Computer Knowledge Quiz for NABARD Grade-A Exam: 10th April 2018

Dear Aspirants,


As NABARD exam is approaching, you must practice and pay attention to all the subject and section to maximise your score in the final exam. Computer Knowledge section can help you to improve your overall score if in case other sections are tougher than the expectation. Solve or Answer these 15 Computer Knowledge Questions to test your preparation for NABARD Grade-A and other upcoming Bank Exams of 2018.

Q1. Which of the following HTML elements is the starting element in all HTML document?
(a) Root
(b) Metadata
(c) Section
(d) Heading
(e) Phrasing

Show Answer
S1. Ans.(a)
Sol. The Root element is the starting element in an HTML document, and it is present in all HTML documents.

Q2. Who invented the QWERTY keyboard?
(a) Charlie Sholes
(b) Karl Sholes
(c) Christopher Latham Sholes
(d) Khristopher Sholes
(e) None of these

Show Answer
S2. Ans.(c)
Sol. Christopher Latham Sholes invented the keyboard in 1868.

Q3. What is Windows Vista?
(a) Processor
(b) Operating System
(c) Input device
(d) Memory
(e) None of these

Show Answer
S3. Ans.(b)
Sol. Windows Vista is an operating system, designed and marketed by Microsoft Inc.

Q4. Which of the following is not a DBMS software?
(a) dBASE
(b) FoxPro
(c) Oracle
(d) Sybase
(e) Database2000

Show Answer
S4. Ans. (e)
Sol. Database2000 is not a DBMS Software.

Q5. Which physical layer devices can be used to enlarge the area covered by a single LAN segment?
1. Switch
2. NIC
3. Hub
4. Repeater
5. RJ45 transceiver
(a) 1 only
(b) 1 and 3
(c) 3 and 4
(d) 5 only
(e) None of these

Show Answer
S5. Ans. (c)
Sol. A repeater operates at the physical layer. Its job is to regenerate the signal over the same network before the signal becomes too weak or corrupted so as to extend the length to which the signal can be transmitted over the same network.  A hub is basically a multiport repeater. A hub connects multiple wires coming from different branches, for example, the connector in star topology which connects different stations.


Q6. Which of the following describe router functions?
(a) Packet switching
(b) Packet filtering
(c) Internetwork communication
(d) Path selection
(e) All of the above

Show Answer
S6. Ans. (e)
Sol.  All of the given options are router functions.

Q7. A __________ is a computer network that usually spans a city or a large campus.
(a) LAN
(b) DAN
(c) MAN
(d) WAN
(e) None of these


Show Answer
S7. Ans. (c)
Sol. MAN is abbreviation for Metropolitan Area Network and is a computer network that usually spans a city or a large campus.

Q8. What does MAN stands for?
(a) Micro area network
(b) Metropolitan area network
(c) Macro area network
(d) Mix area network
(e) None of these

Show Answer
S8. Ans. (b)
Sol. MAN is abbreviation for Metropolitan Area Network.

Q9. OSI model has how many layers?
(a) Two layers
(b) Five Layers
(c) Seven Layers
(d) Six Layers
(e) Eight Layers

Show Answer
S9. Ans.(c)
Sol. OSI Model stands for Open Source Interconnection and it has seven layers: Application Layer, Presentation Layer, Session Layer, Transport Layer, Network Layer, Data link Layer, Physical Layer.

Q10. Network __________ is the arrangement of the various elements (links, nodes, etc.) of a computer network. 
(a) memory
(b) topology
(c) mainframe
(d) protocol
(e) devices

Show Answer
S10. Ans.(b)
Sol. Network topology is the arrangement of the various elements (links, nodes, etc.) of a computer network. There are two basic categories of network topologies: Physical topologies and Logical topologies.

Q11. Which of the following term is associated with Internet? 
(a) Plotter 
(b) Slide presentation  
(c) Bookmark 
(d) Pie Chart  
(e) Microsoft Excel  

Show Answer
S11. Ans.(c)
Sol. A bookmark is a saved shortcut that directs your browser to a specific webpage. It stores the title, URL, and favicon of the corresponding page.

Q12.The dual-port version of DRAM formerly used in graphics adaptors is :
(a) FPM DRAM
(b) EDORAM
(c) VRAM
(d) DDRSDRAM
(e) None of these 

Show Answer
S12. Ans.(c)
Sol. Video RAM, or VRAM, is a dual-ported variant of dynamic RAM (DRAM), which was once commonly used to store the framebuffer in some graphics adapters. 

Q13. Type _______to start a numbered list, and then press SPACEBAR or the TAB key.
(a) 1# 
(b) 1$
(c) 1. 
(d) 1*
(e) 12 

Show Answer
S13. Ans.(c)
Sol. 1. -> Spacebar -> enter, will start numbered list.

Q14. Which of the following elements are used in an e-mail to express emotions of feelings clearly?  
(a) Acronyms 
(b) Abbreviations 
(c) Rich text 
(d) Emotions or smileys 
(e) All of these

Show Answer
S14. Ans.(d)
Sol. Emoticons or smileys are elements that help you express your emotions or feelings more clearly in your e-mail. They provide a more direct and funny way to express yourself in addition to the words you use in your e-mail message. 

Q15. Which of the following forms a part of a search engine?  
(a) Spiders or Web crawlers 
(b) Indexing software 
(c) Search algorithm 
(d) All of these 
(e) None of these 

Show Answer
S15. Ans.(d)
Sol. The three important elements of a search engine are spiders or Web crawlers, indexing software and search algorithm. 


You may also like to read: