Sentence Connectors For SBI Clerk Prelims 2018: 25th March 2018

Dear Aspirants,

English Questions For SBI Clerk Prelims 2018

This section can be easy as pie if your basics are clear. Sometimes, even those who can communicate very well in English, fail to perform to the best of their ability in the banking exams. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz on Idioms/Phrases being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions.

Directions (01-15): In the question given below two statements are given which are grammatically correct and meaningful. Connect them by choosing the word given below the statements in the best possible way without changing the intended meaning. Choose the best possible word as your answer accordingly from the options to form a correct, coherent sentence.

Q1. (I) The police said that Ravi Gowda was an accused in two cases of theft.
 (II) The robbery registered in Kavoor police station limits.
(a) although
(b) but
(c) though
(d) and
(e) None of the above

S1. Ans.(d)
Sol. 'and' will connect the sentences - The police said that Ravi Gowda was an accused in two cases of theft and robbery registered in Kavoor police station limits.

Q2. (I) I require of a visitor that he be not actually starving.
(II) He may have the very best appetite in the world.
(a) as
(b) but
(c) although
(d) though
(e) meanwhile

S2. Ans.(d)
Sol. 'though' will connect the sentences-I require of a visitor that he be not actually starving, though he may have the very best appetite in the world.

Q3. (I)  We were waiting for the food to arrive.
(II) We were happy to sit and chat in the relaxing surroundings.
(a) often
(b) seldom
(c) While
(d) meanwhile
(e) and

S3. Ans.(c)
Sol. 'While' will connect the sentences-While waiting for the food to arrive, we were happy to sit and chat in the relaxing surroundings.

Q4. (I) The prince answered nothing.
(II) She looked at him significantly, awaiting a reply.
(a) still
(b) until
(c) unless
(d) but
(e) while

S4. Ans.(d)
Sol. 'but' will connect the sentences- The prince answered nothing, but she looked at him significantly, awaiting a reply.

Q5. (I) It was unintelligible why he had told it, or why it had to be told in Russian.
(II) Anna Pavlovna and the others appreciated Prince Hippolyte's social tact in so agreeably ending Pierre's unpleasant and unamiable outburst.
(a) still
(b) until
(c) along with
(d) nevertheless
(e) however

S5. Ans.(a)
Sol. 'still' will connect the sentence-Though it was unintelligible why he had told it, or why it had to be told in Russian, still Anna Pavlovna and the others appreciated Prince Hippolyte's social tact in so agreeably ending Pierre's unpleasant and unamiable outburst.

Q6. (I) The staff officer standing in front pointed out something to the general.
(II) He looked through his field glass.
(a)while
(b) meanwhile
(c) but
(d) moreover
(e) though

S6. Ans.(b)
Sol. 'Meanwhile' will connect the sentences - Meanwhile, the staff officer standing in front pointed out something to the general, who looked through his field glass.

Q7. (I) The wood appeared to be cherry.
(II) It could use a coat of wax, it still had a deep luster.
(a) though
(b) unless
(c) however
(d) still
(e) although

S7. Ans.(d)
Sol. 'although' will connect the sentences- The wood appeared to be cherry, and although it could use a coat of wax, it still had a deep luster.

Q8. (I) The engineers said the bridge was now safe.
(II) No one wanted to risk crossing it.
(a) moreover
(b) still
(c) though
(d) although
(e) however

S8. Ans.(e)
Sol. 'however' will connect the sentences- The engineers said the bridge was now safe, however, no one wanted to risk crossing it.

Q9. (I) The abandoned kittens were too young to eat solid food.
(II) We needed to bottle feed them every two hours.
(a) though
(b) although
(c) hence
(d) however
(e) none of the above

S9. Ans.(c)
Sol. 'hence' will connect the sentences- The abandoned kittens were too young to eat solid food' hence we needed to bottle feed them every two hours.

Q10. (I) The woodman stirred the fire.
(II) The flames leaped high and the sparks flew out of the roof hole.
(a) still
(b) until
(c) unless
(d) although
(e) but

S10. Ans.(b)
Sol. 'until' will connect the sentences- The woodman stirred the fire until the flames leaped high and the sparks flew out of the roof hole.

Q11. (I) I was only doing as the Canadians do,
(II) I was in their country, and besides, I honor England's good queen.
(a) meanwhile
(b) still
(c) till
(d) while
(e) unless

S11. Ans.(d)
Sol. 'while' will connect the sentences- I was only doing as the Canadians do, while I was in their country, and besides I honor England's good queen.

Q12. (I) She was loud and obnoxious.
(II) I found her fun to be around.
(a) on the other hand
(b) likewise
(c) along with
(d) nevertheless
(e) however

S12. Ans.(d)
Sol. 'nevertheless' will connect the sentences- She was loud and obnoxious, nevertheless, I found her fun to be around.
(a) on the other hand

Q13. (I) Obviously it had been a long time.
(II) She had seen or talked to Mr. Cade.
(a) Moreover
(b) hence
(c) since
(d) but
(e) and

S13. Ans.(c)
Sol. 'since' will connect the sentences-  Obviously it had been a long time since she had seen or talked to Mr. Cade.

Q14. (I) My dog refused to gnaw on the bone I bought her.
(II) She chews on my shoes.
(a) besides
(b) though
(c) instead
(d) and
(e) while

S14. Ans.(c)
Sol. 'instead' will connect the sentences- My dog refused to gnaw on the bone I bought her, instead she chews on my shoes.

Q15. (I) We are justified in concluding, therefore, that among the Greeks and Romans.
(II) The examination of the liver was the basis of divination in the case of the sacrificial animal.
(a) likewise
(b) although
(c) though
(d) and
(e) but

S15. Ans.(a)
Sol. 'likewise' will connect the sentences- We are justified in concluding, therefore, that among the Greeks and Romans likewise the examination of the liver was the basis of divination in the case of the sacrificial animal.






You May also like to Read:


Print Friendly and PDF