General Awareness Questions for SBI Clerk 2018: 23rd March 2018

Dear Students,

General Awareness Questions for SBI Clerk 2018
Current Affairs and General Awareness Questions

Having enough of knowledge of Current Affairs as well as the banking industry is all that is important to perform well in the General Awareness Section of any banking exam. You should know what is happening around the globe. One section that can help you bagging graceful marks in these examinations is General Awareness, that comprises of numerous sections like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Here is the quiz on General Awareness that is being provided by Adda247 to help you ace graceful marks in the banking examinations.

Q1. Name the Australia's most-capped female player and vice-captain who has announced her retirement from international and state cricket.
(a) Elyse Villani
(b) Nicole Bolton
(c) Rachael Haynes
(d) Alex Blackwell
(e) Meg Lanning

S1. Ans.(d)
Sol. Australia's most-capped female player and vice-captain Alex Blackwell has announced her retirement from international and state cricket. She became just the fourth female Australian to pass 5,000 runs when she batted in the Test, Twenty20 and One-Day arenas, compiling 5,250 runs.

Q2. In which of the following country, Minister for Health and Family Welfare has recently addressed the Global Digital Health Partnership Summit?
(a) Canada
(b) Australia
(c) France
(d) Saudi Arabia
(e) The UAE

S2. Ans.(b)
Sol. Mr. J P Nadda, Union Minister for Health and Family Welfare has addressed the Global Digital Health Partnership Summit, at Canberra, Australia.

Q3. British Academy of Film and Television Arts (BAFTA) Awards 2018 were held recently in London, UK. Name the film that was declared as the "Best Film".
(a) The Shape of Water
(b) Tonya
(c) Darkest Hour
(d) Three Billboards Outside Ebbing, Missouri
(e) Blade Runner 2049

S3. Ans.(d)
Sol. British Academy of Film and Television Arts (BAFTA) Awards 2018 were held recently in London, UK. Three Billboards Outside Ebbing, Missouri was declared as  the "Best Film".

Q4. Name the company that has become the first foreign e-commerce firm to start its own food retail venture in India.
(a) Flipkart
(b) e Bay
(c) Amazon
(d) Jabong
(e) Milkbasket

S4. Ans.(c)
Sol. Amazon has become the first foreign e-commerce firm to start its own food retail venture in India called Amazon Retail, piloting its services in Pune, India.

Q5. ___________ is a computerized machine that provides the customers of banks the facility of accessing their account for dispensing cash and to carry out other financial & non-financial transactions without the need to actually visit their bank branch.
(a) Financial Fund
(b) Core Sector
(c) Online Banking
(d) ATM
(e) Net Banking

S5. Ans.(d)
Sol. Automated Teller Machine (ATM) is a computerized machine that provides the customers of banks the facility of accessing their account for dispensing cash and to carry out other financial & non-financial transactions without the need to actually visit their bank branch.

Q6. PIN is the numeric password which is separately mailed/handed over to the customer by the bank while issuing the card. PIN stands for-
(a) Personal Identification Number
(b) Product Identification Number
(c) Payment Identification Number
(d) Permanent Identification Number
(e) Percent Identification Number

S6. Ans.(a)
Sol. Personal Identification Number (PIN) is the numeric password which is separately mailed/handed over to the customer by the bank while issuing the card. Most banks require the customers to change the PIN on the first use. Customer should not disclose PIN to anybody, including to bank officials. Customers should change the PIN at regular intervals.

Q7. What is the meaning of "T" in ATM?
(a) Time
(b) Trade
(c) Teller
(d) Timing
(e) Treat

S7. Ans.(c)
Sol. ATM stands for- Automated Teller Machine.

Q8. Which of the following country will host the global World Environment Day celebrations on 5 June 2018?
(a) The USA
(b) Australia
(c) Canada
(d) India
(e) South Africa

S8. Ans.(d)
Sol. The government of India and the UN jointly announced that India will host the global World Environment Day celebrations on 5 June 2018.

Q9. Prime Minister Narendra Modi flagged off a new train named ____________ between Mysuru and Udaipur to create a new tourist circuit connecting North India and the South.
(a) Palace Queen Humsafar Express
(b) Train 18
(c) Chalukya Express
(d) Uttar-Dakshin Sampark Express
(e) Indrayani Express

S9. Ans.(a)
Sol. Prime Minister Narendra Modi flagged off the Palace Queen Humsafar Express between Mysuru and Udaipur in Mysuru Railway Station. Both the Mysuru Palace and Udaipur palace are iconic tourist attractions and this special train will create a new tourist circuit connecting North India and the South.

Q10. Fitch Ratings has recently placed _____________ on Rating Watch Negative (RWN), reflecting a possibility of downgrade.
(a) Allahabad Bank
(b) Dena Bank
(c) Indian Overseas Bank
(d) Punjab National Bank
(e) Karnataka Bank

S10. Ans.(d)
Sol. Fitch placed Punjab National Bank on Rating Watch Negative (RWN), reflecting a possibility of downgrade following the USD 1.77 billion fraud. The fraud is the biggest ever in the banking history.

Q11. The UK- India Joint research projects on Water Quality Research and Energy Demand Reduction in Built Environment were launched recently in _______________.
(a) Bengaluru
(b) New Delhi
(c) Kolkata
(d) Gandhinagar
(e) Mysore

S11. Ans.(b)
Sol. The UK- India Joint research projects on Water Quality Research and Energy Demand Reduction in Built Environment were launched in New Delhi.

Q12. 'Karagam' is a most popular folk dance form that is accompanied by the music. The villagers in praise of the rain goddess "Mari Amman" and river goddess "Gangai Amman perform this dance as a part of their custom. In this dance, balancing of water pot on the head is done beautifully. Karagam is the folk dance of which state of India?
(a) Rajasthan
(b) Tamil Nadu
(c) Kerala
(d) Maharashtra
(e) Karnataka

S12. Ans.(b)
Sol. Karagam dance is a folk dance performed in the Tamil Nadu state of India. It is believed that Karagam is originated in Thanjavur, a village in Tamil Nadu. The villagers perform this dance in praise of the rain goddess "Mari Amman" and the river goddess "Gangai Amman" as a part of their custom. The idol of Mariamman is carried in procession. This ritual is performed in the month of August. The dance is very popular in Tamil Nadu for its intricate movements and the way dancers balance pot on their heads.

Q13. Himachal Pradesh is a state in North India. It is bordered by Jammu and Kashmir on the north, Punjab on the west, Haryana on the south-west, Uttarakhand on the south-east and by the Tibet Autonomous Region on the east. Who is the present Governor of Himachal Pradesh?
(a) Dr. Senayangba Chubatoshi Jamir
(b) Nirbhay Sharma
(c) Jyoti Prasad Rajkhowa
(d) Shriniwas Patil 
(e) Acharya Dev Vrat

S13. Ans.(e)
Sol. Acharya Dev Vrat is the Governor of Himachal Pradesh, serving since August 2015. He is an Arya Samaj pracharak and served previously as the principal of a Gurukul in Kurukshetra, Haryana. Being the Governor of Himachal Pradesh, he is also the ex-officio Chancellor of state universities of Himachal Pradesh.

Q14. The Keoladeo Ghana National Park lies between two of India's most historic cities, Agra and Jaipur in the Indian state ......?
(a) Uttar Pradesh
(b) Rajasthan
(c) Delhi
(d) Haryana
(e) Madhya Pradesh

S14. Ans.(b)
Sol. Formerly known as the Bharatpur Bird Sanctuary, the Keoladeo National Park is recognised as one of the world’s most important bird breeding and feeding grounds. In 1982, Keoladeo was declared a national park and then later listed as a World Heritage Site by UNESCO in 1985. The park is home to over 370 species of birds and animals such as the basking python, painted storks, deer, nilgai and more.

Q15. Veteran personality Aga Khan is on the 11-day visit to India. He is a/an ____________.
(a) Anti-Racism Leader
(b) Peace-Ambassador
(c) Spiritual leader
(d) King of Oman
(e) Prince of Azerbaijan

S15. Ans.(c)
Sol. Spiritual leader Aga Khan is on the 11-day visit to India. Sunder Nursery, a 90-acre park near Humayun’s Tomb in New Delhi, will be inaugurated by Vice President M Venkaiah Naidu in the presence of the Aga Khan.





      

Print Friendly and PDF