General Awareness Questions for SBI Clerk 2018: 13th March 2018

Dear Students,

General Awareness Questions for SBI Clerk 2018
Current Affairs and General Awareness Questions

Having enough of knowledge of Current Affairs as well as the banking industry is all that is important to perform well in the General Awareness Section of any banking exam. You should know what is happening around the globe. One section that can help you bagging graceful marks in these examinations is General Awareness, that comprises of numerous sections like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Here is the quiz on General Awareness that is being provided by Adda247 to help you ace graceful marks in the banking examinations.

Q1. The National Productivity Council has recently observed the National Productivity Day (NPD). The theme for NPD 2018 is ______________________.
(a) Industrial Production on Boom
(b) Infrastructure and Productivity- Pillars of Nation
(c) Industry 4.0 Leapfrog Opportunity for India
(d) Boosting Productivity through Innovation
(e) None of the given theme is true

S1. Ans.(c)
Sol. The National Productivity Council observed the National Productivity Day (NPD) on 12 February 2018. The council is also observing the National Productivity Week till February 18.  The theme for NPD 2018 is 'Industry 4.0 Leapfrog Opportunity for India'.

Q2. DAC, the defence ministry's highest decision-making body on procurement has recently approved capital infusion worth Rs.15,935 crore to bolster the strength of the armed forces. What does 'A' stands for in DAC?
(a) Account
(b) Allocation
(c) Amount
(d) Acquisition
(e) None of the given options is true

S2. Ans.(d)
Sol. Defence Acquisition Council (DAC), the defence ministry's highest decision-making body on procurement has recently approved capital acquisition proposals worth Rs.15,935 crore which included the purchase of 7.40 lakh assault rifles, 5,719 sniper rifles and light machine guns to bolster the strength of the armed forces.

Q3. Reserve Bank of India has made banks' priority sector norms lenient by saying that all loans to _______________ will henceforth qualify as priority sector lending.
(a) NBFC
(b) MSME
(c) Payment Banks
(d) Small Finance Banks
(e) None of the given option is true

S3. Ans.(b)
Sol. Reserve Bank of India has made banks' priority sector norms lenient by saying that all loans to micro small and medium enterprises (MSME) will henceforth qualify as priority sector lending. This was a long time demand from banks. The sub-target for bank lending to the micro enterprises has been 7.50 percent of adjusted net bank credit or credit equivalent amount of off-balance sheet exposure, whichever is higher.

Q4. India-Russia Agriculture Business Summit 2018 was held recently in _____________.
(a) Pune
(b) Bengaluru
(c) New Delhi
(d) Pune
(e) Chennai

S4. Ans.(c)
Sol. India-Russia Agriculture Business Summit 2018 was held in New Delhi. The two countries discussed trade relations in the agricultural sector. The summit was organized by the Ministry of Agriculture & Farmers Welfare.

Q5. Which Bank has tied up with Digital invoice discounting marketplace - Invoicemart to discount invoices for MSMEs?
(a) ICICI Bank
(b) State Bank of India
(c) Vijaya Bank
(d) Bank of Baroda
(e) Canara Bank

S5. Ans.(d)
Sol. Digital invoice discounting marketplace- Invoicemart has tied up with state-run lender Bank of Baroda to discount invoices for MSMEs. Buyers and sellers registered in the marketplace will now be able to access funding from Bank of Baroda.

Q6. India’s most-valued lender ____________________ crossed Rs 5 trillion market capitalisation for the first time, making it only the third Indian company to achieve this milestone.
(a) ICICI Bank
(b) HDFC Bank
(c) State Bank of India
(d) Axis Bank
(e) Bank of India

S6. Ans.(b)
Sol. India’s most-valued lender HDFC Bank Ltd crossed Rs 5 trillion market capitalisation for the first time, making it only the third Indian company to achieve this milestone.

Q7. Amplus Energy Solutions announced entering into a pact with private sector lender ___________ for strategic tie-up to co-finance projects in the solar energy space in India. 
(a) Axis Bank
(b) ICICI Bank
(c) HDFC Bank
(d) IDFC Bank
(e) Yes Bank

S7. Ans.(e)
Sol. Amplus Energy Solutions announced entering into a pact with private sector lender Yes Bank for strategic tie-up to co-finance projects in the solar energy space in India. The memorandum of understanding (MoU) was signed at International Solar Alliance pavilion at the World Future Energy Summit, Abu Dhabi.

Q8. India's first Online Radio Station named ___________ was launched recently in India.
(a) Radio Tara
(b) Radio Sampark
(c) Radio Vihar
(d) Radio Tarang
(e) Radio Umang

S8. Ans.(e)
Sol. India's 1st Online Radio Station 'Radio Umang' was launched recently in India. Listeners can tune in to this online radio station through web streaming or download the app.

Q9. State-owned Bank of Baroda has decided to exit by March-end its ___________ operations after 21 years amid a probe into alleged compliance lapses by the bank there.
(a) Russia
(b) South Africa
(c) Indonesia
(d) France
(e) Oman

S9. Ans.(b)
Sol. State-owned Bank of Baroda has decided to exit by March-end its South Africa operations after 21 years amid a probe into alleged compliance lapses by the bank there.

Q10. Name the Kannada litterateur who has been recently elected as president of the Sahitya Akademi.
(a) Chandrashekar Kambar
(b) Vishwanath Prasad Tiwari
(c) Madhav Koushik
(d) Vinayak Krishna Gokak
(e) U.R. Ananthamurthy

S10. Ans.(a)
Sol. Kannada litterateur Chandrashekar Kambar has been elected as president of the Sahitya Akademi in the election held for the post. He has replaced Vishwanath Prasad Tiwari. Hindi poet Madhav Koushik has been elected as vice-president.

Q11. As per the recent notification of the Reserve Bank of India (RBI), lenders shall identify incipient stress in loan accounts, immediately on default, by classifying stressed assets as SMA. SMA stands for _____________________.
(a) Simple Making Accounts
(b) Special Motion Accounts
(c) Specially Made Accounts
(d) Special Mention Accounts
(e) None of the given options is true

S11. Ans.(d)
Sol. As per the recent notification of the Reserve Bank of India (RBI), lenders shall identify incipient stress in loan accounts, immediately on default, by classifying stressed assets as Special Mention Accounts (SMA).

Q12. Dantiwada Dam is in which of the following state? 
(a) Madhya Pradesh
(b) Uttar Pradesh
(c) Bihar
(d) Gujarat
(e) Punjab

S12. Ans.(d)
Sol. Dantiwada dam is a mud & Masonry dam on the West Banas River near Dantiwada, Banaskantha district of northern Gujarat in India. The dam was constructed in 1965 mainly for irrigation and flood control.

Q13. What is the Currency of Thailand? 
(a) Peso
(b) Baht
(c) Lilangeni
(d) Koruna
(e) Krona

S13. Ans.(b)
Sol. The baht is the currency of Thailand. It is subdivided into 100 satang. The issuance of currency is the responsibility of the Bank of Thailand.

Q14. Mundanthurai Wildlife Sanctuary is situated in which of the following Indian state? 
(a) Madhya Pradesh
(b) Tamil Nadu
(c) Himachal Pradesh
(d) Odisha
(e) Gujarat

S14. Ans.(b)
Sol. Also known as the Kalakkad Mundanthurai Tiger Reserve, the protected forest is located in Tamil Nadu and was established in 1962. The Mundanthurai Wildlife Sanctuary was declared a tiger reserve in 1988 and is spread across an area of 895 square kilometers. The rare species found here include Tiger, Leopard, Jungle cat, Giant squirrel, wild dog and Elephant etc.

Q15. The RBI came up with the guidelines for individual financial institutions to highlight the status of stressed borrowers and furnish the details to the RBI to be stored in a central database- CRILC. What does 'R' stands for in CRILC?
(a) Regulatory
(b) Rating
(c) Repository
(d) Rotationary
(e) Rolling

S15. Ans.(c)
Sol. The RBI came up with the guidelines for individual financial institutions to highlight the status of stressed borrowers (based on their repayment status) and furnish the details to the RBI to be stored in a central database: CRILC. It stands for Central Repository of Information on Large Credits (CRILC).