Banking Quiz for NABARD Assistant Manager (Grade-A) | 9th April 2018

Dear Aspirants,

Banking Quiz

Banking Awareness for NABARD Assistant Manager 2018

With the increased competition in the field of banking examinations, it has now become very important to cover up all the sections efficiently. One subject that can help you bagging graceful marks in the minimum time in these examinations is Banking Awareness. Banking Awareness Quiz not only helps you deal with the General Awareness Section of Banking Exams but also, the Personal Interview round of Banking Recruitment.

Q1. Online Food ordering and delivery platform Swiggy has partnered with ____________ to roll out two digital solutions to facilitate the transfer of funds for its delivery partners.
(a) ICICI Bank
(b) State Bank of India
(c) HDFC Bank
(d) Kotak Mahindra Bank
(e) Bank of India

S1. Ans.(a)
Sol. Online Food ordering and delivery platform Swiggy has partnered with the country's largest private sector lender ICICI Bank to roll out two digital solutions to facilitate the transfer of funds for its delivery partners.

Q2. Which of the following Bank has allowed the amalgamation of its wholly own subsidiary- All Bank Finance Ltd (ABFL)-with the lender by Ministry of Corporate Affairs recently?
(a) Corporation Bank
(b) Bank of Baroda
(c) Punjab National Bank
(d) Allahabad Bank
(e) Indian Bank

S2. Ans.(d)
Sol. According to the officials of Allahabad Bank, the Ministry of Corporate Affairs has allowed the amalgamation of its wholly own subsidiary - All Bank Finance Ltd (ABFL)-with the lender.

Q3. Which Bank has signed an agreement with the Government e-Marketplace (GeM) under which the bank will facilitate a host of services to the public procurement portal for Central and state government organizations?
(a) Federal Bank
(b) South Indian Bank
(c) Nainital Bank
(d) Axis Bank
(e) HDFC Bank

S3. Ans.(e)
Sol. Private sector lender HDFC Bank signed an agreement with the Government e-Marketplace (GeM) under which the bank will facilitate a host of services to the public procurement portal for Central and state government organizations.

Q4. Which among the following Small Finance Bank has launched a new ‘Yellow Army Savings Account’ to increase its customer base through its association with the Chennai Super Kings (CSK), a franchise of the Indian Premium League (IPL)?
(a) ESAF Microfinance and Investments Private Limited
(b) Disha Microfin Private Limited
(c) Equitas Small Finance Bank
(d) Ujjivan Small Finance Bank
(e) Capital Local Area Bank

S4. Ans.(c)
Sol. Equitas Small Finance Bank has launched a new ‘Yellow Army Savings Account’ to increase its customer base through its association with the Chennai Super Kings (CSK), a franchise of the Indian Premium League (IPL).

Q5. SWIFT announces the extension of its GPI Tracker to cover all payment instructions sent across the network, enabling GPI banks to track all their SWIFT payment instructions at all times, and giving them full visibility over all their payments activity. What is the meaning of "S" in SWIFT?
(a) Service
(b) Society
(c) System
(d) Scheme
(e) Social

S5. Ans.(b)
Sol. SWIFT announces the extension of its GPI Tracker to cover all payment instructions sent across the network, enabling GPI banks to track all their SWIFT payment instructions at all times, and giving them full visibility over all their payments activity. SWIFT stands for Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication Code.

Q6. Which Bank/ organization has announced that it will provide a USD 500 million credit facility to Economic Community of West African States (ECOWAS) to fund various development projects in western-south Africa?
(a) Export-Import Bank
(b) National Bank for Agriculture and Rural Development
(c) Small Industries Development Bank of India 
(d) National Housing Bank
(e) State Bank of India

S6. Ans.(a)
Sol. The Export-Import Bank, Exim Bank has announced that it will provide a USD 500 million credit facility to Economic Community of West African States (ECOWAS) to fund various development projects in western-south Africa.

Q7. SEBI has allowed physical settlement of both stock options and stock futures. At present only cash settlement of derivatives is allowed. Where is the Head Office of SEBI?
(a) New Delhi
(b) Mumbai
(c) Hyderabad
(d) Kolkata
(e) Bengaluru

S7. Ans.(b)
Sol. The stock market regulator Securities & Exchange Board of India (SEBI) has allowed physical settlement of both stock options and stock futures. At present only cash settlement of derivatives is allowed. The Head office of SEBI is in Mumbai.

Q8. The RBI has imposed a monetary penalty of _______________ on ICICI Bank Limited for non-compliance with the directions issued by the RBI on direct sale of securities from its Held To Maturity (HTM) portfolio and specified disclosure in this regard.
(a) Rs. 100.2 crore
(b) Rs. 402.1 crore
(c) Rs. 58.9 crore
(d) Rs. 1000.8 crore
(e) Rs. 1.7 crore

S8. Ans.(c)
Sol. The RBI has imposed a monetary penalty of Rs. 58.9 crore on ICICI Bank Limited for non-compliance with the directions issued by the RBI on direct sale of securities from its Held To Maturity (HTM) portfolio and specified disclosure in this regard.

Q9. In a bid to prevent the possibility of manipulation in the prices of securities, especially government securities (G-Secs), ________________________ has changed the methodology used by debt market players, including banks and primary dealers, for their valuation. 
(a) Ministry of Finance
(b) Ministry of Corporate Affairs
(c) Securities and Exchange Board of India 
(d) Reserve Bank of India
(e) National Bank for Agriculture and Rural Development

S9. Ans.(d)
Sol. In a bid to prevent the possibility of manipulation in the prices of securities, especially government securities (G-Secs), the Reserve Bank of India has changed the methodology used by debt market players, including banks and primary dealers, for their valuation.

Q10. SEBI has decided to double the investment limit by angel funds in venture capital undertakings to-
(a) Rs. 25 crore
(b) Rs. 15 crore
(c) Rs. 20 crore
(d) Rs. 5 crore
(e) Rs. 10 crore

S10. Ans.(e)
Sol. Looking to provide an impetus to early-stage start-ups, markets regulator Securities and Exchange Board of India (SEBI) decided to double the investment limit by angel funds in venture capital undertakings to Rs10 crore from the current Rs5 crore.

Q11. Jana Small Finance Bank (formerly Janalakshmi Financial Services) announced commencement of its banking operations. Jana Small Finance Bank based in-
(a) Jaipur
(b) Chennai 
(c) Bengaluru
(d) Kolkata
(e) Mumbai

S11. Ans.(c)
Sol. Jana Small Finance Bank (formerly Janalakshmi Financial Services) announced the commencement of its banking operations. To cover its extensive customer base, Jana Bank will initially open 19 branches across 18 States and expand to 200 banking outlets,  including the 25% unbanked rural branches by June 2018. Jana Small Finance Bank headquarters in Bengaluru, Karnataka.

Q12. SIDBI has celebrated its foundation day on 02nd April ____________ as the day of Sampark (connect), Sanwad (interaction), Suraksha (security) and Sampreshan (disseminate).
(a) 1990
(b) 1992
(c) 1988
(d) 1982
(e) 1999

S12. Ans.(a)
Sol. SIDBI (Small Industries Development Bank of India) celebrated its foundation day (2nd April 1990) as the day of Sampark (connect), Sanwad (interaction), Suraksha (security) and Sampreshan (disseminate). Chairman Managing Director of SIDBI Mohammad Mustafa launched a series of initiatives from its Lucknow bank headquarters.

Q13. An MoU was signed between the Indian Army and _______________ on the Defence Salary Package.
(a) ICICI Bank
(b) State Bank of India
(c) Bank of India
(d) Kotak Mahindra Bank
(e) HDFC Bank

S13. Ans.(e)
Sol. An MoU was signed between the Indian Army and HDFC Bank on the Defence Salary Package. The first MoU between HDFC Bank and the Indian Army was signed in 2011 and was renewed in Mar 2015. The current MoU is tailor-made to suit the requirements of serving soldiers, pensioners and families.

Q14. Jio Payments Bank Limited has commenced operations as a payments bank. RBI has issued a license to the bank under Section _____________ of the Banking Regulation Act, 1949 to carry on the business of payments bank in India.
(a) Section 22 (5)
(b) Section 25 (4)
(c) Section 32 (4)
(d) Section 22 (1)
(e) Section 16 (3)

S14. Ans.(d)
Sol. Jio Payments Bank Limited has commenced operations as a payments bank. The Reserve Bank has issued a license to the bank under Section 22 (1) of the Banking Regulation Act, 1949 to carry on the business of payments bank in India.

Q15. Which of the following Bank has received RBI's approval to buy the securities services arm of IL&FS recently?
(a) Federal Bank
(b) IndusInd Bank
(c) South Indian Bank 
(d) Axis Bank
(e) HDFC Bank

S15. Ans.(b)
Sol. Private sector lender IndusInd Bank has received RBI's approval to buy the securities services arm of IL&FS. In March 2017, the bank entered an agreement with Infrastructure Leasing and Financial Services, the promoter shareholder of IL&FS Securities Services Ltd (ISSL), to acquire 100% stake in ISSL.




      


Share your Success story at contact@bankersadda.com

Print Friendly and PDF