General Awareness Questions for SBI Clerk 2018: 28th March 2018

Dear Students,

General Awareness Questions for SBI Clerk 2018

Current Affairs and General Awareness Questions

Having enough of knowledge of Current Affairs as well as the banking industry is all that is important to perform well in the General Awareness Section of any banking exam. You should know what is happening around the globe. One section that can help you bagging graceful marks in these examinations is General Awareness, that comprises of numerous sections like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Here is the quiz on General Awareness that is being provided by Adda247 to help you ace graceful marks in the banking examinations.

Q1. The Khadi and Village Industries Board of which of the following state has signed a pact with Amazon India to facilitate online selling of Khadi products?
(a) Maharashtra
(b) Gujarat
(c) Uttar Pradesh
(d) Madhya Pradesh
(e) Uttarakhand

S1. Ans.(c)
Sol. Uttar Pradesh's Khadi and Village Industries Board has signed a pact with Amazon India to facilitate online selling of Khadi products. As part of an MoU, Amazon India will educate, train and enable rural khadi artisans to directly sell their products to Amazon.in customers across the country under the brand of UP Khadi.

Q2. UNESCO has celebrated International Mother Language Day on ______________.
(a) 17 February
(b) 21 February
(c) 18 January
(d) 14 March
(e) 16 March

S2. Ans.(b)
Sol. UNESCO has celebrated International Mother Language Day on 21 February. The 2018 theme is- "Linguistic diversity and multilingualism count for sustainable development".

Q3. Name the Flying officer of Indian Air Force who has scripted history by becoming the first Indian woman to fly a fighter aircraft solo.
(a) Avani Chaturvedi
(b) Bhawana Kanth
(c) Mohana Singh
(d) Niharika Sena
(e) Usha Nagarkoti

S3. Ans.(a)
Sol. Flying officer Avani Chaturvedi scripted history by becoming the first  Indian woman to fly a fighter aircraft solo.

Q4. The _____________ Government has signed an MOU with Taoyuan City of Taiwan for better technology partnership in the state after the World Congress on Information Technology (WCIT) 2018.
(a) Andhra Pradesh
(b) Karnataka
(c) Madhya Pradesh
(d) Telangana
(e) Kerala

S4. Ans.(d)
Sol. The Telangana Government signed an MOU with Taoyuan City of Taiwan for better technology partnership in the state. The agreement was signed after the World Congress on Information Technology (WCIT) 2018 in Hyderabad.

Q5. According to accepting public deposits, NBFCs can be classified into ____ broad categories.
(a) Two
(b) Three
(c) Four
(d) One
(e) Five

S5. Ans.(a)
Sol. According to accepting public deposits, NBFCs can be classified into two broad categories, viz.,
(i) NBFCs accepting public deposit (NBFCs-D)
(ii) NBFCs not accepting/holding public deposit (NBFCs-ND)

Q6. Which of the following is the country’s largest custodian and depository participant?
(a) CIBIL
(b) SEBI
(c) NABARD
(d) SHCIL
(e) None of the given options is true

S6. Ans.(d)
Sol. Stock Holding Corporation of India Ltd (SHCIL), India’s largest custodian and depository participant.

Q7. StockHolding was incorporated as a Public Limited Company in- 
(a) 1995
(b) 1992
(c) 1986
(d) 1981
(e) 1979

S7. Ans.(c)

Sol. StockHolding was incorporated as a Public Limited Company in 1986. It has been jointly promoted by leading Banks and Financial Institutions. StockHolding is a subsidiary of IFCI Limited. The equity capital of StockHolding is presently held by LIC, GIC, IFCI Ltd., SU-UTI, NIA, NIC, UIC, and TOICL, all leaders in their respective fields of business.

Q8. What is the ranking of India in the global corruption perception index for 2017, released by Transparency International?
(a) 79th
(b) 74th
(c) 70th
(d) 89th
(e) 81st

S8. Ans.(e)
Sol. India has been ranked 81st in the global corruption perception index for 2017, released by Transparency International, which named the country among the "worst offenders" in terms of graft and press freedom in the Asia Pacific region. The index ranks 180 countries and territories by their perceived levels of public sector corruption. In the 2016 India was in the 79th place among 176 countries.

Q9. What is the theme of International Mother Language Day 2018?
(a) Quality education, language(s) of instruction and learning outcomes
(b) Towards Sustainable Futures through Multilingual Education
(c) Linguistic diversity and multilingualism count for sustainable development
(d) Linguistic and Cultural Diversity of the World
(e) None of the Given Theme is true

S9. Ans.(c)
Sol. UNESCO has celebrated International Mother Language Day on 21 February. The 2018 theme is- "Linguistic diversity and multilingualism count for sustainable development".

Q10. Agriculture Minister Radha Mohan Singh has recently launched how many new features in the National Agriculture Market (e-NAM) platform to make it more user-friendly?
(a) 8
(b) 4
(c) 3
(d) 6
(e) 5

S10. Ans.(d)
Sol. Agriculture Minister Radha Mohan Singh launched six new features in the National Agriculture Market (e-NAM) platform to make it more user-friendly. The six new features of e-NAM platform include-
1. MIS dashboard for better analysis,
2. BHIM payment facility by traders,
3. Mobile payment facility by traders,
4. Enhanced features on the mobile app such as gate entry and payment through mobile,
5. Integration of farmer’s database, and
6. e-Learning module.

Q11. In the global corruption perception index for 2017, released by Transparency International, which among the following country was least corrupt in the list?
(a) Denmark
(b) New Zealand
(c) Sweden
(d) Iceland
(e) Switzerland

S11. Ans.(b)
Sol. In the global corruption perception index for 2017, released by Transparency International, New Zealand, and Denmark were placed the highest, with scores of 89 and 88, respectively.

Q12. Which river is also known as 'Bengal's sorrow'? 
(a) Damodar
(b) Mahanadi
(c) Hooghly
(d) Gandak
(e) Ganga

S12. Ans.(a)
Sol.  Damodar River was earlier known as the "River of Sorrows" as it used to flood many areas of Bardhaman, Hooghly,Howrah and Medinipur districts of West Bengal. Even now the floods sometimes affect the lower Damodar Valley, but the havoc it wreaked in earlier years is now a matter of history.

Q13. In which Indian city would you find the Rock Garden, a sculpture garden created by artist Nek Chand using waste especially rags and broken ceramics? 
(a) Chandigarh
(b) Bengaluru
(c) Gandhinagar
(d) Hyderabad
(e) Pune

S13. Ans.(a)
Sol. The Rock Garden of Chandigarh is a sculpture garden in Chandigarh, India, also known as Nek Chand's Rock Garden after its founder Nek Chand, a government official who started the garden secretly in his spare time in 1957. Today it is spread over an area of 40 acres. It is completely built of industrial and home waste and thrown-away items.
Q14. Built across the Godavari river, Pochampad Dam is located in which state? 
(a) Karnataka
(b) Maharashtra
(c) Madhya Pradesh
(d) Telangana
(e) Odisha

S14. Ans.(d)
Sol. The Sri Rama Sagar Project also is known as the Pochampadu Project is an Indian flood-flow project on the Godavari River. The Project is located in Nizamabad district, 3 km away from National Highway 44. It has been described by The Hindu as a "lifeline for a large part of Telangana".

Q15. An MoU between the Government of India and International Development Research Centre (IDRC) was signed in New Delhi. IDRC is a/an _____________ based research Centre.
(a) Saudi Arabia
(b) Indonesia
(c) Iran
(d) Russia
(e) Canada

S15. Ans.(e)
Sol. An MoU between the Government of India and Canada’s International Development Research Centre (IDRC) was signed in New Delhi. The agreement was signed to usher the “programme based research support” in addressing current and future global and local developmental challenges.





      



Print Friendly and PDF