Computer Knowledge Quiz for NABARD Grade-A Exam: 9th April 2018

Dear Aspirants,


As NABARD exam is approaching, you must practice and pay attention to all the subject and section to maximise your score in the final exam. Computer Knowledge section can help you to improve your overall score if in case other sections are tougher than the expectation. Solve or Answer these 15 Computer Knowledge Questions to test your preparation for NABARD Grade-A and other upcoming Bank Exams of 2018.

Q1. Which among the following is a software that uses a pattern-matching technique to examine all files on a disk looking for harmful code?
(a) Multimedia Player
(b) Backup software
(c) Utility programs
(d) Driver imaging
(e) Antivirus Software

Show Answer
S1. Ans. (e)
Sol. Antivirus or anti-virus software, sometimes known as anti-malware software, is computer software used to prevent, detect and remove malicious software.

Q2. The software that is used to create text based documents is referred as :
(a) DBMS
(b) Suits
(c) Spreadsheets
(d) Presentation software
(e) Word processor

Show Answer
S2. Ans. (e)
Sol. Word processors are used to create text based documents.

Q3. ______ is a set of keywords, symbols and a system of rules for constructing statements by which human can communicate the instructions to be executed by a computer. 
(a) A computer program
(b) A programming language
(c) An assemble
(d)Computer I/O Device
(e) None of these

Show Answer
S3. Ans. (b)
Sol. A programming language is a formal computer language or constructed language designed to communicate instructions to a machine, particularly a computer. Programming languages can be used to create programs to control the behaviour of a machine or to express algorithms.

Q4.  What is the number of function keys on a keyboard?
(a) 15
(b) 12
(c) 11
(d) 16
(e) 10

Show Answer
S4. Ans.(b)
Sol. There are 12 function keys from F1 to F12 on a keyboard.

Q5. Which organisation developed MS DOS?
(a) Apple
(b) Microsoft
(c) Google
(d) IBM
(e) Sun Microsystems

Show Answer
S5. Ans.(b)
Sol. MS DOS stands for Microsoft Disk Operating System it is a discontinued operating system for x86-based personal computers mostly developed by Microsoft.


Q6. Which among the following command is an example of a Data Manipulation Command in SQL?
(a) SELECT
(b) UPDATE
(c) CREATE
(d) Both(a) and (b)
(e) All of the above

Show Answer
S6. Ans.(d)
Sol. Both SELECT and UPDATE are DML commands of SQL. DML is abbreviation of Data Manipulation Language. It is used to retrieve, store, modify, delete, insert and update data in database.

Q7. Which among the following is/are pointing device?
(a) Mouse
(b) Light Pen
(c) Joy Stick
(d) Stylus
(e) All of the above

Show Answer
S7. Ans.(e)
Sol. All the given options are examples of pointing devices.

Q8. Which of the following device used ‘set of beads’ to represent the unit of data? 
(a) ENIAC
(b) EDVAC
(c) Abacus
(d) MARK-I
(e) None of these

Show Answer
S8. Ans. (c)
Sol. The abacus (plural abaci or abacuses), also called a counting frame, is a calculating tool with a set of beads for counting.

Q9. Antikythera mechanism was mainly used to perform which computation?
(a) Astronomical calculation
(b) Logarithm
(c) Trigonometry
(d) Time calculation
(e) All of these

Show Answer
S9. Ans. (a)
Sol. The Antikythera mechanism is an ancient analogue computer and orrery used to predict astronomical positions and eclipses for calendrical and astrological purposes, as well as the Olympiads, the cycles of the ancient Olympic Games.

Q10. The first electro-mechanical computer MARK-1 was invented by ___________. 
(a) Charles Pascal
(b) John W Mauchly
(c) Howard Aiken
(d) Clifford Berry
(e) Steve Wozniak

Show Answer
S10. Ans. (c)
Sol. MARK-1 invented was by Howard Aiken.

Q11. What was the first electronic computer in the world? 
(a) ENIAC
(b) EDSAC
(c) EDVAC
(d) UNIVAC
(e) Z1

Show Answer
S11. Ans.(a)
Sol. ENIAC was the first electronic computer in the world.

Q12. Which of the following is the full-form of ENIAC? 
(a) Electronic Numerical Integrator and Computer
(b) Electrical Numerical Integer and Calculator
(c) Electrical Numerical Integer and Computation
(d) Efficient Numerical Integrator and Computer
(e) Electronic numbers Integer and Calculator

Show Answer
S12. Ans.(a)
Sol. ENIAC stands for Electronic Numerical Integrator and Computer.

Q13.A _________ typically connects personal computers within a very limited geographical area, usually within a single building.
(a) LAN
(b) FAN
(c) TAN
(d) WAN
(e) VPN

Show Answer
S13. Ans (a)
Sol.  A local-area network (LAN) is a computer network that spans a relatively small area. Most often, a LAN is confined to a single room, building or group of buildings

Q14. Pressing Windows logo key + E will open which of the following?
(a) My Computer
(b) My document
(c) Recycle Bin
(d) Control Panel
(e) Windows Media Player

Show Answer
S14. Ans. (a)
Sol. Pressing Windows logo key + E will open My Computer.

Q15. What is a bootstrap?
(a) A memory device
(b) A device to support the computer
(c) An error correction technique
(d) A small initialization program to start up a computer
(e) None of the above

Show Answer
S15. Ans.(d)
Sol. A bootstrap is the process of starting up a computer. It also refers to the program that initializes the operating system (OS) during start-up.



You may also like to read: