General Awareness Questions for SBI Clerk 2018: 25th March 2018

Dear Students,

General Awareness Questions for SBI Clerk 2018

Current Affairs and General Awareness Questions

Having enough of knowledge of Current Affairs as well as the banking industry is all that is important to perform well in the General Awareness Section of any banking exam. You should know what is happening around the globe. One section that can help you bagging graceful marks in these examinations is General Awareness, that comprises of numerous sections like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Here is the quiz on General Awareness that is being provided by Adda247 to help you ace graceful marks in the banking examinations.

Q1. The Union Minister for Finance and Corporate Affairs Mr Arun Jaitley launched India’s first sentiment index for micro and small enterprises (MSEs) named ___________ developed jointly by CRISIL & SIDBI.
(a) CriDex
(b) SidEx
(c) CriSidEx
(d) Mdex
(e) None of the given options is true

S1. Ans.(c)
Sol. The Union Minister for Finance and Corporate Affairs Mr Arun Jaitley launched CriSidEx, India’s first sentiment index for micro and small enterprises ( MSEs) developed jointly by CRISIL & SIDBI.

Q2. For 2016-2018, the theme for observing World Cancer Day is ____________.
(a) Yes You Can, We Can
(b) Say No to Cancer
(c) Cancer- Lets Eliminate it
(d) We Can, I can
(e) None of the given options is true

S2. Ans.(d)
Sol. The World Cancer Day is observed on 4th February every year to raise awareness about cancer, its treatment and to encourage methods of its prevention. The primary goal of the day is to reduce the illness and related deaths by 2020. For 2016-2018, the theme for observing World Cancer Day is ‘We Can. I can.’

Q3. In which of the following city, the First ever International Kala Mela was inaugurated by the Vice President of India?
(a) Bengaluru
(b) New Delhi
(c) Pune
(d) Mumbai
(e) Chandigarh

S3. Ans.(b)
Sol. The First ever International Kala Mela was inaugurated by the Vice President of India, Shri M. Venkaiah Naidu in New Delhi. The International Kala Mela has been organised by the Lalit Kala Akademi in partnership with IGNCA of the Ministry of Culture. More than 800 artists from across the world took part in the Festival.

Q4. India Open is a badminton event held annually at the Siri Fort Sports Complex, New Delhi. In women's singles P V Sindhu was defeated by Beiwen Zhang. Beiwen Zhang belongs to which country?
(a) USA
(b) Indonesia
(c) China
(d) Japan
(e) South Korea

S4. Ans.(a)
Sol. India Open is a badminton event held annually at the Siri Fort Sports Complex, New Delhi. In women's singles Defending champion P V Sindhu was defeated by American Beiwen Zhang to finish runner-up at the India Open Super 500 tournament.

Q5. Sukanya Samriddhi Accounts can be closed after completion of-
(a) 21 years
(b) 25 years
(c) 18 years
(d) 10 years
(e) 32 years

S5. Ans.(a)
Sol. Sukanya Samriddhi Accounts can be closed after completion of 21 years.

Q6. Who is present President of World Bank?
(a) Jim Yong Kim
(b) Takehiko Nakao
(c) Jin Liqun
(d) Roberto Azevedo
(e) Pascal Lamy

S6. Ans.(a)
Sol. Jim Yong Kim is present President of World Bank.

Q7. The dimension of the new Rs 10 banknote will be-
(a) 56 mm x 136 mm
(b) 63 mm x 123 mm
(c) 71 mm x 142 mm
(d) 67 mm x 166 mm
(e) 74 mm x 183 mm

S7. Ans.(b)
Sol. The Reserve Bank of India has announced to issue Rs10 denomination banknotes in the Mahatma Gandhi (New) Series, bearing the signature of Dr. Urjit R. Patel, Governor, RBI. The new denomination has motif of Sun Temple, Konark on the reverse, depicting the country's cultural heritage. The base colour of the note is Chocolate Brown. The dimension of the banknote will be 63 mm x 123 mm.

Q8. Namibia was recently in the News due to lack of food for its army. What is the Capital of Namibia?
(a) Gaborone
(b) Lusaka
(c) Cape Town
(d) Windhoek
(e) Luanda

S8. Ans.(d)
Sol. Windhoek is the Capital of Namibia.

Q9. In the Under 19 World cup 2018, ______________ was declared Player of the Tournament.
(a) Manjot Kalra
(b) Shubman Gill
(c) Prithvi Shaw
(d) Jonathan Merlo
(e) Jason Sangha

S9. Ans.(b)
Sol. In the Under 19 World cup 2018, Shubman Gill was declared Player of the Tournament.

Q10. Gregory Gaultier is currently at No. 1 Position in the Professional Squash Association (PSA) rankings. He is from which country?
(a) Germany
(b) Russia
(c) Denmark
(d) France
(e) Croatia

S10. Ans.(d)
Sol. Gregory Gaultier from France is currently at No. 1 Position in the Professional Squash Association (PSA) rankings.

Q11. India has successfully test-fired the indigenously developed short-range nuclear capable Agni-I ballistic missile. The missile was fired from ___________.
(a) Satish Dhawan Space Centre 
(b) Abdul Kalam Island
(c) Vikram Sarabhai Space Centre
(d) None of the given option is true
(e) Wheeler's Island

S11. Ans.(b)
Sol. India has successfully test-fired the indigenously developed short-range nuclear capable Agni-I ballistic missile. The missile was fired from the Abdul Kalam Island off Odisha coast.

Q12. Indira Gandhi Centre for Atomic Research, established in 1971, is located at?
(a) Indore
(b) Kolkata
(c) Trombay, Maharashtra
(d) Kalpakkam, Chennai
(e) Gujarat

S12. Ans(d)
Sol. Indira Gandhi Centre for Atomic Research (IGCAR) is one of India's premier nuclear research centres. It is the second largest establishment of the Department of Atomic Energy (DAE), next to Bhabha Atomic Research Centre (BARC), located at Kalpakkam, 80 km south of Chennai, India.

Q13. Matki Dance is the folk dance of which of the following state?
(a) Odisha
(b) Madhya Pradesh
(c) West Bengal
(d) Maharashtra
(e) Gujarat

S13. Ans.(b)
Sol. Matki Dance is mostly performed in the Malwa region of Madhya Pradesh, India. It is a solo dance performed by ladies on special occasions like weddings, birthdays, or any other special occasion.

Q14. Mullaperiyar Dam is in which of the following state? 
(a) Karnataka
(b) Andhra Pradesh
(c) Kerala
(d) Maharashtra
(e) Odisha

S14. Ans.(c)
Sol. The Mullaperiyar Dam or Mullaiperiyar Dam is a masonry gravity dam on the Periyar River in the Indian state of Kerala It is located 881 m above mean sea level, on the Cardamom Hills of the Western Ghats in Thekkady, Idukki District of Kerala, South India.

Q15. Name the Indian golfer who has emerged as the best Indian golfer in the world, grabbing the 72nd position in the Official World Golf Ranking (OWGR).
(a) Anirban Lahiri
(b) Jeev Milkha Singh
(c) Shubhankar Sharma
(d) S.S.P. Chawrasia

S15. Ans.(c)
Sol. Shubhankar Sharma has emerged as the best Indian golfer in the world, grabbing the 72nd position in the Official World Golf Ranking (OWGR). He has won the Maybank Championship in Kuala Lumpur, Malaysia.




      



Print Friendly and PDF