Test of the Day for SBI Clerk Exam 2018: 8th March 2018

Dear Aspirants,

Test of the Day for SBI Clerk Exam 2018 : 6th March 2018

We are providing you with the test of the day which will help you in upcoming exams like SBI Clerk 2018. From this, you can practice questions with the timer that will help you to improve speed. SBI Clerk Exam 2018 is one of the biggest opportunity for you guys to grab on, set you own mark and proceed with full confidence. All the very best for your preparations and All the future exams.



Q1. What is the silent features of Post Office MIS Accounts?
Account can be opened by cash/Cheque and in case of Cheque the date of realization of Cheque in Govt. account shall be date of opening of account.
Nomination facility is available at the time of opening and also after opening of account.
Account can be transferred from one post office to another.
All of the above are silent features of Post Office MIS Accounts
Account can be opened in the name of minor and a minor of 5 years and above age can open and operate the account.
Solution:
Here is some silent features of Post Office MIS Accounts. Account may be opened by individual. Account can be opened by cash/Cheque and in case of Cheque the date of realization of Cheque in Govt. account shall be date of opening of account. Nomination facility is available at the time of opening and also after opening of account. Account can be transferred from one post office to another. Any number of accounts can be opened in any post office subject to maximum investment limit by adding balance in all accounts. Account can be opened in the name of minor and a minor of 10 years and above age can open and operate the account. Joint account can be opened by two or three adults.

Q2. Interest can be drawn through auto credit into savings account standing at same post office, through PDCs or ECS./In case of MIS accounts standing at CBS Post offices, monthly interest can be credited into savings account standing at any CBS Post offices. CBS stands for-
Core Balance Solutions
Core Banking Solutions
Core Banking System
Core Banking Service
Common Banking Solutions
Solution:
Interest can be drawn through auto credit into savings account standing at same post office, through PDCs or ECS./In case of MIS accounts standing at CBS Post offices, monthly interest can be credited into savings account standing at any CBS (Core Banking Solutions) Post offices.

Q3. Name the country that has become the first low-income country to provide universal eye care for its 12 million populations.
Uganda
Lesotho
Sudan
Yemen
Rwanda
Solution:
Rwanda has become the first low-income country to provide universal eye care for its 12 million population. The government has partnered with the organisation Vision for a Nation (VFAN) to train more than 3,000 eye care nurses based in 502 local health centres, prescribing glasses and referring those with serious eye problems to national clinics.

Q4. Name the Senior-most Indian Information Service (IIS) officer who was appointed Director-General of Sports Authority of India (SAI).
Rahul Bhatnagar
Neelam Kapur
Tulika Yadav
Sukriti Sachan
Manoj Tyagi
Solution:
Senior-most Indian Information Service (IIS) officer Neelam Kapur was appointed Director-General of Sports Authority of India (SAI). She is at present the Principal Director General of the Directorate of Field Publicity (DFP). It is for the first time that an IIS officer has been appointed as SAI chief.

Q5. The Indian Olympic Association (IOA) appointed _____________ as the Chef-de-Mission for the upcoming Commonwealth Games to be held in Gold Coast, Australia.
Narinder Dhruv Batra
Rajeev Mehta
Sanjeev Nigam
Vikram Singh Sisodia
Prakash Malhotra
Solution:
The Indian Olympic Association (IOA) appointed its joint secretary Vikram Singh Sisodia as the Chef-de-Mission for the upcoming Commonwealth Games to be held in Gold Coast, Australia.

Directions (6-10): Study the following information carefully and answer the questions given below: Twelve persons are sitting in two parallel lines in such a way that there are six persons in each row at equidistance. A, B, C, D, E and F are sitting in row-1 and they face towards north. P, Q, R, S, T and V are sitting in row-2 and they face towards south. One person of one row faces the other person of the other row. 
P, who is sitting at one of the ends of the row, is second to the right of T. A does not face P or T. A is third to the left of F. There are two persons between Q and V. There is only one person between C and D. C and D do not face P. B is neighbor of C. S, who does not face D, is not the neighbor of Q. 

Q6. Who among the following faces F?
Q
T
S
R
V
Solution:

Q7. How many persons are sitting between E and C?
One
Two
Three
Four
None
Solution:

Q8. E is related to P in the same way as B is related to T. On this pattern F is related to
V
P
T
Q
None of these
Solution:

Q9. Which of the following statements is true about B?
Q faces B.
C is not the immediate neighbour of B
E is second to the right of B
T faces B
B is second from the right end of the row
Solution:

Q10. Who are sitting at the ends of the row?
P, V
F, A
D, E
P, S
None of these
Solution:

Directions (11-15): Given below is the table showing the average marks scored by students of five various classes of five different schools in annual examination. Study the table carefully and answer the questions based on it.

Q11. Students of class IV in school D scored a total of 7000 marks while the students of class VI of same school scored a total of 10,400 marks. Find the difference in number of students of these two classes.
25
15
40
12
None of these
Solution:

Q12. In school E, the students of class V scored a total of 11900 marks. But in revision of mark sheet it was found that marks of five students were misread as 280, 370, 480, 450 and 320 instead of 420, 400, 310, 200 and 210 respectively. Find the new average (approximate) after correction:
328
325
340
330
335
Solution:

Q13. Which class has its average marks 160% of the average marks of class V of school B ?
Class II school D
Class V school E
Class VI school C
Class II school B
None of these
Solution:

Q14. Find the average of numerical value of average marks of class III, V, II and VI of schools C, E, D and A respectively.
337
327.5
334.5
337.5
None of these
Solution:

Q15. By approximately what percent the average marks of class VI of school C is more or less than that of class IV of school E ?
58%
68%
64%
60%
55%
Solution:

Directions (16-20): For each of the words below, a contextual usage is provided. Pick the word/phrase from the alternatives that is most the appropriate substitute in the given context and mark its number as your answer. 

Q16. Cogitating: With a frustrated sigh, he sat back and cogitated, going over his various options.
sober
contemplate
sobbing
undeniably
resurrecting
Solution:
Cogitating-think deeply about something; meditate or reflect. synonyms- think (about), contemplate, consider, give thought to

Q17. Tyranny: Self-expression and individuality are the greatest weapons against tyranny
natural
despotism
trial
democracy
trump
Solution:
Tyranny- cruel and oppressive government or rule, a state under cruel and oppressive government, cruel, unreasonable, or arbitrary use of power or control.

Q18. Suffusion: He suffered from suffusion of blood on the brain.
corner
ascent
infusion
relaxation
rise
Solution:
Suffusion: the act or process of suffusing or state of being suffused with something; specifically: the spreading of a fluid of the body into the surrounding tissues, a suffusion of blood.

Q19. Precarious: He was unable to get down from his precarious position on the rocks.
initial
strong
guarded
risky
new
Solution:
Precarious- not securely held or in position; dangerously likely to fall or collapse. Synonyms- uncertain, insecure, unreliable, unpredictable, undependable, risky, hazardous,

Q20. Surly- the surly receptionist told us we'd have to wait outside in the rain
common
trend
extent
sulky
plan
Solution:
Option D is related to the word given.

               


You May Also Like to Read: