General Awareness Questions for SBI Clerk 2018: 20th March 2018

Dear Students,

General Awareness Questions for SBI Clerk 2018
Current Affairs and General Awareness Questions

Having enough of knowledge of Current Affairs as well as the banking industry is all that is important to perform well in the General Awareness Section of any banking exam. You should know what is happening around the globe. One section that can help you bagging graceful marks in these examinations is General Awareness, that comprises of numerous sections like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Here is the quiz on General Awareness that is being provided by Adda247 to help you ace graceful marks in the banking examinations.

Q1. Finance Minister Arun Jaitley has recently (03rd week of February 2018) visited which of the following country to co-chair a Joint Commission Meeting?
(a) The UAE
(b) Azerbaijan
(c) Saudi Arabia
(d) Kazakhstan
(e) Indonesia

S1. Ans.(c)
Sol. Finance Minister Arun Jaitley arrived in Riyadh on a two-day visit to Saudi Arabia. He co-chairs the 12th India-Saudi Arabia Joint Commission Meeting to be held in the Saudi capital Riyadh. Mr. Jaitley has opened the Saudi-Indian Business Council.

Q2. In which of the following city, the prestigious World Congress on Information Technology 2018 has concluded?
(a) Chennai
(b) Thiruvananthapuram
(c) Kochi
(d) Bengaluru
(e) Hyderabad

S2. Ans.(e)
Sol. The prestigious World Congress on Information Technology 2018 has concluded in Hyderabad. Prime Minister Narendra Modi addressed the inaugural session of the three-day IT summit through a video link.

Q3. Vice President M Venkaiah Naidu has recently inaugurated the 8th edition of the Theatre Olympics in _____________.
(a) Patna
(b) Mumbai
(c) Jaipur
(d) New Delhi
(e) Amritsar

S3. Ans.(d)
Sol. Vice President M Venkaiah Naidu inaugurated the 8th edition of the Theatre Olympics at Lal Quila in New Delhi. The event has been organized by National School of Drama under the aegis of Ministry of Culture. The theme of the festival is - "Flag of Friendship".

Q4. Name the city that will set up India's first institute for artificial intelligence (AI)?
(a) Pune
(b) New Delhi
(c) Mumbai
(d) Manipal
(e) Ahmedabad

S4. Ans.(c)
Sol. In a first in the country, the Maharashtra government will be setting up an institute for artificial intelligence (AI) in Mumbai. Chief Minister Devendra Fadnavis will unveil the plan for the institute during the Magnetic Maharashtra Summit and at the Global Economic Conference in Canada in March 2018.

Q5. A debt which is irrecoverable and is therefore written off as the loss in the accounts of an institution or bank is known as __________
(a) external debt
(b) good debt
(c) bad debt
(d) internal debt
(e) None of the given options is true

S5. Ans.(c)
Sol. The term bad debts usually refer to accounts receivable (or trade accounts receivable) that will not be collected.

Q6. Many a time we read in the newspapers that RBI has changed or revised a particular ratio/rate by a few basis points. What is basis point? 
(a) Ten percent of one-hundredth point 
(b) One-hundredth of 1%
(c) One-hundredth of 10% 
(d) Ten percent of 1000
(e) None of the given options is true

S6. Ans.(b)
Sol. A basis point is the smallest measure used in quoting yields on fixed income products. Basis points also pertain to interest rates. One basis point is equal to one one-hundredth of one percentage point (0.01%). Therefore, 100 basis points would be equivalent to 1%.

Q7. Part of company’s earning or profit which is paid out to shareholders is known as _______
(a) Premium
(b) Dividend
(c) Bonus
(d) Sum Assured
(e) Return

S7. Ans.(b)
Sol. A dividend is a payment made by a corporation to its shareholders, usually as a distribution of profits. When a corporation earns a profit or surplus, it can re-invest it in the business (called retained earnings) and pay a fraction of the profit as a dividend to shareholders.

Q8. The National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD) announced area development plans worth Rs 1,918 crore for __________ to supplement farmers' income.
(a) Haryana
(b) Punjab
(c) Assam
(d) Tripura
(e) Odisha

S8. Ans.(b)
Sol. The National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD) announced area development plans worth Rs 1,918 crore for Punjab to supplement farmers' income.

Q9. Yogi Adityanath government in Uttar Pradesh presented its second budget. UP Finance Minister _______________ presented a mega budget with a focus on farmers, artisans, youth, infrastructure and urban development.
(a) Kamla Prasad Srivastava
(b) T Swaminath Raju
(c) Prabhakar Singh
(d) Rajesh Aggarwal
(e) Manoj Sinha

S9. Ans.(d)
Sol. Yogi Adityanath government in Uttar Pradesh presented its second budget. Ahead of 2019, general elections, this is considered one of biggest budgetary allocation for the state. UP Finance Minister Rajesh Aggarwal presented a mega budget of over Rs 4.28 lakh crore with a focus on farmers, artisans, youth, infrastructure and urban development.

Q10. With which of the following Oil Company, Digital payments entity PhonePe has partnered for the adoption of its indigenously-designed Point of Sale (POS) device?
(a) IOCL
(b) HPCL
(c) BPCL
(d) ONGC
(e) Reliance Petroleum

S10. Ans.(a)
Sol. Digital payments entity PhonePe has partnered with Indian Oil Corporation Limited (IOCL) for the adoption of its indigenously-designed Point of Sale (POS) device at IOCL retail outlets.

Q11. Name the Archaeologist and historian who will be the next Chairman of the Indian Council of Historical Research (ICHR).
(a) K. Sudershan Rao
(b) Arvind P. Jamkhedkar
(c) Mohit Kelkar
(d) Jamvanta Parrikar
(e) Abhinav Bhattacharya

S11. Ans.(b)
Sol. Archaeologist and historian Arvind P. Jamkhedkar will be the next Chairman of the Indian Council of Historical Research (ICHR).

Q12. Baidyanath Jyotirlinga temple, also known as Baba Baidyanath Dham is one of the twelve Jyotirlingas, the most sacred abodes of Shiva. It is located in which of the following states?
(a) Bihar
(b) Jharkhand
(c) West Bengal
(d) Assam
(e) Uttar Pradesh 

S12. Ans.(b)
Sol. Baidyanath Jyotirlinga temple, also known as Baba Baidyanath Dham and Baidyanath Dham is one of the twelve Jyotirlingas, the most sacred abodes of Shiva. It is located in Deoghar in the Santhal Parganas division of the state of Jharkhand, India. It is a temple complex consisting of the main temple of Baba Baidyanath, where the Jyotirlinga is installed, and 21 other temples.

Q13. Deepika Kumari is an Indian...........?
(a) Cricketer
(b) Actress
(c) Author
(d) Archer
(e) Squash player

S13. Ans.(d)
Sol. Deepika Kumari is an Indian athlete who competes in the event of Archery, is currently ranked World No. 5, and is a former world number one. She won a gold medal at the 2010 Commonwealth games in the women's individual recurve event. She also won a gold medal in the same competition in the women's team recurve event along with Dola Banerjee and Bombayala Devi. 

Q14. South Sudan, officially the Republic of South Sudan, is a landlocked country in northeastern Africa that gained its independence from Sudan in 2011. It's capital is?
(a) Juba
(b) Havana
(c) Yaren District
(d) Sana'a
(e) Berlin

S14. Ans.(a)
Sol. South Sudan officially the Republic of South Sudan is a landlocked country in northeastern Africa that gained its independence from Sudan in 2011. Its current capital is Juba, which is also its largest city. South Sudanese pound is the currency if South Sudan.

Q15. Business consultancy firm EY has named ______________ as the entrepreneur for 2017.
(a) T. Manoharan
(b) Gurkeerat Baweja
(c) E. Sreedharan
(d) Sanjiv Bajaj
(e) Neeraj Bajwa

S15. Ans.(d)
Sol. Business consultancy firm EY has named Bajaj Finserv’s Sanjiv Bajaj as the entrepreneur for 2017. Sanjiv Bajaj will now represent India at the EY World Entrepreneur of the Year award (WEOY) in Monte Carlo.




Bank



SSC
Railways


      


Print Friendly and PDF