Computer Knowledge Quiz for NABARD Grade-A Exam: 17th April 2018

Dear Aspirants,


As NABARD exam is approaching, you must practice and pay attention to all the subject and section to maximise your score in the final exam. Computer Knowledge section can help you to improve your overall score if in case other sections are tougher than the expectation. Solve or Answer these 15 Computer Knowledge Questions to test your preparation for NABARD Grade-A and other upcoming Bank Exams of 2018.

Q1. Bits are packaged into frames at which layer of the OSI model?
(a) Data link
(b) Transport
(c) Physical
(d) Presentation
(e) Application  

Show Answer
S1. Ans. (a)
Sol.  Bits are PDU of Layer-1 and Frames are PDU of Layer-2 Data Link Layer  

Q2. The layers of the OSI model, from the top down, are:
(a) application, presentation, session, transport, network, data link, physical
(b) session, presentation, data transport, MAC, network, physical
(c) physical, data link, network, transport, session, presentation, application
(d) presentation, application, session, network, transport, data link, physical
(e) application, encryption, network, transport, logical link control, physical

Show Answer
S2. Ans. (a)
Sol.  Following is the correct order of layers in OSI Model:
Layer 7- Application Layer
Layer 6 –Presentation Layer
Layer 5 – Session Layer
Layer 4 – Transport Layer
Layer 3 – Network Layer
Layer 2 – Data Link Layer
Layer 1 – Physical Layer

Q3. Pressing Windows logo key + E will open which of the following?
(a) My Computer
(b) My document
(c) Recycle Bin
(d) Control Panel
(e) Windows Media Player

Show Answer
S3. Ans. (a)
Sol. Pressing Windows logo key + E will open My Computer. 

Q4. To delete the selected item permanently, press __________.
(a) Alt + Delete
(b) Shift + D
(c) Shift + Delete
(d) Alt + D
(e) Esc

Show Answer
S4. Ans. (c)
Sol. Shift + Delete will delete the selected item permanently.

Q5. Commands at the top of a screen such as File-Edit, Format and Tools to operate and change things are incorporated in:
(a) Menu bar
(b) Tool bar
(c) User friendly
(d) Word processor
(e) Start

Show Answer
S5. Ans. (a)
Sol. Those commands, options are available in menu bar.


Q6. The simultaneous processing of executing two or more programs by multiple processors is-
(a) multiprogramming
(b) multitasking
(c) time-sharing
(d) multiprocessing
(e) DOS

Show Answer
S6. Ans.(d)
Sol. Multiprocessing is the capability of a computer to multitask, or execute more than one program or process at the same time. 

Q7. Help Menu is available at which button?
(a) End
(b) Start
(c) Turnoff
(d) Restart
(e) Reboot

Show Answer
S7. Ans.(b)
Sol. Help Menu is available at Start button. 

Q8. The ______________ folder retains copies of messages that you have started but are not yet ready to send.
(a) Drafts
(b) Outbox
(c) Address Book
(d) Sent Items
(e) Inbox

Show Answer
S8. Ans.(a)
Sol. Draft document is a type of technical report that is a work in progress, a preliminary form of a possible future document. 

Q9. The ___________ records the name and exact location of every file on a disk.
(a) partition master
(b) file allocation table
(c) disk controller
(d) boot sector
(e) disk fragment  

Show Answer
S9. Ans.(b)
Sol. A file allocation table (FAT) is a file system developed for hard drives. It is used by the operating system (OS) to manage files on hard drives and other computer systems.

Q10. What should be used if a company wants to include its company name and logo at the bottom of every page of a brochure?
(a) Header
(b) Macro
(c) Footer
(d) Footnote
(e) None of the above

Show Answer
S10. Ans.(c)
Sol. Headers and footers are pieces of text, or graphics, that appear at the top and bottom of a page. If a company wants to include its company name and logo at the bottom of every page of a brochure then it will use the Footer.  

Q11. Linux is an OS based on_____
(a) DBMS
(b) UNIX
(c) Network node
(d) J2EEE
(e) Python

Show Answer
S11. Ans.(b)
Sol. The Linux open source operating system, or Linux OS, is a freely distributable, cross-platform operating system based on Unix.

Q12. Which of the following is used to close a tab on a browser?
(a) Ctrl + T
(b) Ctrl + W
(c) Ctrl + A
(d) Ctrl + Y
(e) None of the above

Show Answer
S12. Ans.(b)
Sol. Ctrl + W can be used to close a tab in a web browser.

Q13. A crossover cable is used to : 
(a) connect two computers directly
(b) connect DTE-DTE or DCE-DCE devices
(c) connect a router’s LAN port to a switch/hub’s normal port to expand a network
(d) connect two switches or hubs by using a normal port
(e) All of these

Show Answer
S13. Ans.(e)
Sol. Crossover cables are used to connect two computers by reversing (crossing over) their respective pin contacts. A crossover cable can be created by reversing the order of the wires inside a cable so that it can connect two computers directly.

Q14. To allow someone else to schedule your meetings and appointments, ______ feature of Outlook is used. 
(a) Monthly calendar
(b) Event manager
(c) Messenger
(d) Delegate Access
(e) Event Calendar

Show Answer
S14. Ans.(d)
Sol. Delegate Access is a more advanced feature than just sharing your Outlook folders. If you want to grant additional permissions, such as allowing a delegate the ability to create e-mail messages or respond to meeting requests on your behalf, you must use Delegate Access. 

Q15. Which of the following device used ‘set of beads’ to represent the unit of data? 
(a) ENIAC
(b) EDVAC
(c) Abacus
(d) MARK-I
(e) None of these 

Show Answer
S15. Ans. (c)
Sol. The abacus (plural abaci or abacuses), also called a counting frame, is a calculating tool with a set of beads for counting.

You may also like to read: