskomos is the Space agency of ____________.
(a) Germany
(b) Rome
(c) Russia
(d) China
(e) France

S4. Ans.(c)
Sol. Russian space agency Roskosmos has successfully launched Progress MS-08, an unmanned cargo spacecraft for the International Space Station (ISS).

Q5. NSDP links are intended to provide quick access to a single comprehensive source of economic and financial data consistent with the data categories and components described in the subscriber's metadata. NSDP stands for-
(a) National Summary District Page
(b) National Summary Development Page
(c) National Summary Department Page
(d) National Summary Division Page
(e) National Summary Data Page

S5. Ans.(e)
Sol. The National Summary Data Page (NSDP) links are intended to provide quick access to a single comprehensive source of economic and financial data consistent with the data categories and components described in the subscriber's metadata. Additionally, many of the NSDPs include further links to additional data or information on other national Internet data sites.

Q6. An Asset Reconstruction Company (ARC) in India is associated with-
(a) UCPDC
(b) DICGC
(c) NPA
(d) Home Loan
(e) None of the given options is true

S6. Ans.(c)
Sol. Asset Reconstruction Company (ARC) also known as Securitization company in India helps to unlock the value of non-performing assets (NPA) in banks through Securitization and Reconstruction of Financial Assets and Enforcement of Security Interest (SARFAESI) Act 2002.ARC is regulated by RBI as a Non-Banking Financial Company (NBFC).

Q7. Which of the following is mainly used by the banks in order to meet their temporary requirement of Cash on a daily basis?
(a) Commercial Paper
(b) Certificate of Deposit
(c) Collateralized Borrowing and Lending Obligations (CBLO)
(d) Call Money
(e) None of the given options is true

S7. Ans.(d)
Sol. Call money market is a market for uncollateralized lending and borrowing of funds. This market is predominantly overnight and is open for participation only to scheduled commercial banks and the primary dealers.

Q8. Name the country with which India has signed an Agreement for the Avoidance of Double Taxation (DTAA) and the Prevention of Fiscal Evasion with respect to taxes on income in February 2018.
(a) Russia
(b) Iran
(c) Azerbaijan
(d) Saudi Arabia
(e) Iraq

S8. Ans.(b)
Sol. India and Iran signed an Agreement for the Avoidance of Double Taxation (DTAA) and the Prevention of Fiscal Evasion with respect to taxes on income. The Agreement is on similar lines as entered into by India with other countries.

Q9. Tehran is the Capital of _____________.
(a) Rwanda
(b) Uganda
(c) UAE
(d) Iran
(e) Azerbaijan

S9. Ans.(d)
Sol. Tehran is the Capital of Iran and its Currency is Iranian rial.

Q10. Hassan Rouhani is the present President of ___________.
(a) Azerbaijan
(b) Iraq
(c) Iran
(d) Uzbekistan
(e) Kazakhstan

S10. Ans.(c)
Sol. Hassan Rouhani is the present President of Iran.

Q11. Lok Sabha Speaker, Sumitra Mahajan has recently inaugurated the 6th India region Commonwealth Parliamentary Association conference in ______________.
(a) Mumbai
(b) New Delhi
(c) Pune
(d) Patna
(e) Lucknow

S11. Ans.(d)
Sol. Lok Sabha Speaker, Sumitra Mahajan inaugurated the 6th India region Commonwealth Parliamentary Association conference at Patna in Bihar. The conference focused on the objectives and role of the Parliamentary Association body. The conference holds discussions mainly on two topics viz. 'Parliament's role in the development agenda' and 'Legislature and Judiciary - Two important Pillars of Democracy'.

Q12. The World Health Organization is a specialized agency of the United Nations that is concerned with international public health. It was established on which of the following year?
(a) 1948
(b) 1945
(c) 1992
(d) 1913
(e) 1956

S12. Ans.(a)
Sol. The World Health Organization (WHO) is a specialized agency of the United Nations that is concerned with international public health. When diplomats met to form the United Nations in 1945, one of the things they discussed was setting up a global health organization. WHO’s Constitution came into force on 7 April 1948 – a date we now celebrate every year as World Health Day.

Q13. Mithila painting (also known as Madhubani painting) is practiced in the Mithila state of?
(a) Jharkhand
(b) West Bengal
(c) Assam
(d) Odisha
(e) Bihar

S13. Ans.(e)
Sol. Perhaps the best-known genre of Indian folk paintings is the Mithila (also called Madhubani) paintings from the Mithila region of Bihar state. For centuries the women of Mithila have decorated the walls of their houses with intricate, linear designs on the occasion of marriages and other ceremonies, Painting is a key part of the education of Mithila women, culminating in the painting of the walls of the kohbar, or nuptial chamber on the occasion of a wedding.

Q14. Small Industries Development Bank of India (SIDBI) is an independent financial institution aimed to aid the growth and development of micro, small and medium-scale enterprises. Where is the headquarter of SIDBI?
(a) Mumbai
(b) New Delhi
(c) Lucknow
(d) Kolkata
(e) Chennai

S14. Ans.(c)
Sol. Small Industries Development Bank of India (SIDBI), set up on April 2, 1990 under an Act of Indian Parliament, acts as the Principal Financial Institution for the Promotion, Financing and Development of the Micro, Small and Medium Enterprise (MSME) sector and for Co-ordination of the functions of the institutions engaged in similar activities. Lucknow, Uttar Pradesh is the headquarters of SIDBI.

Q15. Yogi Adityanath government in Uttar Pradesh presented its second budget. The Total budgetary allocation is of _____________.
(a) Rs 5.45 lakh crore
(b) Rs 4.28 lakh crore
(c) Rs 6.32 lakh crore
(d) Rs 5.42 lakh crore
(e) Rs 6.48 lakh crore

S15. Ans.(b)
Sol. Yogi Adityanath government in Uttar Pradesh presented its second budget. Ahead of 2019, general elections, this is considered one of biggest budgetary allocation for the state. UP Finance Minister Rajesh Aggarwal presented a mega budget of over Rs 4.28 lakh crore with a focus on farmers, artisans, youth, infrastructure and urban development.





      


Print Friendly and PDF