Computer Knowledge Quiz for NABARD Grade-A Exam: 14th April 2018

Dear Aspirants,


As NABARD exam is approaching, you must practice and pay attention to all the subject and section to maximise your score in the final exam. Computer Knowledge section can help you to improve your overall score if in case other sections are tougher than the expectation. Solve or Answer these 15 Computer Knowledge Questions to test your preparation for NABARD Grade-A and other upcoming Bank Exams of 2018.

Q1. Which of the following elements are used in an e-mail to express emotions or feelings clearly?  
(a) Acronyms
(b) Abbreviations
(c) Rich text
(d) Emotions or smileys
(e) All of these 

Show Answer
S1. Ans.(d)
Sol. Emoticons or smileys are elements that help you express your emotions or feelings more clearly in your e-mail. They provide a more direct and funny way to express yourself in addition to the words you use in your e-mail message.  

Q2. What is included in an e-mail address?
(a) Domain name followed by user’s name
(b) User’s name followed by domain name
(c) User’s name followed by postal address
(d) User’s name followed by street address
(e) None of these

Show Answer
S2. Ans. (b)
Sol. An email address consists of two parts, a local-part or user name and a domain-part separated by an “@” – in steve@example.com, steve is the local-part or user name and example.com is the domain-part.

Q3. Which among the following operation relates to a set of computers connected to a LAN?
(a) They can process faster
(b) Main purpose is to go on line
(c) They can now share information and/or share peripheral equipment
(d) Sole purpose of sending/receiving E-mail
(e) They can only manage ROM

Show Answer
S3. Ans. (c)
Sol. LAN connection allows computers to share information and/or share peripheral equipment.

Q4. Personal computers used a number of chips mounted on a main circuit board. What is the common name for such boards?
(a) Daughterboard
(b) Motherboard
(c) Father board
(d) Childboard
(e) Newboard

Show Answer
S4. Ans (b)
Sol.  A motherboard is one of the most essential parts of a computer system. It holds together many of the crucial components of a computer, including the central processing unit (CPU), memory and connectors for input and output devices.

Q5. How many types of digits do a binary number comprises of?
(a) One
(b) Two
(c) Three
(d) Five
(e) None of the above

Show Answer
S5. Ans (b)
Sol.  Binary number comprises of 0 and 1.


Q6. What is JDBC?
(a) Utility Software
(b) Application Software
(c) Application Programming Interface (API)
(d) Programming Language
(e) None of the above

Show Answer
S6. Ans. (c)
Sol. Java Database Connectivity (JDBC) is an application programming interface (API) for the programming language Java, which defines how a client may access a database. It is part of the Java Standard Edition platform, from Oracle Corporation.

Q7. Which among the following is a Super computer series developed by Indian scientists?
(a) Param
(b) Super30l
(c) Compaq Presario
(d) Cray YMP
(e) Blue Gene


Show Answer
S7. Ans. (a)
Sol. PARAM is a series of supercomputers designed and assembled by the Centre for Development of Advanced Computing (C-DAC) in Pune, India. The latest machine in the series is the PARAM ISHAN.

Q8. Which of the following is a programming language? 
(a) Lotus
(b) Pascal
(c) MS-Excel
(d) Netscape
(e) None of these 

Show Answer
S8. Ans. (b)
Sol. Pascal is the only programming language among given options.

Q9. What is the term used for measurement of how fast data moves from one place to another?
(a) data per unit
(b) bits per second
(c) bits per hour
(e) ratio per bit
(d) None of the above

Show Answer
S9. Ans. (b)
Sol. Bits per second is the term used for measurement of how fast data moves from one place to another. The bit rate is quantified using the bits per second unit (symbol: "bit/s"), often in conjunction with an SI prefix such as "kilo".

Q10. Which of the following forms a part of a search engine?  
(a) Spiders or Web crawlers
(b) Indexing software
(c) Search algorithm
(d) All of these
(e) None of these 

Show Answer
S10. Ans.(d)
Sol. The three important elements of a search engine are spiders or Web crawlers, indexing software and search algorithm. 

Q11.The process of connecting/ accessing to an account is called as:
(a) Login
(b) Logout
(c) Sign up
(d) Sign Out
(e) None of these 

Show Answer
S11. Ans. (a)
Sol. Login is the process of connecting/ accessing to an account

Q12. The first computers were programmed using which of the following language.
(a) Assembly language
(b) Machine language
(c) Source code
(d) Object code
(e) None of the above

Show Answer
S12. Ans. (b)
Sol. First computers were programmed using machine language. 

Q13. Which one of the following is a set of one or more attributes taken collectively to uniquely identify a record? 
(a) Candidate key
(b) Sub key
(c) Super key
(d) Foreign key
(e) None of these

Show Answer
S13. Ans. (c)
Sol. Super key is a set of one or more attributes taken collectively to uniquely identify a record

Q14. A router is a networking device that forwards data packets and is connected to two or more data lines from different networks. Which among the following was the earliest device which had almost the same functionality as that of a router? 
(a) Interface Delay Device
(b) Interface Traffic Manager
(c) Interface Routing Processor
(d) Interface Message Processor
(e) Interface Data Manager

Show Answer
S14. Ans.(d)
Sol. The very first device that had fundamentally the same functionality as a router does today was the Interface Message Processor (IMP); IMPs were the devices that made up the ARPANET, the first TCP/IP network.

Q15. Which among the following is a cloud computing platform and infrastructure created by Microsoft?
(a) Simple Storage Service
(b) Atmos
(c) Openstack Swift
(d) OceanStore
(e) Azure

Show Answer
S15. Ans.(e)
Sol. Microsoft is a cloud computing platform and infrastructure created by Microsoft for building, deploying, and managing applications and services through a global network of Microsoft-managed data centers. Azure was announced in October 2008 and released on 1 February 2010 as Windows Azure, before being renamed to Microsoft Azure on 25 March 2014.

You may also like to read: