General Awareness Questions for SBI Clerk 2018: 27th March 2018

Dear Students,

General Awareness Questions for SBI Clerk 2018

Current Affairs and General Awareness Questions

Having enough of knowledge of Current Affairs as well as the banking industry is all that is important to perform well in the General Awareness Section of any banking exam. You should know what is happening around the globe. One section that can help you bagging graceful marks in these examinations is General Awareness, that comprises of numerous sections like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Here is the quiz on General Awareness that is being provided by Adda247 to help you ace graceful marks in the banking examinations.

Q1. The Cobra Gold training exercise is one of the largest Military drills in the Indo-Pacific region. It was held recently in ___________.
(a) Thailand
(b) Indonesia
(c) Japan
(d) Malaysia
(e) South Korea

S1. Ans.(a)
Sol. US Marines in Thailand for the Cobra Gold training exercise took part in one of the wildest parts of the drills - drinking cobra blood. This was the 37th edition of the exercise. Cobra Gold is an annual military exercise for Marines and one of the largest in the Indo-Pacific region. This year, seven countries are participating in Cobra Gold - the US, Thailand, Indonesia, Japan, Malaysia, South Korea, and Singapore.

Q2. According to the Minister of State (IC) for Planning Shri Rao Inderjit Singh, allocations for the Ministry of Planning, which is embodied by the NITI Aayog, have increased to __________ in 2018-19 from Rs 279.79 crore in 2017-18.
(a) Rs 435.34 crore
(b) Rs 339.65 crore
(c) Rs 534.45 crore
(d) Rs 234.43 crore
(e) Rs 643.56 crore

S2. Ans.(b)
Sol. According to the Minister of State (IC) for Planning Shri Rao Inderjit Singh, allocations for the Ministry of Planning, which is embodied by the NITI Aayog, have increased by more than 20% over last year i.e. to Rs 339.65 crore in 2018-19 from Rs 279.79 crore in 2017-18.

Q3. The Gandhi Nagar railway station has recently become the railway station to be fully-managed by women. This railway station is situated in which of the following city?
(a) Ahmedabad
(b) Mumbai
(c) Jaipur
(d) Chennai
(e) Chandigarh

S3. Ans.(c)
Sol. The Gandhi Nagar railway station in Jaipur, Rajasthan became railway station to be fully-managed by women. Gandhi Nagar is the important railway station in Jaipur situated on the Jaipur-Delhi rail route. The station has the footfall of more than 7,000 passengers every day.

Q4. In the two-day ‘UP Investors Summit’ in Lucknow, PM Modi announced the fund of ____________ for defence corridor of Bundelkhand.
(a) Rs30,000 crore
(b) Rs34,000 crore
(c) Rs48,000 crore
(d) Rs35,000 crore
(e) Rs20,000 crore

S4. Ans.(e)
Sol. In the two-day ‘UP Investors Summit’ in Lucknow, PM Modi announced Rs20,000 crore defense corridor for Bundelkhand.

Q5. MTSS stands for-
(a) Money Transfer Service Send
(b) Money Transfer Service Scheme
(c) Money Transfer Service Solutions
(d) Money Transfer System Scheme
(e) Money Transaction Service Scheme

S5. Ans.(b)

Sol. MTSS stands for Money Transfer Service Scheme.

Q6. What is the full form of AEPS?
(a) AADHAR Enabled Payment Service
(b) AADHAR Enabled Payment Scheme
(c) AADHAR Enabled Payment System
(d) AADHAR Enabled Payment Solution
(e) AADHAR Enabled Product System

S6. Ans.(c)
Sol. AEPS stands for AADHAR Enabled Payment System.

Q7. Nepal Remittance Scheme is a cross-border one-way remittance facility scheme for remittance from India to Nepal, enabled under the NEFT Scheme. A remitter can transfer funds up to Indian Rupees ______ (maximum permissible amount) from any of the NEFT-enabled branches in India.
(a) Rs 2,00,000
(b) Rs 1,00,000
(c) Rs 1,50,000
(d) Rs 50,000
(e) Rs 2,50,000

S7. Ans.(d)
Sol. Indo-Nepal Remittance Facility is a cross-border remittance scheme to transfer funds from India to Nepal, enabled under the NEFT Scheme. The scheme was launched to provide a safe and cost-efficient avenue to migrant Nepalese workers in India to remit money back to their families in Nepal. A remitter can transfer funds up to Indian Rupees 50,000 (maximum permissible amount) from any of the NEFT-enabled branches in India. The beneficiary would receive funds in Nepalese Rupees.

Q8. The Union Government has issued orders setting up the ‘NITI Forum for North-East’. The forum will be co-chaired by _______________.
(a) Vice-Chairman of NITI Aayog Mr. Rajiv Kumar
(b) CEO of NITI Aayog Amitabh Kant
(c) Minister of Development of Northeastern Region Dr. Jitendra Singh
(d) Both (a) and (c)
(e) Both (b) and (c)

S8. Ans.(d)
Sol. The Union Government has issued orders setting up the ‘Niti Forum for North-East’. The forum will be co-chaired by the Vice-Chairman of NITI Aayog Mr Rajiv Kumar and Minister of State (I/C), Ministry of Development of Northeastern Region (DoNER), Dr Jitendra Singh. The forum will have its Secretariat in the Ministry of DoNER.

Q9. Retirement fund body Employees’ Provident Fund Organization (EPFO) has reduced the interest rate on deposits to ___________ for 2017-18.
(a) 9.75%
(b) 7.65%
(c) 8.55%
(d) 8.68%
(e) 9.35%

S9. Ans.(c)
Sol. Retirement fund body Employees’ Provident Fund Organisation (EPFO) has reduced the interest rate on deposits to 8.55% for 2017-18 from 8.65% for 2016-17 following a general decline in interest rates.

Q10. India successfully conducted a night trial of its indigenously developed nuclear capable Prithvi-II missile. It has a strike range of _____________.
(a) 350 km
(b) 500 km
(c) 750 km
(d) 1000 km
(e) 1250 km

S10. Ans.(a)
Sol. India successfully conducted a night trial of its indigenously developed nuclear capable Prithvi-II missile with a strike range of 350 km, from a test range in Odisha.

Q11. A three–day India International Textiles Expo (IITExpo) of India was held in ____________. 
(a) Islamabad
(b) Kathmandu
(c) Colombo
(d) Dhaka
(e) New Delhi

S11. Ans.(c)
Sol. A three –day India International Textiles Expo (IITExpo) of India was held in Sri Lankan capital of Colombo. It is being organized by Powerloom Development & Export Promotion Council (PDEXCIL) with the support of Union Ministry of Textiles & Ministry of Commerce & Industry.

Q12. A Scheduled Bank is one which is included in the-  
(a) II Schedule of Banking Regulation Act 
(b) II Schedule of Constitution 
(c) II Schedule of Reserve Bank of India Act 
(d) II Schedule of SBI act
(e) None of the given options is true

S12. Ans.(c)
Sol. A scheduled bank, in India, refers to a bank which is listed in the 2nd Schedule of the Reserve Bank of India Act, 1934. Banks not under this Schedule are called non-scheduled banks. A scheduled bank is eligible for loans from the Reserve Bank of India at bank rate. They are also given membership to clearing houses.
Q13. The Headquarters of International Atomic Energy Agency is-
(a) Geneva 
(b) Paris 
(c) Brussels
(d) Washington
(e) Vienna

S13. Ans.(e)
Sol. The International Atomic Energy Agency (IAEA) is an international organization that seeks to promote the peaceful use of nuclear energy and to inhibits its use for any military purpose, including nuclear weapons. The IAEA was established as an autonomous organization on 29 July 1957.

Q14. The symbol of Reserve Bank of India is  
(a) The capital of Asokan Pillar 
(b) Kuber with a purse of money 
(c) Tiger before a Palm tree
(d) A dog sitting in a defensive state 
(e) None of the given options is true

S14. Ans.(c)
Sol. The East India Company Double Mohur, with the sketch of the tiger and Palm Tree, was found most suitable; however, it was decided to replace the lion by the tiger, the latter being regarded as the more characteristic animal of India. The Board on February 23, 1935, approved the design of the seal.

Q15. ‘Capital First’ has announced that the regulator National Housing Bank (NHB) has approved the merger of the company with ______________.
(a) IDBI bank
(b) Karnataka Bank
(c) Kotak Mahendra Bank
(d) IDFC Bank
(e) Karur Vyasya Bank

S15. Ans.(d)
Sol. Capital First announced that the regulator National Housing Bank (NHB) has approved the merger of the company along with Capital Home Finance and Capital First Securities Limited with IDFC Bank.





      



Print Friendly and PDF