Banking Quiz for NABARD Assistant Manager (Grade-A) | 13th April 2018

Dear Aspirants,

Banking Quiz

Banking Awareness for NABARD Assistant Manager 2018

With the increased competition in the field of banking examinations, it has now become very important to cover up all the sections efficiently. One subject that can help you bagging graceful marks in the minimum time in these examinations is Banking Awareness. Banking Awareness Quiz not only helps you deal with the General Awareness Section of Banking Exams but also, the Personal Interview round of Banking Recruitment.

Q1. The IFAD is an international financial institution and a specialized agency of the United Nations dedicated to eradicating poverty and hunger in rural areas of developing countries. IFAD stands for-
(a) International Fund for Agricultural Derivative 
(b) International Fund for Association Development 
(c) Indian Fund for Agricultural Development 
(d) International Fund for Agricultural Development
(e) International Financial for Agricultural Development

S1. Ans.(d)

Sol. The International Fund for Agricultural Development (IFAD) is an international financial institution and a specialised agency of the United Nations dedicated to eradicating poverty and hunger in rural areas of developing countries.

Q2. The EIB is the European Union's bank and it is the world’s largest multilateral borrower and lender. What is the meaning of "I" in EIB?
(a) Investment
(b) International
(c) Initially
(d) Installment
(e) Indian

S2. Ans.(a)
Sol. The European Investment Bank (EIB) is the European Union's bank. EIB is the only bank owned by and representing the interests of the European Union Member States. It is work closely with other EU institutions to implement EU policy.

Q3. Where is the head office of IFAD?
(a) Vienna, Austria
(b) London, UK
(c) Paris, France
(d) Berlin, Germany
(e) Rome, Italy

S3. Ans.(e)
Sol. The Head Office of International Fund for Agricultural Development (IFAD) is in Rome, Italy.

Q4. Where is the Headquarters of EIB?
(a) Italy
(b) UK
(c) Luxembourg
(d) Germany
(e) Switzerland

S4. Ans.(c)
Sol. The Headquarters of European Investment Bank (EIB) is in Luxembourg.

Q5. The Islamic Development Bank is a multilateral development financing institution located in-
(a) Muscat, Oman
(b) Jeddah, Saudi Arabia
(c) Kuwait City, Kuwait 
(d) Manama, Bahrain
(e) Doha, Qatar

S5. Ans.(b)
Sol. The Islamic Development Bank is a multilateral development financing institution located in Jeddah, Saudi Arabia.

Q6. The EBRD is an international financial institution. EBRD stands for-
(a) European Basel for Reconstruction and Development
(b) European Bank for Reconstruction and Department 
(c) European Bank for Reconstruction and Development
(d) English Bank for Reconstruction and Development
(e) European Basic for Reconstruction and Development

S6. Ans.(c)
Sol. The European Bank for Reconstruction and Development (EBRD) is an international financial institution founded in 1991.

Q7. Where is the Head Office of EBRD?
(a) Rome
(b) Vienna
(c) Berlin
(d) Geneva
(e) London

S7. Ans.(e)
Sol. The European Bank for Reconstruction and Development is an international financial institution founded in 1991. As a multilateral developmental investment bank, the EBRD uses investment as a tool to build market economies. The Head Office of EBRD is in London, UK.

Q8. IIB is a multilateral institution for development that promotes social and economic development, prosperity, and economic cooperation between its member states. IIB stands for- 
(a) International Investment Bank
(b) International Indian Bank 
(c) International Installment Bank 
(d) International Institution Bank 
(e) International Important Bank

S8. Ans.(a)
Sol. The International Investment Bank (IIB) is a multilateral institution for development that promotes social and economic development, prosperity, and economic cooperation between its member states. Main directions for its activities are the support of the small and medium-sized businesses and participation in financing socially significant infrastructure projects. The Bank provides loans primarily through leading domestic publicly owned financial institutions, development banks, export and import banks and agencies, or lends in partnership with other international institutions for development.

Q9. African Development Bank is coordinating the implementation of an integrated development strategy for Portuguese-speaking countries in Africa. In which among the following year African Development Bank was founded?
(a) 1984
(b) 1977
(c) 1972
(d) 1963
(e) 1967

S9. Ans.(d)
Sol. The African Development Bank (AfDB) Group is a regional multilateral development finance institution established to contribute to the economic development and social progress of African countries that are the institution’s Regional Member Countries (RMCs). The AfDB was founded following an agreement signed by member states on August 14, 1963, in Khartoum, Sudan, which became effective on September 10, 1964. The AfDB comprises three entities: the African Development Bank (ADB), the African Development Fund (ADF) and the Nigeria Trust Fund (NTF).

Q10. Where is the head office of African Development Bank?
(a) Ouagadougou
(b) Abidjan
(c) Porto-Novo
(d) Accra
(e) Bamako

S10. Ans.(b)
Sol. The head office of African Development Bank is in Abidjan, Cote d'Ivoire.

Q11. ADB was conceived in the early 1960s as a financial institution. ADB stands for-
(a) Asian Department Bank
(b) Asian District Bank
(c) African Development Bank
(d) American Development Bank
(e) Asian Development Bank

S11. Ans.(e)
Sol. The Asian Development Bank was conceived in the early 1960s as a financial institution that would be Asian in character and foster economic growth and cooperation in one of the poorest regions in the world.

Q12. NDB, formerly referred to as the BRICS Development Bank, is a multilateral development bank established by the BRICS states. What is the full form of NDB?
(a) New Department Bank
(b) Nominal Development Bank
(c) New Development Basel
(d) New Development Bank
(e) National Development Bank

S12. Ans.(d)
Sol. The New Development Bank or NDB, formerly referred to as the BRICS Development Bank, is a multilateral development bank established by the BRICS states.

Q13. Where is the head office of ADB?
(a) New Delhi
(b) Vienna
(c) Manila
(d) Beijing
(e) Tokyo

S13. Ans.(c)
Sol. The Asian Development Bank (ADB) is a regional development bank established on 19 December 1966, which is headquartered in the Ortigas Center located in the city of Mandaluyong, Metro Manila, Philippines.

Q14. Who is the first President of NDB?
(a) Rakesh Sethi
(b) KV Kamath
(c) Arun Jaitley
(d) Raghuram Rajan
(e) Pratip Chaudhury

S14. Ans.(b)
Sol. KV Kamath is the first President of New Development Bank (NDB).

Q15. The AIIB is a multilateral development bank that aims to support the building of infrastructure in the Asia-Pacific region. AIIB stands for-
(a) Asian Infrastructure Investment Bank
(b) African Infrastructure Investment Bank
(c) Asian International Investment Bank
(d) Asian Indian Investment Bank
(e) Asian Infrastructure Important Bank

S15. Ans.(a)
Sol. The Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) is a multilateral development bank that aims to support the building of infrastructure in the Asia-Pacific region.




      


Share your Success story at contact@bankersadda.com


Print Friendly and PDF