Computer Knowledge Quiz for NABARD Grade-A Exam: 6th April 2018

Dear Aspirants,


As NABARD exam is approaching, you must practice and pay attention to all the subject and section to maximise your score in the final exam. Computer Knowledge section can help you to improve your overall score if in case other sections are tougher than the expectation. Solve or Answer these 15 Computer Knowledge Questions to test your preparation for NABARD Grade-A and other upcoming Bank Exams of 2018.

Q1. Which among the following was the first network with which the idea of internet began?
(a) RAPANET
(b) PARANET
(c) ARPANET
(d) APARANET
(e) None of these

Show Answer
S1. Ans. (c)
Sol. ARPANET was the first network in the history of Internet.

Q2. Which of the following is the coding language used to create documents for use on the Internet?
(a) HTML
(b) HSMT
(c) HLTM
(d) All of these
(e) None of these

Show Answer
S2. Ans. (a)
Sol. HTML, Hyper Text Markup Language is used to create documents/pages for use on world wide web.

Q3. The main agenda for Encryption/decryption is to provide a network with strict ___________.  
(a) Privacy
(b) Authenticity
(c) Integrity
(d) Non-repudiation
(e) Global Access 

Show Answer
S3. Ans. (a)
Sol. Encryption/decryption provides a network with Privacy. 

Q4. Smart card is:
(a) Special purpose cards
(b) Microprocessor cards
(c) Processing unit contains memory for storing data
(d) Processing unit for software handling
(e) None of the above

Show Answer
S4. Ans. (b)
Sol. Smart Card is a plastic card with a built-in microprocessor.

Q5. Which of the following option may be used to change page-size and margins?
(a) Page Layout
(b) View
(c) Tools
(d) Data
(e) None of these

Show Answer
S5. Ans. (a)
Sol. Page Layout is used may be used to change page-size and margins.


Q6. To justify the selected text, the shortcut key is __________.
(a) Ctrl + 1
(b) Ctrl + J
(c) Ctrl + U
(d) Ctrl + Alt + K
(e) Ctrl + N

Show Answer
S6. Ans. (b)
Sol. Ctrl + J is the shortcut key to justify text.

Q7. In www.yahoo.com, www stands for:
(a) Web World Wide
(b) World Wide Web
(c) Wide World Web
(d) Worlds Wide Weblinks
(e) None of these

Show Answer
S7. Ans.(b)
Sol. WWW stands for World Wide Web.

Q8. __________ is the basic communication language or protocol of the Internet.
(a) TCTP/ITP
(b) TCDP/IEP
(c) TCP/IP
(d) TCMP/IKP
(e) RIP

Show Answer
S8. Ans.(c)
Sol. TCP/IP is the basic communication protocol over the net.

Q9. Which of the following is related with 192.9.200.155?
(a) Hardware address
(b) Monitor address
(c) IP address
(d) All of these
(e) None of these

Show Answer
S9. Ans.(c)
Sol. It is an IP Address.

Q10.  Which among the following term is used for: Unauthorized copying of software to be used for personal gain instead of personal backups? 
(a) program thievery
(b) data snatching
(c) software piracy
(d) program looting
(e) data looting

Show Answer
S10. Ans.(c)
Sol. Software piracy is the illegal copying, distribution, or use of software.

Q11. In first generation of computers, they used ______.
(a) batch processing
(b) multithreading
(c) multiprogramming
(d) networking
(e) All of the above

Show Answer
S11. Ans.(a)
Sol. In First Generation mainly batch processing operating system were used. 

Q12. Term referring to a person who uses his or her expertise to gain access to other people’s computers to get information illegally or do damage?
(a) hacker
(b) analyst
(c) instant messenger
(d) programmer
(e) spammer

Show Answer
S12. Ans.(a)
Sol.  Hacker is someone who seeks and exploits weaknesses in a computer system.

Q13. A Bug can be called an error which generally comes in a software or a hardware. Which among the following is another name that may refer to bugs in computers? 
(a) Leech
(b) Squid
(c) Slug
(d) Glitch
(e) Skim 

Show Answer
S13. Ans.(d)
Sol. Glitch is a term used to express temporary malfunctioning of software, whereas a bug refers to a problem inherent in the design or coding of the software.

Q14. Which of the following general purpose software allows you to do mathematical or financial calculation?  
(a) Word processing program
(b) Spreadsheet program
(c) Presentation program
(d) Media Player
(e) DTP program

Show Answer
S14.  Ans.(b)
Sol. A spreadsheet program is general-purpose software that allows you to do mathematical or financial calculation. An example of a spreadsheet program is MS excel. 

Q15. What are those programs collectively called which are created for performing particular tasks in the computer system? 
(a) System software
(b) Application software
(c) Utility software
(d) Operating system
(e) None of these

Show Answer
S15. Ans.(b)
Sol. Applications are software or computer programs that are built to execute or allow the execution of special tasks on a computer, such as a music application that enables users to play, learn or even create music.

You may also like to read: