General Awareness for SBI Clerk Exam: 30th March 2018

Dear Students,

General Awareness Questions for SBI Clerk 2018

Current Affairs and General Awareness Questions

Having enough of knowledge of Current Affairs as well as the banking industry is all that is important to perform well in the General Awareness Section of any banking exam. You should know what is happening around the globe. One section that can help you bagging graceful marks in these examinations is General Awareness, that comprises of numerous sections like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Here is the quiz on General Awareness that is being provided by Adda247 to help you ace graceful marks in the banking examinations.

Q1. Goa Chief Minister Manohar Parrikar presented the budget in the state assembly for 2018-19 with an increase of 6.84% over the ongoing fiscal. What is the amount of the Budget?
(a) Rs. 23,423-crore
(b) Rs. 37,453-crore
(c) Rs. 17,123-crore
(d) Rs. 27,575-crore
(e) Rs. 13,387-crore

S1. Ans.(c)
Sol. Goa Chief Minister Manohar Parrikar presented in the state assembly Rs. 17,123-crore budget for 2018-19, an increase of 6.84% over the ongoing fiscal. The Budget focuses on education and job creation.

Q2. Name the state government that has launched Parivartan scheme designed to address 10 issues, including cleanliness and pollution, in 46 developmental blocks of the state.
(a) Haryana
(b) Tamil Nadu
(c) Odisha
(d) Karnataka
(e) Bihar

S2. Ans.(a)
Sol. The Haryana government launched Parivartan, a scheme designed to address 10 issues, including cleanliness and pollution, in 46 developmental blocks of the state. The scheme was launched by Chief Minister Manohar Lal Khattar.

Q3. North East region's (NER) 1st Regional Centre for agriculture with Israeli collaboration has inaugurated in-
(a) Assam
(b) Meghalaya
(c) Tripura
(d) Mizoram
(e) Sikkim

S3. Ans.(d)
Sol. Israeli Ambassador to India, Mr. Daniel Carmon has stated that a Centre for Agriculture, with the collaboration of Israeli expertise, has inaugurated in Mizoram. This is the first such center in the North  East region (NER) of India that is being established with Israeli collaboration.

Q4. Reserve Bank of India (RBI) has constituted an expert committee under the chairmanship of ___________ to look into a range of issues relating to classification of bad loans, rising incidents of frauds and effectiveness of audits.
(a) BP Kanungo
(b) YH Malegam
(c) SS Mundra
(d) Urjit Patel
(e) Viral Acharya

S4. Ans.(b)
Sol. Reserve Bank of India (RBI) has constituted an expert committee under the chairmanship of YH Malegam to look into a range of issues relating to classification of bad loans, rising incidents of frauds and effectiveness of audits.

Q5. Bank Holidays are covered by which of the following?
(a) As per the order of the GOI
(b) As per the order of the IBA
(c) Negotiable Instruments Act
(d) RBI Act
(e) Banking Regulation Act 1949

S5. Ans.(c)
Sol. Bank Holidays are declared by Central/State Governments/ Union Territory under the Negotiable Instruments (NI) Act, 1881.

Q6. The foreign shareholding in the small finance bank would be as per the FDI policy for _______________ as amended from time to time.
(a) Private Sector Banks 
(b) Public Sector Banks 
(c) Foreign Sector Banks 
(d) Regional Rural Banks
(e) All of the above

S6. Ans.(a)
Sol. The foreign shareholding in the small finance bank would be as per the Foreign Direct Investment (FDI) policy for private sector banks as amended from time to time.

Q7. The promoter's minimum initial contribution to the paid-up equity capital of such small finance bank shall at least be ---------?
(a) 50 percent
(b) 40 percent
(c) 60 percent
(d) 30 percent
(e) 20 percent

S7. Ans.(b)
Sol. The promoter's minimum initial contribution to the paid-up equity capital of such small finance bank shall at least be 40 per cent and gradually brought down to 26 per cent within 12 years from the date of commencement of business of the bank.

Q8. Veteran personality of India, M.S. Anantharaman had passed away, recently. He was ______________.
(a) Sitar Player
(b) Classical Dancer
(c) Playback Singer
(d) Poet
(e) Violinist

S8. Ans.(e)
Sol. Noted violinist M.S. Anantharaman, an exponent of Parur style of violin playing had passed away, recently.

Q9. Name the Digital payments startup company that has launched two insurance companies recently.
(a) Flipkart
(b) Amazon
(c) Paytm
(d) Swiggy
(e) Snapdeal

S9. Ans.(c)
Sol. Digital payments startup Paytm has launched two insurance companies, Paytm Life Insurance and Paytm General Insurance. Paytm Founder Vijay Shekhar Sharma, CFO Madhur Deora, and Shankar Prasad Nath are the three signatory stakeholders in both the companies.

Q10. The Government of India and Asian Development Bank (ADB) have signed a $84 million loan for improvement and expansion of water supply in _____________.
(a) Uttar Pradesh
(b) Maharashtra
(c) Madhya Pradesh
(d) Bihar
(e) Telangana

S10. Ans.(d)
Sol. The Government of India and Asian Development Bank (ADB) signed a $84 million loan for improvement and expansion of water supply in Bhagalpur and Gaya towns in Bihar. The tranche 2 loan is part of the $200 million multi-tranche financing facility (MFF) for the Bihar Urban Development Investment Program that was approved by ADB in 2012.

Q11. India has recently successfully test-fired the nuclear-capable surface-to-surface ___________ ballistic missile with a strike range of 350 km from a naval ship off Odisha coast.
(a) Nag-II
(b) Akash II
(c) Dhanush
(d) Agni V
(e) Prithvi III

S11. Ans.(c)
Sol. India has successfully test-fired the nuclear-capable surface-to-surface Dhanush ballistic missile with a strike range of 350 km from a naval ship off Odisha coast. This naval variant of the indigenously-developed Prithvi-II missile was test-fired from the ship positioned near Paradip in the Bay of Bengal.

Q12. 'The Banker to Every Indian' is the tagline of .....?
(a) Reserve Bank of India
(b) Bank of Baroda
(c) Central bank Of India
(d) State Bank of India
(e) None of the given options is true

S12. Ans.(d)
Sol. State Bank of India (SBI) is an Indian multinational, public sector banking and financial services company. It is a government-owned corporation with its headquarters in Mumbai, Maharashtra. On 1st April 2017, State Bank of India, which is India's largest Bank merged with five of its Associate Banks and Bharatiya Mahila Bank with itself.

Q13. 'Follow-on' is used which of the following game?
(a) Badminton
(b) Tennis
(c) Football
(d) Chess
(e) Cricket

S13.  Ans.(e)
Sol. In cricket, a follow-on is where the team that bats second is forced to take its second batting innings immediately after its first because the team was not able to get close enough to the score achieved by the first team batting in the first innings. If the second team to bat scores substantially fewer runs than the first team, the first team have the option of enforcing the follow-on, that is, instructing the second team to bat again immediately. In this case, the sequence of batting innings will be first team, second team, second team and then if required, the first team again.

Q14. Periyar Tiger Reserve located in Thekkady at the district of Idukki is one of the 27 tiger reserves in India is located in which state?
(a) Kerala
(b) New Delhi
(c) Odisha
(d) Karnataka
(e) Maharashtra

S14. Ans.(a)
Sol. Periyar Tiger Reserve, Thekkady, is an example of nature’s bounty, with great scenic charm, rich bio diversity and providing veritable visitor satisfaction. Sprawled over an area of 925 Sq .km., Periyar is one of the 27 tiger reserves in India. Zealously guarded and efficiently managed reserve is a repository of rare, endemic and endangered flora and fauna and forms the major watershed of two important rivers of Kerala, the Periyar, and Pamba.

Q15. The Reserve Bank of India has launched Ombudsman Scheme for non-banking financial companies (NBFCs) for redressal of complaints against them. The offices of the NBFC ombudsmen will function at how many metro centers?
(a) 5
(b) 8
(c) 3
(d) 4
(e) 7

S15. Ans.(d)
Sol. The Reserve Bank of India has launched Ombudsman Scheme for non-banking financial companies (NBFCs) for redressal of complaints against them. The scheme will provide a cost-free and expeditious complaint redressal mechanism relating to deficiency in the services by NBFCs covered under the scheme. The scheme will cover all deposit-taking NBFCs, and based on the experience gained. The offices of the NBFC ombudsmen will function at four metro centres – New Delhi, Mumbai, Kolkata and Chennai.





      



Print Friendly and PDF