Banking Quiz for NABARD Assistant Manager (Grade-A) | 24th April 2018

Dear Aspirants,

Banking Quiz

Banking Awareness for NABARD Assistant Manager 2018

With the increased competition in the field of banking examinations, it has now become very important to cover up all the sections efficiently. One subject that can help you bagging graceful marks in the minimum time in these examinations is Banking Awareness. Banking Awareness Quiz not only helps you deal with the General Awareness Section of Banking Exams but also, the Personal Interview round of Banking Recruitment.

Q1. RBI, in consultation with the Government has hiked the foreign portfolio investors (FPI) investment limit in Central government securities (G-Sec) from 5% of outstanding stock now to _________ in FY2019 and _________ in FY2020.
(a) 5.5% and 6.5%
(b) 5.5% and 6.0%
(c) 6.0% and 6.5%
(d) 6.5% and 7.0%
(e) 7.5% and 7.0%

S1. Ans.(b)
Sol. In a move that could temporarily soften bond yields, the Reserve Bank of India, in consultation with the Government, hiked the foreign portfolio investors (FPI) investment limit in Central government securities (G-Sec) from 5% of outstanding stock now to 5.5% in FY2019 and 6% in FY2020.

Q2. Deutsche Bank AG named Christian Sewing as the Chief Executive officer of the Bank recently. Deutsche Bank based in-
(a) Brazil
(b) USA
(c) Singapore
(d) Canada
(e) Germany

S2. Ans.(e)
Sol. Deutsche Bank AG named Christian Sewing as the Chief Executive officer of the Bank. He has replaced John Cryan.

Q3. Which of the following Bank will be investing a total of Rs 80 billion in the Arun III hydropower project of Nepal, which has 900 megawatts (MW) electricity production capacities?
(a) Punjab National Bank
(b) Bank of Baroda
(c) State Bank of India
(d) ICICI Bank
(e) HDFC Bank

S3. Ans.(c)
Sol. The State Bank of India will be investing a total of Rs 80 billion in the Arun III hydropower project of Nepal, which has 900 megawatts (MW) electricity production capacities.

Q4. The SBI has announced the launch of its UK subsidiary, SBI (UK) Limited, with an initial capital commitment of __________ million pounds from its parent entity.
(a) 225 million pounds
(b) 400 million pounds
(c) 725 million pounds
(d) 1050 million pounds
(e) 100 million pounds

S4. Ans.(a)
Sol. The SBI has announced the launch of its UK subsidiary, SBI (UK) Limited, with an initial capital commitment of 225 million pounds from its parent entity. India's largest state-owned bank, which celebrated the new subsidiary with a special event in London, becomes the first foreign bank in the UK to ringfence its retail division from its wholesale business.

Q5. Jammu and Kashmir Bank has launched a special financing scheme named 'Add-on Working Capital GST' to help the state industry cope with the delay in reimbursement of GST under special tax relief. Who is the present Chairman and CEO of J&K Bank?
(a) Ajay Tyagi
(b) Mohammad Ansari
(c) HR Khan
(d) Parvez Ahmed
(e) Mohammad Mustafa

S5. Ans.(d)
Sol. Jammu and Kashmir Bank has launched a special financing scheme named 'Add-on Working Capital GST' to help the state industry cope with the delay in reimbursement of GST under special tax relief. The Chairman and CEO J&K Bank is Parvez Ahmed.

Q6. The World Bank has approved how much amount to expand the use of clean renewable energy in rural areas of Bangladesh where grid electricity cannot reach easily? 
(a) $50mn
(b) $215mn
(c) $100mn
(d) $55mn
(e) $10mn

S6. Ans.(d)
Sol. The World Bank has approved $55mn to expand the use of clean renewable energy in rural areas of Bangladesh where grid electricity cannot reach easily. The additional financing to the Second Rural Electrification and Renewable Energy Development (RERED II) Project will install 1,000 solar irrigation pumps, 30 solar mini-grids and about 4mn improved cooking stoves in rural areas.

Q7. The Reserve Bank of India has tightened reporting norms for the LRS under which an individual can transfer up to USD 2,50,000 abroad in a year. What is the full form of LSR?
(a) Liberalised Remittance Scheme
(b) Liberalised Remittance Service
(c) Liberalised Remittance System
(d) Legel Remittance Scheme
(e) Liberalised Revision Scheme

S7. Ans.(a)
Sol. The Reserve Bank of India tightened reporting norms for the Liberalised Remittance Scheme (LRS) under which an individual can transfer up to USD 2,50,000 abroad in a year. The LRS transactions are currently permitted by banks based on the declaration made by the remitter.

Q8. National E-Repository Limited (NERL), a group company of National Commodity and Derivatives Exchange Limited (NCDEX ), has brought in __________ and ________________ on board as the depository participants for pledge finance.
(a) Federal Bank and HDFC Bank
(b) State Bank OF India and HDFC Bank
(c) ICICI Bank and Kotak Mahindra Bank
(d) ICICI Bank and Axis Bank
(e) ICICI Bank and HDFC Bank

S8. Ans.(e)
Sol. National E-Repository Limited (NERL), a group company of National Commodity and Derivatives Exchange Limited (NCDEX ), has brought in ICICI Bank and HDFC Bank on board as the repository participants for pledge finance.

Q9. Which Bank has launched new products such as pre-approved credit card and UPI solution to mark its 124th foundation day on 12th April 2018?
(a) Bank of Baroda
(b) Punjab National Bank
(c) Allahabad Bank
(d) State Bank of India
(e) ICICI Bank

S9. Ans.(b)
Sol. State-run Punjab National Bank (PNB) launched new products such as pre-approved credit card and UPI solution to mark its 124th foundation day. The PNB has opened for business on 12th April 1895.

Q10. Which Bank was beaten India’s largest lender State Bank of India (SBI) for the first time to become the second most valued bank in the country recently. 
(a) ICICI Bank
(b) Axis Bank
(c) Kotak Mahindra Bank
(d) HDFC Bank
(e) Federal Bank

S10. Ans.(c)
Sol. Shares of private lender Kotak Mahindra Bank Ltd beat India’s largest lender State Bank of India (SBI) for the first time to become the second most valued bank in the country. Data from BSE showed that Kotak Mahindra Bank has a market capitalization of Rs2,22,560.69 crore after its shares rose 1.7%. SBI market capitalization stood at Rs2,22,043.74 crore. Its shares were trading at Rs248.80 on BSE, down 1% from its previous close. HDFC Bank Ltd remained country’s most valuable bank with a market capitalization of Rs5.04 trillion.

Q11. Yes Bank has announced the launch of ‘Yes GST’, an OD (over draft) facility for-
(a) SME
(b) MSME
(c) BPL People
(d) Farmers
(e) Scheduled Commercial Banks

S11. Ans.(b)
Sol. Yes Bank has announced the launch of ‘Yes GST’, an OD (over draft) facility for Micro, Small and Medium Enterprises (MSMEs). Through this, an MSME can avail OD up to Rs 1 crore, based on their annual turnover, backed by GST returns.

Q12. Bandhan Bank Limited became one of the top 50 most valuable publicly traded firms in India. Where is the Headquarters of Bandhan Bank?
(a) Mumbai
(b) Chennai
(c) Varanasi
(d) Jaipur
(e) Kolkata

S12. Ans.(e)
Sol. Kolkata-based Bandhan Bank Ltd became one of the top 50 most valuable publicly traded firms in India. The market capitalization of Bandhan Bank was at Rs64,000 crore, claiming 50th rank, according to BSE data.

Q13. NABARD has extended total credit support of Rs 14,690 crore to ______________ for 2017-18.
(a) Rajasthan
(b) Himachal Pradesh
(c) West Bengal
(d) Maharashtra
(e) Meghalaya

S13. Ans.(a)
Sol. National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD) has extended total credit support of Rs 14,690 crore to Rajasthan for 2017-18.

Q14. Name the Bank, which has come up with an alternate and convenient method of cash withdrawal for its customers and that Bank is now providing facilities of cash through ‘Cash@POS’ initiative?
(a) HDFC Bank
(b) Bank of Baroda
(c) ICICI Bank
(d) State Bank of India
(e) Axis Bank

S14. Ans.(d)
Sol. Amid the ongoing difficulties of cash crunch being faced in various states of India, the country’s biggest lender, State Bank of India (SBI) has come up with an alternate and convenient method of cash withdrawal for its customers. The bank is now providing facilities of cash through ‘Cash@POS’ initiative.

Q15. According to the TRA Brand Trust Report 2018, the State Bank of India was the most-trusted bank (both public and private sector) in the country and ______________ topped the chart among the private ones.
(a) Kotak Mahindra Bank
(b) Axis Bank
(c) ICICI Bank
(d) HDFC Bank
(e) Yes Bank

S15. Ans.(c)
Sol. According to the TRA Brand Trust Report 2018, the State Bank of India was the most-trusted bank (both public and private sector) in the country and ICICI Bank topped the chart among the private ones.  This year, State Bank of India tops the chart of BFSI (Banking and Financial Services Institutions) super-category despite seeing a dip in its overall brand trust index ranking.




         



Print Friendly and PDF