Current Affairs Questions: 22nd April 2018

Dear Aspirants,

current-affairs-quiz

Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 22nd April

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.

Q1. Name the city in India that has emerged as the most preferred city for office expansion, according to a survey by real estate consulting firm, CBRE South Asia. 
(a) New Delhi
(b) Bangalore
(c) Pune
(d) Kolkata
(e) Ahmedabad

Show Answer
S1. Ans.(b)
Sol. In India, Bangalore has emerged as the most preferred city for office expansion, according to a survey by real estate consulting firm, CBRE South Asia.

Q2. The Commonwealth countries have unanimously agreed to take action on cybersecurity by ____________. In a landmark declaration at the end of Commonwealth Heads of Government Meeting (CHOGM) in London.
(a) 2023
(b) 2022
(c) 2020
(d) 2021
(e) 2019

Show Answer
S2. Ans.(c)
Sol. The Commonwealth countries have unanimously agreed to take action on cybersecurity by 2020. In a landmark declaration at the end of Commonwealth Heads of Government Meeting (CHOGM) in London, the leaders of 53 countries agreed to work closely to evaluate and strengthen their cybersecurity frameworks and response mechanisms.

Q3. Name the person who has inaugurated the two-day Civil Services Day event in New Delhi focused on the topic ‘Evolving Strategies for Transforming Aspirational Districts’. 
(a) Ram Nath Kovind
(b) Rajnath Singh
(c) Sushma Swaraj
(d) None of the given options is true
(e) M. Venkaiah Naidu

Show Answer
S3. Ans.(e)
Sol. Vice President M. Venkaiah Naidu inaugurated the two-day Civil Services Day event in New Delhi. The Day focuses on the topic ‘Evolving Strategies for Transforming Aspirational Districts’.

Q4. The 16th Federation Cup Junior National athletics championship has begun recently in ____________.
(a) Bengaluru, Karnataka
(b) Coimbatore, Tamil Nadu
(c) Chennai, Tamil Nadu
(d) Pune, Maharashtra
(e) New Delhi

Show Answer
S4. Ans.(b)
Sol. The 16th Federation Cup Junior National athletics championship has begun in Coimbatore, Tamil Nadu. Over 800 athletes from 32 states across the country will take part in this tournament.

Q5. Minister of State for Parliamentary Affairs Vijay Goel inaugurated the new office of Central Project Monitoring Unit for which of the following project of the Government at the Parliament House Annexe.
(a) e-Vidhan project
(b) m-vidhan project
(c) e-samvidhan project
(d) m-samvidhan project
(e) None of the given option is true

Show Answer
S5. Ans.(a)
Sol. Minister of State for Parliamentary Affairs Vijay Goel inaugurated the new office of Central Project Monitoring Unit for the e-Vidhan project of the Government at the Parliament House Annexe.


Q6. External Affairs Minister Sushma Swaraj has recently left for China on a four-day visit. She will participate in a meeting of the foreign ministers of the ___________________.
(a) AIIB
(b) BCO
(c) UNDP
(d) ADB
(e) SCO  

Show Answer
S6. Ans.(e)
Sol. External Affairs Minister Sushma Swaraj left for China on a four-day visit. She will participate in a meeting of the foreign ministers of the Shanghai Cooperation Organisation (SCO). She will hold talks with her Chinese counterpart Wang Yi.

Q7. Name the prince who will succeed his mother Queen Elizabeth II as the head of the Commonwealth after the heads of government agreed on his succession.
(a) William Henry
(b) Andrew Albert
(c) Prince Charles
(d) Henry Charles
(e) George Alexander

Show Answer
S7. Ans.(c)
Sol. Britain’s Prince Charles will succeed his mother Queen Elizabeth II as the Head of the Commonwealth after the heads of government agreed on his succession. 

Q8. SJVN Limited has signed an MoU with Ministry of Power for the year 2018-19. SJVN Limited is a/an ______________.
(a) Atomic Power Plant
(b) Nuclear Power Plant
(c) Thermal Power Plant
(d) Hydro Power Plant
(e) None of the given options is true

Show Answer
S8. Ans.(d)
Sol. SJVN Limited has signed an MoU with Ministry of Power for the year 2018-19. The MoU was signed by Ajay Kumar Bhalla, Secretary (Power) and Shri Nand Lal Sharma, Chairman & Managing Director, SJVN. SJVN Limited is the operator of one of the largest Hydro Power Plants in the country i.e. 1500 MW Nathpa Jhakri Hydro Power Station.

Q9. The Ministry of Human Resource Development (HRD) has launched integration of e-SANAD portal and NAD in a bid to make education system in India more transparent. NAD stands for ______________.
(a) National Annual Depository
(b) National Academic Depository
(c) National Academic Demolition
(d) National Annual Demand
(e) National Annual Development

Show Answer
S9. Ans.(b)
Sol. The Ministry of Human Resource Development (HRD) has launched integration of e-SANAD portal and NAD – National Academic Depository in a bid to make education system in India more transparent.

Q10. With an aim to strengthen trade ties with India, Taipei World Trade Centre (TWTC) launched its office in _____________.
(a) Pune
(b) Kolkata
(c) Nagpur
(d) Delhi
(e) Bengaluru

Show Answer
S10. Ans.(d)
Sol. With an aim to strengthen trade ties with India, Taipei World Trade Centre (TWTC) launched its office in Delhi, ahead of Taiwan’s first ever expo that will showcase cutting-edge technology and smart city solutions in Delhi in May 2018. 


Print Friendly and PDF