Test of the Day for SBI Clerk Exam 2018: 7th March 2018

Dear Aspirants,

Test of the Day for SBI Clerk Exam 2018 : 6th March 2018

We are providing you with the test of the day which will help you in upcoming exams like SBI Clerk 2018. From this, you can practice questions with the timer that will help you to improve speed. SBI Clerk Exam 2018 is one of the biggest opportunity for you guys to grab on, set you own mark and proceed with full confidence. All the very best for your preparations and All the future exams.



Q1. India has joined which of the following agreement on the establishment of an International Transport and Transit Corridor between the Iran, Oman, Turkmenistan and Uzbekistan?
ONOR Agreement
Ashgabat Agreement
ITTC Agreement
India-Gulf Cooperation Council Agreement
Gulf Cooperation Council (GCC) Agreement
Solution:
India has joined Ashgabat Agreement on the establishment of an International Transport and Transit Corridor between the Iran, Oman, Turkmenistan and Uzbekistan. The agreement was signed in 2011, which envisages facilitation of transit and transportation of goods between Central Asia and the Persian Gulf.

Q2. The 32nd Surajkund International Crafts Mela has begun recently in Haryana. This year ___________ is the Partner Nation of the crafts mela.
Azerbaijan
Turkmenistan
Oman
Kyrgyzstan
Switzerland
Solution:
The 32nd Surajkund International Crafts Mela has begun in Faridabad, Haryana. The Mela is organized by the Surajkund Mela Authority and Haryana Tourism in collaboration with Union Ministries of Tourism, Textiles, Culture and External Affairs. This year Uttar Pradesh is the theme state and Kyrgyzstan is the Partner Nation.

Q3. The 7th India Energy Congress was held recently in ___________.
Mumbai
Pune
New Delhi
Chennai
Kolkata
Solution:
The 7th India Energy Congress was held in New Delhi. Over 400 experts are expected to brainstorm on energy transition across the globe in view of technology and digital disruptions. The theme of the 7th edition of India Energy Congress is 'Energy 4.0: Energy Transition Towards 2030'.

Q4. Name the Magahi writer who has been honoured with this year's Sahitya Akademi Bhasha Samman award.
Shesh Anand Madhukar
Vishwanath Prasad Tiwari
Visheshar Nath
Sagram Singh Yadav
Manoj Shukla
Solution:
Magahi writer Shesh Anand Madhukar, who has been working extensively for the development of the language, was honoured with this year's Sahitya Akademi Bhasha Samman award.

Q5. What is the Maximum investment limit in joint account of Post Office MIS Account?
Rs 6.00 lakh
Rs 4.50 lakh
Rs 20.00 lakh
Rs 9.00 lakh
Rs 1.50 lakh
Solution:
Maximum investment limit is INR 4.5 lakh in single account and INR 9 lakh in joint account of Post Office MIS Account.

Directions (6-10): Study the sets of numbers given below and answer the questions which follow: 
129, 642, 921, 476, 308 
Q6. Which of the following numbers will be obtained if the second digit of the lowest number is added to the third digit of the highest number after adding 4 to each number?
5
6
7
8
None of these
Solution:

Q7. If the digits in each of the five numbers are arranged in descending order, then how many numbers will not change?
None
One
Two
Three
Four
Solution:

Q8. Based upon the given set of numbers, four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?
647
264
912
192
380
Solution:
380

Q9. If in each number, the digits are arranged in ascending order, what will be sum of middle digits of each of the numbers?
14
12
26
9
None of these
Solution:

Q10. If in each number, the first and the last digits are interchanged, which will be the second lowest number?
129
642
921
476
308
Solution:

Directions (11-15): The following pie chart shows the % distribution of the expenditure incurred in publishing a book. 

 Q11. Which of the two expenditure together have a central angle is 72°?
Transportation & Royality
Transportation & Printing cost
Binding & Printing
Binding & Royalty
None of these
Solution:

Q12. If for an edition of book, the cost of paper is Rs. 66850, what will be the promotion cost for this edition.
Rs. 54580
Rs. 23480
Rs. 22302
Rs. 21392
Rs. 21932
Solution:

Q13. If 5000 copies are published and the transportation cost on them amounts to Rs. 96000, then what should be the selling price of the books so that publisher can earn a profit of 30% ?
Rs. 1098000
Rs. 2345678
Rs. 1040000
Rs. 1045680
Rs. 1060000
Solution:

Q14. For an edition of 1250 copies, Binding cost amounts to Rs. 887500, what should be the SP of the one book if publisher desires a profit of 10% ?
Rs. 3000
Rs. 3124
Rs. 4125
Rs. 5214
Rs. 3024
Solution:

Q15. If printing cost is Rs. 99000 for an edition. What would be the difference between the cost of binding & promotion cost?
Rs. 75550
Rs. 74520
Rs. 76500
Rs. 77850
Rs. 73500
Solution:

Q16. Below in each question, some sentences are given, find the sentence which is not really contributing to the main theme and OUT of the passage or find the odd sentence and rearrange the remaining sentences to make a coherent paragraph. 
A. It is time that we started exposing our children to rationalism so that they can evaluate its merits and choose for themselves what to believe in. ‘Forget god, consider man’ is good advice as humanism is the only way to take mankind toward peace and progress. 
B. As a nation we have been pandering to religious sentiments for too long. 
C. The extra food produced by the Green Revolution is generally considered to have averted famine in India and Pakistan. 
D. Right from the days of Partition, the various riots, the demolition of the Babri Majid, the Gujarat riots and beyond, the trail of violence and loss of lives and properties caused as a result of religion is too large to document. Even the father of the nation was eliminated by religious fanatics. 
E. The ‘graded inequality’ among people of the same religion imposed by the caste system — and despite legislation banning it — continues to inflict unspeakable misery on a significant section of the people to this day.
AEDC
EDAC
DECB
BDEA
BACB
Solution:
BDEA is the correct sequence. Statement C is out of context and it does not contribute to the paragraph.

Q17. Below in each question, some sentences are given, find the sentence which is not really contributing to the main theme and OUT of the passage or find the odd sentence and rearrange the remaining sentences to make a coherent paragraph. 
A. Today, politics in India is a no-holds-barred game, dirtier than ever and which most political leaders indulge in. 
B. It is unfortunate that the healthy convention of political figures not washing domestic dirty linen in public while abroad is now dead and buried. 
C. While addressing an event at the University of California, Berkeley, Congress vice-president Rahul Gandhi played the role expected of him. 
D. While the BJP is up in arms over his speech and comments, one cannot but admit that the Prime Minister too has broken that convention time and again. 
E. Credit partly goes to the government’s blunders that seem to have infused a new life into Mr. Gandhi’s otherwise flagging political career. 
F.Once we receive payment for your judging we will take care of covering that for you, no further action is required.
BCAFE
BACED
AFEBC
FEACD
FABCE
Solution:
BACED is the correct sequence. Statement F is out of context and it does not contribute to the paragraph.

Q18. Below in each question, some sentences are given, find the sentence which is not really contributing to the main theme and OUT of the passage or find the odd sentence and rearrange the remaining sentences to make a coherent paragraph. 
A. Chairmen and other members of the existing tribunals who are aged 70, on the date of commencement of the 2017 Amendment Act, shall cease to hold office on the expiry of three months from the date of the law coming into existence. 
B. With water becoming scarce, the Centre has proposed the Inter-State River Water Disputes (Amendment) Bill, 2017 for early and amicable resolution of disputes. The Bill proposes that the Centre notify an Inter-State River Water Disputes Tribunal with multiple benches. 
C. Kaveri is considered to be as sacred as the Ganga throughout its course, with the same power to wash off all one’s sins. 
D. Disputes already settled by an existing tribunal, prior to the date of commencement of the 2017 Amendment Act, shall not be re-opened. 
E. All existing tribunals dealing with inter-State water disputes would stand dissolved on the date of establishment of this tribunal.
EDBA
DAKE
BEAD
CDAB
CEBA
Solution:
Statement C is out of context here. Correct sequence is BEAD.

Q19. Below in each question, some sentences are given, find the sentence which is not really contributing to the main theme and OUT of the passage or find the odd sentence and rearrange the remaining sentences to make a coherent paragraph. 
A. Blessed with every major ecosystem, these biomes directly contribute billions of dollars to the Indian economy, annually. 
B. The financial value of India’s forests, for example, which encompass economic services such as timber and fuel wood, and ecological services such as carbon sequestration, is estimated to be $1.7 trillion. 
C. Natural resources are a critical yet often ignored part of our country’s national infrastructure. 
D. It is necessary that we are cognizant of the limitations of natural capital and its role as a primary support system for the economy. 
E. Boasting 11% of the world’s floral and faunal species, India is one of the 17 most ecologically diverse countries.
EDBA
CEAB
ABDE
AEDC
EABC
Solution:
Correct sequence is CEAB. Statement D is out of context here.

Q20. Below in each question, some sentences are given, find the sentence which is not really contributing to the main theme and OUT of the passage or find the odd sentence and rearrange the remaining sentences to make a coherent paragraph. 
A. But such gains could have been achieved by other and less self-defeating ways. As things stand, it is unclear how many of those who have laundered their black money will be punished. B. Despite the large amounts that were deposited in banks post-demonetisation, it is doubtful whether the Income Tax authorities have the necessary resources to track down and penalize the corrupt. 
C. Explaining how the shock move would work, he said: “The... notes hoarded by anti-national and anti-social elements will become just worthless pieces of paper.” 
D. True, demonetisation has had some beneficial spin-offs such as arguably fostering greater compliance with the tax laws and reducing the economy’s reliance on cash through increased adoption of digital payments. 
E. All in all, the costs of demonetisation, which has resulted in robbing the country of its economic momentum, are far greater than the benefits it has bestowed.
BCAD
ABDC
DABE
CDAB
EBAC
Solution:
Correct sequence is DABE. Statement C is out of context.

               


You May Also Like to Read: