General Awareness Questions for SBI Clerk 2018: 26th March 2018

Dear Students,

General Awareness Questions for SBI Clerk 2018

Current Affairs and General Awareness Questions

Having enough of knowledge of Current Affairs as well as the banking industry is all that is important to perform well in the General Awareness Section of any banking exam. You should know what is happening around the globe. One section that can help you bagging graceful marks in these examinations is General Awareness, that comprises of numerous sections like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Here is the quiz on General Awareness that is being provided by Adda247 to help you ace graceful marks in the banking examinations.

Q1. Name the state government that has recently launched 4 food canteens in the state under the ‘Antyodaya Aahaar Yojana’.
(a) Haryana
(b) Madhya Pradesh
(c) Gujarat
(d) Rajasthan
(e) Bihar

S1. Ans.(a)
Sol. Haryana Chief Minister Manohar Lal Khattar launched 4 food canteens at Faridabad, Gurugram, Hisar, and Yamunanagar via video-conferencing from Chandigarh. These have been set up under the ‘Antyodaya Aahaar Yojana’ to provide healthy, nutritious and hygienic food at only Rs 10 per meal to all poor and needy.

Q2. "Mission Buniyaad" for improving learning skills of children studying municipal-run schools will be launched in ______________.
(a) Goa
(b) Jammu & Kashmir
(c) Uttarakhand
(d) Lakshadweep
(e) Delhi

S2. Ans.(e)
Sol. The Delhi government has announced the launch of "Mission Buniyaad" for improving learning skills of children studying in state and municipal-run schools. The announcement was made by Deputy Chief Minister Manish Sisodia.

Q3. The Centre has constituted a committee to study the Brahmaputra and flood control measures in Assam and neighboring states. The committee will be headed by ______________.
(a) CEO of NITI Aayog Amitabh Kant
(b) Vice Chairman of NITI Aayog Rajiv Kumar
(c) PM Narendra Modi
(d) Governor of RBI Urjit Patel
(e) None of the given options is true

S3. Ans.(b)
Sol. The Centre has constituted a committee headed by the Vice Chairman of the NITI Aayog Mr. Rajiv Kumar to study the Brahmaputra and flood control measures in Assam and neighboring states.

Q4. According to the report published by the  United Nations Children's Fund (UNICEF), which of the following country is the worst in Newborn Mortality Rate among 52 low-middle income countries?
(a) Afghanistan
(b) Somalia
(c) Lesotho
(d) Pakistan
(e) South Sudan

S4. Ans.(d)
Sol. India has been ranked 12th-worst among 52 low-middle income countries based on the number of children dying within the first month of their birth, which is 25.4 per 1,000 live births. Pakistan is the worst with 45.6 newborn deaths per 1,000 live births, according to the United Nations Children's Fund (UNICEF).

Q5. An FVCI can invest in an Indian company engaged in-
(a) Biotechnology
(b) Dairy industry
(c) Production of biofuels
(d) IT related to hardware and software development
(e) All of the above

S5. Ans.(e)
Sol. An FVCI can invest in an Indian company engaged in:-
1. Biotechnology
2. IT related to hardware and software development
3. Nanotechnology
4. Seed research and development
5. Research and development of new chemical entities in the pharmaceutical sector
6. Dairy industry
7. Poultry industry
8. Production of biofuels
9. Hotel-cum-convention centers with the seating capacity of more than three thousand.
10. Infrastructure sector.

Q6. If the shares or convertible debentures are not issued within __________ days from the date of receipt of the inward remittance or date of debit to NRE/FCNR(B)/Escrow account, the amount shall be refunded. 
(a) 210 days
(b) 150 days
(c) 180 days
(d) 120 days
(e) 90 days

S6. Ans.(c)
Sol. If the shares or convertible debentures are not issued within 180 days from the date of receipt of the inward remittance or date of debit to NRE/ FCNR (B)/ Escrow account, the amount shall be refunded. Further, Reserve Bank may on an application made to it and for sufficient reasons permit an Indian Company to refund/ allot shares for the amount of consideration received towards issue of security if such amount is outstanding beyond the period of 180 days from the date of receipt.

Q7. FCCB is a type of corporate bond issued by an Indian company in an overseas market in a currency different from that of the issuer. FCCB stands for-
(a) Foreign Currency Convertible Board 
(b) Foreign Currency Convertible Banking 
(c) Foreign Currency Convertible Bond
(d) Foreign Currency Convertible Base 
(e) Foreign Currency Convertible Basel

S7. Ans.(c)
Sol. A foreign currency convertible bond (FCCB) is a type of corporate bond issued by an Indian company in an overseas market in a currency different from that of the issuer. Investors have the option of redeeming their investment on maturity or converting the bonds into equity any time during the currency of the bond.

Q8. The Indian and Indonesian armies began the sixth edition of their annual military exercise named ______________ in Indonesia.
(a) Parakram
(b) Black Panther
(c) Garuda Shakti
(d) Vajra Prahar
(e) Hand-in-hand

S8. Ans.(c)
Sol. The Indian and Indonesian armies began the sixth edition of their annual military exercise named 'Garuda Shakti' in Bandung, Indonesia. It is a two-week long joint Military drill.

Q9. The World Day of Social Justice (WDSJ) is observed globally on ______________.
(a) 20 February
(b) 29 February
(c) 25 March
(d) 18 March
(e) 10 March

S9. Ans.(a)
Sol. The World Day of Social Justice (WDSJ) is observed globally on 20th February. The theme for WDSJ 2018 is "Workers on the Move: the Quest for Social Justice".

Q10. Which state government has decided to roll out 'Asmita Yojana' on the International Women’s Day to provide cheap (subsidized) sanitary pads to school girls and women?
(a) Karnataka
(b) Maharashtra
(c) Kerala
(d) Madhya Pradesh
(e) Assam

S10. Ans.(b)
Sol. Maharashtra government will roll out 'Asmita Yojana' on the International Women’s Day (March 8, 2018) to provide cheap (subsidized) sanitary pads to school girls and women.

Q11. According to the report published by the United Nations Children's Fund (UNICEF), what is the ranking of India in Newborn Mortality Rate among 52 low-middle income countries?
(a) 3rd
(b) 7th
(c) 12th
(d) 10th
(e) 15th

S11. Ans.(c)
Sol. India has been ranked 12th-worst among 52 low-middle income countries based on the number of children dying within the first month of their birth, which is 25.4 per 1,000 live births. Pakistan is the worst with 45.6 newborn deaths per 1,000 live births, according to the United Nations Children's Fund (UNICEF).

Q12. Mahakaleshwar Jyotirlinga is one of the most famous Hindu temples dedicated to Lord Shiva and is one of the twelve Jyotirlingams, which are supposed to be the most sacred abodes of Lord Shiva in which of the following state?
(a) Himachal Pradesh
(b) Arunachal Pradesh
(c) Madhya Pradesh
(d) Uttar Pradesh
(e) Andhra Pradesh

S12. Ans.(c)
Sol. Mahakaleshwar Jyotirlinga is one of the most famous Hindu temples dedicated to Lord Shiva and is one of the twelve Jyotirlingams, which are supposed to be the most sacred abodes of Lord Shiva. It is located in the ancient city of Ujjain in the state of Madhya Pradesh, India. The temple is situated on the side of the Rudra Sagar lake.

Q13. Banaras Hindu University is a public central university located in Varanasi, Uttar Pradesh. Established in 1916 by?
(a) Mahatma Gandhi
(b) Pandit Madan Mohan Malaviya
(c) Rajendra Prasad
(d) Vallabhbhai Patel
(e) None of the given options is true

S13. Ans.(b)
Sol. Banaras Hindu University commonly referred to as BHU; formerly known as Central Hindu College is a public central university located in Varanasi, Uttar Pradesh. Established in 1916 by Pandit Madan Mohan Malaviya, BHU is the largest residential universities in Asia, with over 35,000 students.

Q14. Brijmohan Mishra popularly known as Pandit Birju Maharaj is the leading exponent of the Lucknow Kalka-Bindadin gharana of which of the following Dance?
(a) Bharatnatyam 
(b) Kuchipudi
(c) Bihu 
(d) Kathak
(e) None of the given options is true

S14. Ans.(d)
Sol. Brijmohan Mishra popularly known as Pandit Birju Maharaj is the leading exponent of the Lucknow Kalka-Bindadin gharana of Kathak dance in India. He is a descendant of the legendary Maharaj family of Kathak dancers, which includes his two uncles, Shambhu Maharaj and Lachhu Maharaj, and his father and guru, Acchan Maharaj.

Q15. Name the state government that has made vaccination compulsory for school admissions from next academic year onwards.
(a) Tamil Nadu
(b) Meghalaya
(c) Assam
(d) Tripura
(e) Kerala

S15. Ans.(e)
Sol. Kerala government has made vaccination compulsory for school admissions from next academic year onwards. Parents will have to show details of shots given to children at the time of enrolment in schools.





      



Print Friendly and PDF