Banking Quiz for NABARD Assistant Manager (Grade-A) | 3rd April 2018

Dear Aspirants,

Banking Quiz

Banking Awareness for NABARD Assistant Manager 2018

With the increased competition in the field of banking examinations, it has now become very important to cover up all the sections efficiently. One subject that can help you bagging graceful marks in the minimum time in these examinations is Banking Awareness. Banking Awareness Quiz not only helps you deal with the General Awareness Section of Banking Exams but also, the Personal Interview round of Banking Recruitment.

Q1. National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD) is an apex development financial institution in India. Where is the Head Office of NABARD?
(a) Lucknow 
(b) Chennai
(c) New Delhi
(d) Mumbai
(e) Kolkata

S1. Ans.(d)
Sol. National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD) is an apex development financial institution in India, headquartered in Mumbai with branches all over India.

Q2. Small Industries Development Bank of India is the principal development financial institution in India headquartered in-
(a) Lucknow
(b) Chennai
(c) New Delhi
(d) Mumbai
(e) Kolkata

S2. Ans.(a)
Sol. Small Industries Development Bank of India is the principal development financial institution in India headquartered in Lucknow, Uttar Pradesh.

Q3. National Housing Bank (NHB), a wholly owned subsidiary of Reserve Bank of India (RBI), was set up on 9 July 1988 under the National Housing Bank Act, 1987. Where is the Head Office of NHB?
(a) Lucknow
(b) Chennai
(c) New Delhi
(d) Mumbai
(e) Kolkata

S3. Ans.(c)
Sol. National Housing Bank (NHB), a wholly owned subsidiary of Reserve Bank of India (RBI), was set up on 9 July 1988 under the National Housing Bank Act, 1987. NHB is an apex financial institution for housing. The Head Office of NHB is in New Delhi.

Q4. Export-Import Bank of India is the premier export finance institution in India, established in 1982 under Export-Import Bank of India Act 1981. The Headquarters of EXIM Bank in-
(a) Hyderabad
(b) Kolkata
(c) Chennai
(d) New Delhi
(e) Mumbai

S4. Ans.(e)
Sol. Export-Import Bank of India is the premier export finance institution in India, established in 1982 under Export-Import Bank of India Act 1981. The Headquarters of EXIM Bank in Mumbai.

Q5. The Reserve Bank of India is India's central banking institution, which controls the monetary policy of the Indian rupee. Where is the Head office of RBI?
(a) Pune
(b) Mumbai
(c) Chennai
(d) New Delhi
(e) Kolkata

S5. Ans.(b)
Sol. The Reserve Bank of India is India's central banking institution, which controls the monetary policy of the Indian rupee. It commenced its operations on 1 April 1935 in accordance with the Reserve Bank of India Act, 1934. The Head office of RBI is in Mumbai.

Q6. State Bank of India is an Indian multinational, public sector banking and financial services company. It is a government-owned corporation with its headquarters in-
(a) Hyderabad
(b) Mumbai
(c) Chennai
(d) New Delhi
(e) Kolkata

S6. Ans.(b)
Sol. State Bank of India is an Indian multinational, public sector banking and financial services company. It is a government-owned corporation with its headquarters in Mumbai, Maharashtra.

Q7. Life Insurance Corporation of India is an Indian state-owned insurance group and investment company headquartered in-
(a) Hyderabad
(b) Kolkata
(c) Chennai
(d) New Delhi
(e) Mumbai

S7. Ans.(e)
Sol. Life Insurance Corporation of India is an Indian state-owned insurance group and investment company headquartered in Mumbai. It is the largest insurance company in India.

Q8. FICCI is the largest and oldest apex business organization in India. Where is the Head Office of FICCI?
(a) Hyderabad
(b) Kolkata
(c) Chennai
(d) New Delhi
(e) Mumbai

S8. Ans.(d)
Sol. Established in 1927, FICCI is the largest and oldest apex business organization in India. Its history is closely interwoven with India's struggle for independence, its industrialization, and its emergence as one of the most rapidly growing global economies. New Delhi is the Head Office of FICCI.

Q9. The IRDAI is an autonomous, statutory body tasked with regulating and promoting the insurance and reinsurance industries in India. Where is the head office of IRDAI?
(a) Hyderabad
(b) Kolkata
(c) Chennai
(d) New Delhi
(e) Mumbai

S9. Ans.(a)
Sol. The Insurance Regulatory and Development Authority of India is an autonomous, statutory body tasked with regulating and promoting the insurance and reinsurance industries in India. The head office of IRDAI is in Hyderabad.

Q10. Where is the Headquarters of Telecom Regulatory Authority of India (TRAI)?
(a) Hyderabad
(b) Kolkata
(c) New Delhi
(d) Chennai
(e) Mumbai

S10. Ans.(c)
Sol. The Telecom Regulatory Authority of India or TRAI is a statutory body set up by the Government of India under section 3 of the Telecom Regulatory Authority of India Act, 1997. It is the regulator of the telecommunications sector in India.

Q11. National Institute of Bank Management is an Indian institution for research, training, and consultancy in banking and finance. It is located in-
(a) Bengaluru
(b) Allahabad
(c) Pune
(d) Siliguri
(e) Kochin

S11. Ans.(c)
Sol. National Institute of Bank Management is an Indian institution for research, training, and consultancy in banking and finance. It is located in Pune. The campus is self-contained, with residential and educational facilities.

Q12. The Securities and Exchange Board of India (SEBI) is the regulator for the securities market in India. Where is the Head Office of SEBI?
(a) Bengaluru
(b) Kolkata
(c) Hyderabad
(d) New Delhi
(e) Mumbai

S12. Ans.(e)
Sol. The Securities and Exchange Board of India was established on April 12, 1992, in accordance with the provisions of the Securities and Exchange Board of India Act, 1992. The Head Office of SEBI is in Mumbai.

Q13. Bharatiya Reserve Bank Note Mudran Private Limited (BRBNMPL) is one of the subsidiaries of Reserve Bank of India which prints banknotes for Reserve Bank of India. Where is the Corporate Office of BRBNMPL? 
(a) Bengaluru
(b) Kolkata
(c) Hyderabad
(d) New Delhi
(e) Mumbai

S13. Ans.(a)
Sol. Bharatiya Reserve Bank Note Mudran Private Limited is one of the subsidiaries of Reserve Bank of India which prints bank notes for Reserve Bank of India. It was established in 1995 to address the demand of bank notes. The Corporate and Registered Office of BRBNMPL.

Q14. CIBIL Limited is a credit information company operating in India. CIBIL Limited based in-
(a) Bengaluru
(b) Kolkata
(c) Hyderabad
(d) Mumbai
(e) New Delhi

S14. Ans.(d)
Sol. CIBIL Limited is a credit information company operating in India. CIBIL or CIBIL Limited is Mumbai based company.

Q15. The Institute for Development & Research in Banking Technology (IDRBT) is a unique institution exclusively focused on Banking Technology. Established by RBI. Where is the Head Office of IDRBT?
(a) Bengaluru
(b) Kolkata
(c) Hyderabad
(d) Mumbai
(e) New Delhi

S15. Ans.(c)
Sol. he Institute for Development & Research in Banking Technology is a unique institution exclusively focused on Banking Technology. Established by the Reserve Bank of India in 1996, the Institution works at the intersection of Banking and Technology. The Head Office of IDRBT is in Hyderabad.




    


Share your Success story at contact@bankersadda.com


Print Friendly and PDF