General Awareness Questions for SBI Clerk 2018: 18th March 2018

Dear Students,

General Awareness Questions for SBI Clerk 2018
Current Affairs and General Awareness Questions

Having enough of knowledge of Current Affairs as well as the banking industry is all that is important to perform well in the General Awareness Section of any banking exam. You should know what is happening around the globe. One section that can help you bagging graceful marks in these examinations is General Awareness, that comprises of numerous sections like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Here is the quiz on General Awareness that is being provided by Adda247 to help you ace graceful marks in the banking examinations.

Q1. _____________ and the United Nations World Food Program signed a Strategic Partnership Agreement committing an unprecedented $370 million dollars to WFP over the next four years. The contribution for the period 2018-2021 is the biggest ever made by a donor within a WFP Strategic Partnership Agreement.
(a) Denmark
(b) Iceland
(c) France
(d) India
(e) Sweden

S1. Ans.(e)

Sol. Sweden and the United Nations World Food Programme signed a Strategic Partnership Agreement committing an unprecedented $370 million dollars to WFP over the next four years. The contribution for the period 2018-2021 is the biggest ever made by a donor within a WFP Strategic Partnership Agreement.

Q2. Maybank Championship was held recently in Kuala Lumpur, Malaysia. It is a/an ____________ Tournament.
(a) Ice Skating
(b) Ice Hockey
(c) Golf
(d) Shooting
(e) Wrestling

S2. Ans.(c)
Sol. Maybank Championship was held recently in Kuala Lumpur, Malaysia. It is a Golf Tournament.

Q3. Sushma Swaraj is current External Affairs minister in Narendra Modi government. Her constituency Situated at? 
(a) Bhopal (M.P)
(b) Varanasi (U.P)
(c) Patna (Bihar)
(d) Jalandhar (Punjab)
(e) Vidisha (M.P)

S3. Ans.(e)
Sol. Sushma Swaraj About is an Indian politician, former Supreme Court lawyer and the current Minister of External Affairs of India, in office since 26 May 2014. A leader of Bharatiya Janata Party, Swaraj is the second woman to be India's Minister of External Affairs, after Indira Gandhi. Vidisha, Madhya Pradesh is the constituency of Sushma Swaraj.

Q4. Capital of Albania is? 
(a) Tirana
(b) Vienna
(c) Luanda
(d) Yerevan
(e) Manama

S4. Ans.(a)

Sol. Albania, officially the Republic of Albania is a country in Southeast Europe, bordered by Montenegro to the northwest, Kosovo to the northeast, the Republic of Macedonia to the east, and Greece to the south and southeast. Tirana, the capital of Albania, is known for its colorful Ottoman. Lek is the currency of Albania.

Q5. Jim Corbett National Park is situated in which of the following Indian state? 
(a) Uttarakhand
(b) Orissa
(c) West Bengal
(d) Karnataka
(e) Manipur

S5. Ans.(a)
Sol. Located in the Nainital District of Uttarakhand, Jim Corbett National Park was established in 1936. The national park is located amidst a mixed terrain of deciduous forests and mountainous pine forests. Corbett National Park is a home to the Bengal tiger, Leopard, Leopard cat, Elephants, Sambhar Deer and Golden Jackal etc.

Q6. The Reserve Bank of India will link the base rate with the MCLR from 1st of April 2018 to ensure expeditious transmission of its policy rate to borrowers. MCLR stands for _____________.
(a) Manufacturing Cost of Funds based Lending Rates
(b) Marginal Currency of Funds based Lending Rates
(c) Manufacturing Cost of Finance based Lending Rates
(d) Marginal Cost of Funds based Lending Rates
(e) None of the given option is true

S6. Ans.(d)
Sol. The Reserve Bank of India will link the base rate with the MCLR from 1st of April 2018 to ensure expeditious transmission of its policy rate to borrowers. The RBI had introduced the Marginal Cost of Funds based Lending Rates (MCLR) system with effect from 1st April 2016, the Central bank observed that a large proportion of bank loans continue to be linked to Base Rate.

Q7. Business magazine Forbes has released its first-ever Crypto Rich List, comprising 20 wealthiest people in the cryptocurrency space. The list was topped by _____________.
(a) Ethereum Co-founder Joseph Lubin
(b) Founder of cryptocurrency exchange Binance Changpeng Zhao
(c) Ripple Co-founder Chris Larsen
(d) Founder of Alibaba Group Jack Ma
(e) None of the given options is true

S7. Ans.(c)
Sol. Business magazine Forbes has released its first-ever Crypto Rich List, comprising 20 wealthiest people in the cryptocurrency space. The list was topped by Ripple Co-founder Chris Larsen, who is estimated to have a crypto net worth of $7.5-8 billion.

Q8. Which among the following country has become the first to legalize and then repeal same-sex marriage?
(a) Netherlands
(b) Bermuda
(c) Rwanda
(d) Palestine
(e) Denmark

S8. Ans.(b)
Sol. Bermuda has become the first country to legalize and then repeal same-sex marriage. Bermuda’s governor John Rankin approved a bill reversing the right of gay couples to marry, despite a Supreme Court ruling last year authorizing same-sex marriage.

Q9. The cabinet has recently approved the Signing and ratification of protocol amending the Agreement between India and ______________ for the Avoidance of Double Taxation and the Prevention of Fiscal Evasion.
(a) China
(b) Japan
(c) Bangladesh
(d) Russia
(e) France

S9. Ans.(a)
Sol. The cabinet has recently approved the Signing and ratification of protocol amending the Agreement between India and China for the Avoidance of Double Taxation and the Prevention of Fiscal Evasion.

Q10. Interest can be drawn through auto credit into savings account standing at same post office, through PDCs or ECS/In case of MIS accounts standing at CBS Post offices, monthly interest can be credited into savings account standing at any CBS Post offices. CBS stands for-
(a) Core Balance Solutions
(b) Core Banking Solutions
(c) Core Banking System
(d) Core Banking Service
(e) Common Banking Solutions

S10. Ans.(b)
Sol. Interest can be drawn through auto credit into savings account standing at same post office, through PDCs or ECS./In case of MIS accounts standing at CBS Post offices, monthly interest can be credited into savings account standing at any CBS (Core Banking Solutions) Post offices.

Q11. Which among the following country has retained top spot as source market for Dubai In 2017, according to the latest data published Dubai Tourism Department?
(a) India
(b) The USA
(c) France
(d) China
(e) Russia

S11. Ans.(a)
Sol. Dubai witnessed 15% growth in tourist arrivals from India in 2017, hosting 2.1 million visitors, retaining top spot as the source market. It also became the first country to cross the 2 million mark in a single year, according to the latest data published by Dubai’s Department of Tourism and Commerce Marketing (Dubai Tourism).

Q12. The Indian government has announced an allocation of ________________ over 2 years for the recapitalization of public sector banks.
(a) Rs 30.74 lakh crore
(b) Rs 2.11 lakh crore
(c) Rs 17.53 lakh crore
(d) Rs 12.43 lakh crore
(e) Rs 9.27 lakh crore

S12. Ans.(b)
Sol. The Indian government has announced an allocation of Rs 2.11 lakh crore over 2 years for the recapitalization of public sector banks.

Q13. India broke into the top 100 in the World Bank’s Ease of Doing Business rankings, notching up the biggest improvement among all countries on the back of big gains on a number of measures. Which country has topped in Ease of Doing Business rankings 2017?
(a) Norway
(b) Singapore
(c) New Zealand
(d) Switzerland
(e) Denmark

S13. Ans.(c)
Sol. India broke into the top 100 in the World Bank’s Ease of Doing Business rankings, notching up the biggest improvement among all countries on the back of big gains on a number of measures. New Zealand has topped in Ease of Doing Business rankings 2017.

Q14. China-sponsored Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) approved USD 2 million loan (Rs. 13,000 crores) for five projects in-
(a) Gujarat
(b) West Bengal
(c) Assam
(d) Kerala
(e) Andhra Pradesh

S14. Ans.(e)
Sol. China-sponsored Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) approved USD 2 million loan (Rs. 13,000 crores) for five projects in Andhra Pradesh. The five projects include two roads and buildings department, one each for rural safe drinking water department, municipal and urban development department and Panchayat Raj department.

Q15. National Payments Corporation of India (NPCI) appointed ____________ as non-executive chairman for two years with immediate effect.
(a) Dilip Asbe
(b) Biswamohan Mahapatra
(c) Durgajeet Singh
(d) Shashi Shankar
(e) Pradeep Nuwan

S15. Ans.(b)
Sol. National Payments Corporation of India (NPCI) appointed Biswamohan Mahapatra as non-executive chairman for two years with immediate effect. He succeeds B Sambamurthy who was the interim chairman.
Print Friendly and PDF