Current Affairs Questions: 23rd April 2018

Dear Aspirants,

current-affairs-quiz

Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 23rd April

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.

Q1. Name the Indian animation pioneer and multiple National Award winner who had passed away recently.
(a) Bhimsain Khurana
(b) Pandit Sankatha Joshi
(c) Premanand Agnihotri
(d) Jakir Khan
(e) Sumit Anand

S1. Ans.(a)
Sol. Indian animation pioneer and multiple National Award winner Bhimsain Khurana had passed away. He was 82. Khurana was known for films like “Gharaonda” and for iconic animation shorts like “Ek Anek Ekta”. In 1970, he made his debut with his first animation short “The Climb”, which earned him the Silver Hugo Award in the Chicago Film Festival.

Q2. The Cabinet Committee on Economic Affairs has approved a restructured _________________ scheme aimed at making rural local bodies self-sustainable, financially stable and more efficient.
(a) Sarva Shiksha Abhiyan
(b) Total Sanitation Campaign
(c) National Rural Health Mission
(d) Rashtriya Gram Swaraj Abhiyan
(e) National Translation Mission

S2. Ans.(d)
Sol. The Cabinet Committee on Economic Affairs has approved a restructured Rashtriya Gram Swaraj Abhiyan scheme aimed at making rural local bodies self-sustainable, financially stable and more efficient.

Q3. The World Earth Day (WED) is celebrated every year on _____________ not only to spread awareness of the need for conservation but also to take action to protect the environment.
(a) 20 April
(b) 18 April
(c) 15 April
(d) 22 April
(e) 10 April

S3. Ans.(d)
Sol. The World Earth Day (WED) is celebrated on 22nd April not only to spread awareness of the need for conservation but also to take action to protect the environment. Earth Day is considered to be the largest secular world event. This day was first celebrated on April 22, 1970, and has ever since been an annual event. The theme for World Earth Day 2018 is 'End Plastic Pollution'.

Q4. Finance Ministers and Central Bank Governors from G20, the Group of 20 economies, have agreed to aim for economic growth by promoting trade. The agreement was signed in the 2 day meeting at _____________.
(a) Paris
(b) New York
(c) Washington DC
(d) Geneva
(e) Jakarta

S4. Ans.(c)
Sol. Finance Ministers and Central Bank Governors from G20, the Group of 20 economies, have agreed to aim for economic growth by promoting trade. In their two day meeting at Washington, the financial leaders agreed to work together to promote trade and global economic growth. Argentine Treasury Minister Nicolas Dujovne has chaired the meeting.

Q5. Bolivian Foreign Minister Fernando Huanacuni has recently announced that six countries had decided to temporarily leave the Union of South American Nations (UNASUR). Which among the following is not among those 6 countries?
(a) Argentina
(b) Brazil
(c) Chile
(d) Uruguay
(e) Colombia

S5. Ans.(d)
Sol. Bolivian Foreign Minister Fernando Huanacuni has announced that Argentina, Brazil, Chile, Colombia, Paraguay, and Peru had decided to temporarily leave the Union of South American Nations (UNASUR), given differences over choosing the secretary general of the group.

Q6. World Book and Copyright Day is celebrated globally this year on _____________ to provide the people with many ideas and plans to make them aware of the situation and condition in the World.
(a) 21 April
(b) 23 April
(c) 14 April
(d) 18 April
(e) 03 April

S6. Ans.(b)
Sol. World Book and Copyright Day is celebrated globally this year on 23 April to provide the people with many ideas and plans to make them aware of the situation and condition in the World. The World Book Capital for 2018 is Athens, Greece.

Q7. Name the company that has created the history as the market capitalization of the company has hit the 100 billion dollar mark, making it the first Indian company to achieve the mark.
(a) Tata Consultancy Services
(b) HDFC Bank Ltd.
(c) Microsoft
(d) WIPRO
(e) Mahindra & Mahindra

S7. Ans.(a)
Sol. Tata Consultancy Services has created the history as the market capitalisation of the company has hit the 100 billion dollar mark, making it the first Indian company to achieve the mark. TCS shares rose by 2% to Rs. 3476.75, pushing the market capitalisation of India's biggest outsourcer to Rs. 6,64,918 crore.

Q8. The 8th South Asian Judo Championship was held in ______________.
(a) Bangladesh
(b) India
(c) Sri Lanka
(d) Afghanistan
(e) Nepal

S8. Ans.(e)
Sol. The 8th South Asian Judo Championship was held in Lalitpur, Nepal.

Q9.  What is the World Book Capital for World Book and Copyright Day 2018?
(a) Ankara, Turkey
(b) Sofia, Bulgaria
(c) Athens, Greece
(d) Paris, France
(e) New Delhi, India

S9. Ans.(c)
Sol. World Book and Copyright Day is celebrated globally this year on 23 April to provide the people with many ideas and plans to make them aware of the situation and condition in the World. The World Book Capital for 2018 is Athens, Greece.

Q10. What is the theme for the World Earth Day 2018?
(a) Plastic Management
(b) End Plastic Pollution
(c) World for Sustainable Development
(d) Our World, Our Responsibility
(e) Save Earth for Our Future

S10. Ans.(b)
Sol. The World Earth Day (WED) is celebrated on 22nd April not only to spread awareness of the need for conservation but also to take action to protect the environment. Earth Day is considered to be the largest secular world event. This day was first celebrated on April 22, 1970, and has ever since been an annual event. The theme for World Earth Day 2018 is 'End Plastic Pollution'.




You may also like to Read:

        



Print Friendly and PDF