Test of the Day for SBI Clerk Exam 2018: 6th March 2018

Dear Aspirants,

Test of the Day for SBI Clerk Exam 2018 : 6th March 2018

We are providing you with the test of the day which will help you in upcoming exams like SBI Clerk 2018. From this, you can practice questions with the timer that will help you to improve speed. SBI Clerk Exam 2018 is one of the biggest opportunity for you guys to grab on, set you own mark and proceed with full confidence. All the very best for your preparations and All the future exams.



Q1. The five-time World Champion MC Mary Kom claimed the gold medal in the India Open International Boxing tournament in New Delhi. She defeated _______________.
Kallia Kourouni
Nina Meinke
Josie Gabuco
Diana Garcia
Verena Kaiser
Solution:
The five-time World Champion MC Mary Kom claimed the gold medal in the India Open International Boxing tournament at Thyagraj Indoor Stadium in New Delhi. She defeated Josie Gabuco from the Philippines in a split 4-1 decision to grab the gold in the women's 48kg weight category.

Q2. Name of the parliament of Vietnam is......
National Assembly
Congress
Federal Assembly
House of Assembly
National Parliament
Solution:
The National Assembly is Vietnam's legislative body. The Constitution of Vietnam recognizes the assembly as "the highest organ of state power." The National Assembly, a 498-member unicameral body elected to a five-year term, meets twice a year. The assembly appoints the President, the Prime Minister, the Chief Justice of the Supreme People's Court of Vietnam, the Head of the Supreme People's Procuracy of Vietnam, and the 21-member Government.

Q3. Kodasalli Dam is in which of the following state?
Madhya Pradesh
Uttar Pradesh
Himachal Pradesh
Jammu and kashmir
Karnataka
Solution:
Kodasalli Dam is built across the Kali River in Yellapura taluk of Uttara Kannada district of Karnataka state, India. This dam was built by Karnataka Power Corporation Limited.

Q4. Headquarter of New Development Bank (NDB) is in which of the following city?
New Delhi
Beijing
Johannesburg
Shanghai
Rio de Janeiro
Solution:
The New Development Bank (NDB), formerly referred to as the BRICS Development Bank, is a multilateral development bank established by the BRICS states (Brazil, Russia, India, China and South Africa). The bank is headquartered in Shanghai, China. The first regional office of the NDB will be opened in Johannesburg, South Africa.

Q5. Name the country that has made a record by opening the world's longest zip line, measuring 2.83 km in length and had set a Guinness World Record.
Denmark
United Arab Emirates
Saudi Arabia
Norway
Switzerland
Solution:
The United Arab Emirates has made a record by opening the world's longest zip line, measuring 2.83 km in length. Guinness World Records officials certified the zip line in Ras al-Khaimah.

Directions (6-8): Study the following information carefully to answer these questions. 
‘P × Q’ means ‘P is wife of Q’.
‘P ÷ Q’ means ‘P is father of Q’.
‘P + Q’ means ‘P is son of Q’.
‘P – Q’ means ‘P is sister of Q’.

Q6. In H + I ÷ L, how is L related to H?
Brother
Sister
Cousin
Brother or Sister
None of these
Solution:

Q7. Which of the following represents ‘S is mother of T’?
S × M ÷ H – T
S × M + H – T
M × S ÷ H – T
M × S ÷ H + T
None of these
Solution:

Q8. In J – F + R × B, how is R related to J?
Father
Mother
Paternal Aunt
Cannot be determined
None of these
Solution:

Directions (9-10): Study the following information carefully and answer the given questions.
Amongst five friends, each got a different percentage of marks in the examination. Anika scored more than Alka but less than Anjali. Anjali scored 70% marks. Anamika scored less marks than only Anshika. The one who scored the minimum marks scored 65% marks and the one who scored the highest, scored 87% marks.

Q9. Who scored the second lowest marks?
Alka
Anshika
Anamika
Anjali
Anika
Solution:
Anshika(87%) > Anamika > Anjali (70%) > Anika > Alka (65%)

Q10. Who is the most likely to have scored 82% marks?
Alka
Anika
Anamika
Anshika
Either Anshika or Alka
Solution:
Anshika(87%) > Anamika > Anjali (70%) > Anika > Alka (65%)

Q11. Mohan spends 40% of his salary on food items 50% of the remaining on transport, 30% of the remaining, after spending on food and transport, he spends on clothes and saves the balance. If he saves Rs. 630 every month, what is his monthly salary?
Rs. 1500
Rs. 3000
Rs. 5000
Rs. 6500
None of these
Solution:

Q12. The average marks of a student in 8 subjects is 87. Of these, the highest marks is 2 more than the one next in value. If these two subjects are eliminated, the average marks of the remaining subjects is 85. What is the highest marks obtained by him?
94
91
89
96
None of these
Solution:

Q13. A certain product C is made of two ingredients A and B in the proportion of 2 : 5. The price of A is three times that of B. The overall cost of C is Rs. 5.20 per kg including labour charges of 80 paise per kg. Find the cost of B per kg?
Rs. 8.40
Rs. 4.20
Rs. 4.80
Rs. 2.80
None of these
Solution:

Q14. A tradesman gives 4% discount on the marked price and 1 article free with every 15 articles bought and still gains 35% The marked price is more than the cost price by:
40%
39%
20%
50%
None of these
Solution:

Q15. If the selling price of a mat is five times the discount offered and if the percentage of discount is equal to the percentage profit, find the ratio of the discount offered to the cost price.
11 : 30
1 : 5
1 : 6
7 : 30
None of these
Solution:

Directions (16-20): Five statements are given below, labeled (a), (b), (c), (d) and (e). Among these, four statements are in logical order and form a coherent paragraph. From the given options, choose the option that does not fit into the theme of the paragraph. 

Q16.
Unfortunately, it is not just the airline that is in a mess, but also the banks (including the venerable State Bank of India) that have lent to it.
So they restructure debt, offer better terms, extend repayment periods, and provide more credit to keep the unit afloat.
If they withdraw they invite default of the large volume of debt they have already provided.
The dangers associated with restructuring was brought to public attention in the Kingfisher Airlines case, which is now facing the prospect of liquidation as a result of a combination of bad strategy, bad acquisitions, profligacy and obvious mismanagement.
The largest chunk of bank debt to infrastructure (estimated at Rs. 269196 crore as of March 2011) is to the power sector.
Solution:
Among the given options, DACB makes a coherent paragraph which depicts the bad debts story associated with the lending, liquidation and their restructure process, citing the Kingfisher Airlines as the perfect example. Option (e) can be easily eliminated from the given options as it talks about the bank debt to the power sector which fails to connect with any other sentences.

Q17.
In the rural areas, male usual (principal and subsidiary) status employment increased by only 13.4 million between 2004-05 and 2009-10, as compared with 20.2 million between 1999-2000 and 2004-05.
This points to a structural shift in employment generation since most of the additional male employment generated in this age group during the 1999-2000 to 2004-05 period was in the self-employment category.
The corresponding figures for the urban areas were 9.8 million and 15 million respectively.
Thus there is clear evidence of deceleration here as well.
To deal with the criticism that the figures on female employment are gross underestimates, and get on with the task at hand, we can restrict the analysis to movements in male employment.
Solution:
EACD forms a coherent paragraph as it talks about the statistical figure of comparison between the male and female employment. Option (b), which points to structural shift in male employment in a particular age group which is missing in other given options, does not make any connection with other sentences. Hence option (b) is the correct choice.

Q18.
The Survey sees the services sector, which recorded a marginal deceleration of growth in 2013-14, as poised for revival and as being an important contributor to growth in the future as well.
Though India ranks low in terms of per capita income, its share of services in GDP is approaching the global average.
This would imply that the relative per worker value added in services vis-à-vis the commodity producing sectors and construction, was higher in India than elsewhere.
Interestingly, however, the contribution of services to employment was significantly lower than the world average.
As the Economic Survey noted, while at the global level services accounted for 65.9 per cent of GDP and as much as 44 per cent of employment in 2012, in India’s case the sector, with 56.3 per cent of GDP, accounted for just 28.1 per cent of employment.
Solution:
The paragraph is about India’s performance in terms of per capita income in service sector. In this regard BDEC forms a coherent paragraph. Option (a) does not fit anywhere in the paragraph as it depicts the deceleration of growth in 2013-14. Hence option (a) is the correct choice.

Q19.
It may appear counter-intuitive, but research shows that imposing stricter penalties tends to reduce the level of enforcement of road rules.
As the IIT Delhi’s Road Safety in India report of 2015 points out, the deterrent effect of law depends on the severity and swiftness of penalties, but also the perception that the possibility of being caught for violations is high.
The amendments to the MV Act set enhanced penalties for several offences, notably drunken driving, speeding, jumping red lights and so on, but periodic and ineffective enforcement, which is the norm, makes it less likely that these will be uniformly applied.
The bottleneck created by their lack of capacity has stifled regulatory reform in the transport sector and only encouraged corruption.
Without an accountable and professional police force, the ghastly record of traffic fatalities, which stood at 1,46,133 in 2015, is unlikely to change.
Solution:
ABCE forms a coherent paragraph as it talks about the amendments in Motor Vehicles Bill. Among the given options, only sentence (d) fails to connect with any other options as it points out certain obstacle due to their lack of capacity and corruption in this field. Hence option (d) is the correct choice.

Q20.
Without such oversight, unethical commercial entities would have easy backdoor access to public funds in the form of state-backed insurance.
But this requires accountability, both on the quality and cost of care.
Against such a laggardly record, the policy now offers an opportunity to systematically rectify well-known deficiencies through a stronger National Health Mission.
No more time should be lost in forming regulatory and accreditation agencies for healthcare providers at the national and State levels as suggested by the expert group on universal health coverage of the Planning Commission more than five years ago.
Contracting of health services from the private sector may be inevitable in the short term, given that about 70% of all outpatient care and 60% of inpatient treatments are provided by it.
Solution:
Sentences in the sequence of EBDA form a coherent paragraph that talks about the existing health policies in the country and the requirement of their reforms. All options except (c) are inter connected in some or other way. However, option (c) is about certain sluggish record in this field and the reformed policy which doesn’t get connection with other given sentences of the paragraph. Hence option (c) is the correct choice.

               


You May Also Like to Read: