General Awareness Questions for SBI Clerk 2018: 24th March 2018

Dear Students,

General Awareness Questions for SBI Clerk 2018

Current Affairs and General Awareness Questions

Having enough of knowledge of Current Affairs as well as the banking industry is all that is important to perform well in the General Awareness Section of any banking exam. You should know what is happening around the globe. One section that can help you bagging graceful marks in these examinations is General Awareness, that comprises of numerous sections like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Here is the quiz on General Awareness that is being provided by Adda247 to help you ace graceful marks in the banking examinations.

Q1. In the BAFTA awards 2018, who among the following was declared as the 'Best Leading Actor'?
(a) Guillermo Del Toro
(b) Gary Oldman
(c) Sam Rockwell
(d) Roger Deakins
(e) James Ivory

S1. Ans.(b)
Sol. In the BAFTA awards 2018, Gary Oldman was declared as the 'Best Leading Actor'.

Q2. The Union Cabinet has recently approved the agreement between India and Israel on-
(a) Film Co-production
(b) Agricultural Production
(c) Training and staff development
(d) Defense Sector
(e) Science and Technology

S2. Ans.(a)
Sol. The Union Cabinet has recently approved the agreement between India and Israel on Film Co-production.

Q3. Silkyara Bend-Barkot Tunnel is situated in ___________.
(a) Punjab
(b) Uttarakhand
(c) Himachal Pradesh
(d) Assam
(e) Jammu & Kashmir

S3. Ans.(b)
Sol. Silkyara Bend-Barkot Tunnel is situated in Uttarakhand.

Q4. The Union Cabinet has recently approved Chit Funds (Amendment) Bill, 2018. It has been proposed to increase the ceiling of foreman's commission from a maximum of 5% to ___________.
(a) 5.5%
(b) 6.0%
(c) 7.0%%
(d) 6.5%
(e) 7.5%

S4. Ans.(c)
Sol. The Union Cabinet has recently approved Chit Funds (Amendment) Bill, 2018. It has been proposed to increase the ceiling of foreman's commission from a maximum of 5% to 7%.

Q5. What is White Label ATMs (WLAs)?
(a) Owned and operated by non-banks
(b) ATM operators are authorized under Payment & Settlement Systems Act, 2007
(c) WLAs may offer many other services/facilities to bank customers
(d) All of the above
(e) Owned and operated by PSBs

S5. Ans.(d)
Sol. All of the given options are properties of White Label ATMs (WLAs) except Owned and operated by PSBs.

Q6. LTV ratio is a financial term used by lenders to express the ratio of a loan to the value of an asset purchased. LTV stands for-
(a) Loan-To-Vehicles
(b) Loan-To-Value
(c) Loan-To-Van
(d) Lease-To-Value
(e) List-To-Value

S6. Ans.(b)
Sol. The loan-to-value (LTV) ratio is a financial term used by lenders to express the ratio of a loan to the value of an asset purchased.

Q7. How many remittances can be received by a single individual beneficiary under the MTSS during a calendar year?
(a) 30
(b) 40
(c) 50
(d) 60
(e) 70

S7. Ans.(a)
Sol. thirty remittances can be received by a single individual beneficiary under the MTSS during a calendar year.

Q8. India successfully test-fired medium-range _____________________ named Agni-II from APJ Abdul Kalam Island off the Odisha coast, recently.  
(a) surface to air missile
(b) air to air missile
(c) surface to surface missile
(d) nuclear-capable missile
(e) None of the given options is true

S8. Ans.(d)
Sol. India successfully test-fired Agni II medium-range nuclear-capable missile from APJ Abdul Kalam island off the Odisha coast. The Strategic Forces Command (SFC) fired Agni-II from a mobile launcher at launch complex 4 of the Integrated Test Range.

Q9. Name the country that has decided to impose a 'carbon tax' from 2019 to cut its greenhouse gas emissions.
(a) Switzerland
(b) Canada
(c) Denmark
(d) Iceland
(e) Singapore

S9. Ans.(e)
Sol. Singapore will impose a 'carbon tax' from 2019 to cut its greenhouse gas emissions and make companies more competitive as global agreements on climate change take effect.

Q10. The government of India has recently allowed privatization in which of the following sector?
(a) Employment Sector
(b) Coal Mining Sector
(c) Steel Industry Sector
(d) Communication Sector
(e) None of the Given Option is true

S10. Ans.(b)
Sol. In a major reform in the coal sector since its nationalization in 1973, the government has allowed private companies to mine the fossil fuel for commercial use. This move ended the monopoly of state-owned Coal India Ltd.

Q11. Name the Person who has inaugurated the 2-Day long UP Investors Summit in Lucknow.
(a) Ram Nath Kovind
(b) M Venkaiah Naidu
(c) Narendra Modi
(d) Yogi Adityanath
(e) Ram Naik

S11. Ans.(c)
Sol. Prime Minister Narendra Modi inaugurated the 2-Day long UP Investors Summit in Lucknow. The mega event has been organized by the Uttar Pradesh government. It is aimed at showcasing investment opportunities and potential across various sectors in Uttar Pradesh.

Q12. Which city is also known as the Leather City of the World?
(a) Kanpur
(b) Ranchi
(c) Lucknow
(d) Ludhiana
(e) Surat

S12. Ans.(a)
Sol. The Indian city of Kanpur, right next to the Ganga carries the nickname “Leather City of the World”, because it’s the center of India’s leather production. 5000 people in approximately 400 tanneries working at starvation wages with the highly toxic Chrome-IV, which is used for the process of leather tanning.

Q13. Name of the parliament of Japan is......
(a) National Diet
(b) National Congress
(c) National Eduskusta 
(d) National Seimas
(e) National Majlis

S13. Ans.(a)
Sol. National Diet, also called Imperial Diet, Japanese Kokkai (“National Assembly”), or Teikoku Gikai (“Imperial Assembly”), the national legislature of Japan. The National Diet is Japan's bicameral legislature. It is composed of a lower house called the House of Representatives, and an upper house called the House of Councillors. Both houses of the Diet are directly elected under parallel voting systems.

Q14. Kadana dam is in which of the following state? 
(a) Madhya Pradesh
(b) Gujarat
(c) Bihar
(d) Karnataka
(e) Andhra Pradesh

S14. Ans.(b)
Sol. Kadana Dam is an earthen and masonry dam on the Mahi River in Mahisagar district of Gujarat, India. The dam was constructed between 1979 and 1989. The dam supports a pumped-storage hydroelectric power-station.

Q15. In which of the following city, PM Narendra Modi inaugurated the 22nd edition of the World Congress on Information Technology (WCIT) through a video conference?
(a) Mysore
(b) Bengaluru
(c) Chennai
(d) Hyderabad
(e) New Delhi

S15. Ans.(d)
Sol. Prime Minister Narendra Modi inaugurated the 22nd edition of the World Congress on Information Technology (WCIT) in Hyderabad through a video conference. The WCIT is held for the first time in India.





      



Print Friendly and PDF