Test of the Day for IDBI Executive Exam 2018: 14th March 2018

Dear Aspirants,

Test of the Day for SBI Clerk Exam 2018 : 6th March 2018

We are providing you with the test of the day which will help you in upcoming exams like IDBI Executive 2018. From this, you can practice questions with the timer that will help you to improve speed. IDBI Executive Exam 2018 is one of the biggest opportunity for you guys to grab on, set you own mark and proceed with full confidence. All the very best for your preparations and All the future exams.



Directions (1-5): The following table shows the no. of students joined coaching classes for four individual subjects and a class for all combined subject in Career Power classes in Delhi region over six years. Read the question given below and answer accordingly. 
No. of students joined for Career Power classes in Delhi Region for only subject wise classes & all subject Classes. 
 

Q1. What is total number of students who joined for QA in all the years except in 2014 ?
45930
46930
45500
42930
44930
Solution:
Total students = 46930

Q2. Number of students who joined for “All subject" classes in 2013 and 2017 together is approximately what % of the total students who joined for Reasoning & English classes together in both year 2013 and 2015?
66%
72.5%
70.75%
55%
69%
Solution:

Q3. For which of the given courses or subjects, number of students who joined is maximum over all years ?
All subjects
Only QA
Only GA
Only Reasoning
Only English
Solution:

Q4. Total students who joined for Career Power classes in 2017 is approximately what % more or less than total students who joined for G.A. subject in all the years is ?
175%
200%
180%
190%
210%
Solution:

Q5. The average of students joined for Career Power classes in QA section over all years is approximately what % of average of students joined for GA classes over all years?
210%
248%
230%
223%
200%
Solution:

Directions (6-10): Read the following information carefully and answer the questions given below. 
Five friends G, H, I, J and K of one colony A are playing chess with five other friends namely U, V, W, X and Y of the another colony B. Each friend of colony A has a different profession viz. Doctor, Engineer, Businessman, Lawyer and Manager but not necessarily in the same order .Each friend of colony B has also a different profession viz; Fashion designer, Choreographer, Interior Decorator, Politician and Teacher. Among friends, there are only three females – the one who is playing with W, the one whose profession is Doctor and the one who is playing with the person who is a Politician. The female whose profession is Engineer is playing with the person who is Interior Decorator. 
The Person who is a Choreographer is playing with the person whose profession is Doctor .X is neither a Choreographer nor a Fashion designer. Y is not an Interior Decorator. The person who is playing with Y is a female but she is not J. K’s profession is Engineer and is not a male. G and I are not females. G’s profession is Manager and is playing neither with Y nor with the Choreographer. H’s profession is Lawyer. V is a Fashion designer and he is not playing with G. The one who is a Fashion designer is not playing with J who is a doctor. 

Q6. The one whose profession is Businessman is playing with who among the following person?
W
Choreographer
Y
Fashion designer
None of these
Solution:
(6-10)

Q7. Which of the following pairs correctly represents the pair of friends who are playing together?
IW
GX
JY
WH
None of these

Q8. Who among the following is a Politician?
Y
X
W
U
None of these

Q9. Which of the following represents the group of persons having female friend who are playing with him?
Y, W, U
X, V, W
R, P, T
Y ,X, V
None of these

Q10. Which of the following is the specialization of X?
Teacher
Politician
Interior Decorator
Fashion designer
None of these

Directions (11-15): Read each sentence to find out whether, there is any grammatical or idiomatic error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The number of that part is the answer. If there is no error, the answer is (E). (Ignore errors of punctuation, if any). 

Q11. In emerging economies /(A) the private credit market /(B) remains highly segmented and thus /(C) weaken power of monetary policy. /(D) No error. (E)
A
B
C
D
E
Solution:
Use ‘weakens’ in place of ‘weaken’. The subject ‘the private credit market’ is singular and so, singular verb is required.

Q12. The recent election campaigns /(A) have been one of /(B) the most noisiest campaigns /(C) in the last decade. /(D) No error. (E)
A
B
C
D
E
Solution:
Remove ‘most’. Double superlative is not used in a sentence.

Q13. Wholesome strategic planning /(A) was the focus as /(B) the firm pass through a difficult period /(C) a couple of years ago. /(D) No error (E)
A
B
C
D
E
Solution:
Use ‘passed’ in place of ‘pass’. The sentence shows past time. Therefore, second form of verb is required.

Q14. In spite of the best governmental efforts /(A) emission of green house gases /(B) and noxious chemicals /(C) remain a cause of worry./(D) No error (E)
A
B
C
D
E
Solution:
Use ‘remains’ in place of ‘remain’. In emission of green house gases and noxious chemicals, the subject is emission which is singular. Therefore, there will be singular verb.

Q15. The rate of metabolism of /(A) a body is comparatively lowest when /(B) it is at rest and is /(C) thus optimum for examination./(D) No error. (E)
A
B
C
D
E
Solution:
Use ‘low’(positive degree) in place of ‘lowest’(superlative degree). Usually Positive degree of adjective is used after comparatively/relatively.

               


You May Also Like to Read: