Test of the Day for IDBI Executive Exam 2018: 12th March 2018

Dear Aspirants,

Test of the Day for SBI Clerk Exam 2018 : 6th March 2018

We are providing you with the test of the day which will help you in upcoming exams like IDBI Executive 2018. From this, you can practice questions with the timer that will help you to improve speed. IDBI Executive Exam 2018 is one of the biggest opportunity for you guys to grab on, set you own mark and proceed with full confidence. All the very best for your preparations and All the future exams.



Q1. A jar full of whisky contains 40% alcohol. A part of this whisky is replaced by another containing 19% alcohol and now the percentage of alcohol was found to be 26%. The part of whisky replaced is:
1/3
2/3
2/5
3/5
4/5
Solution:

Q2. A trader marked his goods at 20% above the cost price. He sold half the stock at the marked price, one quarter at a discount of 20% on the marked price and the rest at a discount of 40% on the marked price. His total gain is
2%
4.5%
13.5%
15%
12%
Solution:

Q3. A can complete 1/4 of a work in 10 days, B can complete 40% of the work in 15 days, C completes 1/3 of the work in 13 days and D 1/6 of work in 7 days. Who will be able to complete work fastest?
A
B
C
D
Can’t be determined
Solution:

Q4. Annually income of Sameer is 8.4 lakh Rs. he spend on Rent, of remaining on Food and 11/20 of remaining spend on Cloth and travel together monthly. then find the difference between total saving and amount spend on travel annually, if given ratio between amount spend on Cloth to travel is 17 : 8 ?
164400 Rs.
165400 Rs.
160400 Rs.
175400 Rs.
150400 Rs.
Solution:

Q5. When the price of sugar was increased by 32%, a family reduced its consumption in such a way that the expenditure on sugar was only 10% more than before. If 30 kg per month were consumed before, find the new monthly consumption of family?
42 kg
35 kg
25 kg
16 kg
27.5kg
Solution:

Directions (6-10): In each of the question given below a/an idiom/phrase is given in BOLD which is then followed by five options which then tries to decipher its meaning as used in the sentence. Choose the option which gives the meaning of the phrase most appropriately in context of the given sentence. 

Q6. The company is expected to get around this problem by borrowing from the banks.
lead
deceive
overcome
divert
detach
Solution:
‘get around’ means to release or to avoid something unpleasant or laborious.

Q7. I think he's trying to get back at her for those remarks she made in the meeting.
pursue
disprove
acknowledge
retaliate
persuade
Solution:
‘get back at’ means take revenge on.

Q8. The city had to rebuild the bridge completely, because it was about to give out and fall down.
conform
reveal
relent
crash
transmit
Solution:
‘give out’ means to stop working.

Q9. The lorry drivers' strike has put back our deliveries by over a month.
deferred
dwindled
retarded
replaced
conveyed
Solution:
‘put back’ means to delay it or arrange for it to happen later than you previously planned.

Q10. He was not emotionally stable enough to think through his decision.
evaluate
determine
suspect
estimate
analyze
Solution:
‘think through’ means to carefully consider the possible results of doing something.

Directions (11-15): In each of the questions given below, a group of digits is given followed by four combinations of letter/symbols numbered (a), (b), (c) and (d). You have to find out which of the four combinations correctly represents the group of digits based on the letter/symbol codes and the conditions given below. If none of the four combinations represents the group of digits correctly, give (e) i.e. ‘None of these’ as the answer.


Conditions: 
(i) If the first digit is odd and last digit is even, the codes for the first and the last digits are to be interchanged. 
(ii) If the first as well as the last digit is even, both are to be coded by the code for last digit. 
(iii) If the first as well as the last digit is odd, both are to be coded as X. 
(iv) If the first digit is even and last digit is odd, both are to be coded by the code for the first digit. 
(v) If 0 is preceded and followed by odd number then 0 is coded as ^. (vi) 0 is neither odd number nor even number. 

 Q11. 50643218
@Z*LESBQ
@Z*LFSBQ
#Z*LESBQ
@Z*LESBZ
None of these
Solution:
50643218= @Z*LESBQ Note: Use condition (i).

Q12. 65392183
*OEZSBZ*
*QE#SBX*
MQEZSBZL
*QE#SB@*
None of these
Solution:
65392183= *QE#SB@* Note: Use condition (iv) .

Q13. 30246589
#7%L*Q@#
XB%L*Q@#
X7%L*Q@X
XZSL*Q@X
None of these
Solution:
30246589= XZSL*Q@X Note: Use condition (iii)

Q14. 43062508
@EZ*SQZ@
%EZBSQZ%
LEZBSQZ%
LEZBSQZL
None of these
Solution:
43062508= @EZ*SQZ@ Note: Use condition (ii).

Q15. 35070462
XQ^%ZL*X
XQZ%ZL*S
BQ^%ZL*X
SQ^%ZL*E
None of these
Solution:
35070462= SQ^%ZL*E Note: Use condition (v) and (i).

               


You May Also Like to Read: