Current Affairs Questions: 24th April 2018

Dear Aspirants,

current-affairs-quiz

Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 24th April

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.

Q1. The world's oldest person, a 117-year-old woman Nabi Tajima had passed away. She was from which of the following country?
(a) China
(b) Indonesia
(c) Japan
(d) Taiwan
(e) South Korea

S1. Ans.(c)
Sol. The world's oldest person, a 117-year-old Japanese woman named Nabi Tajima had passed away. Tajima, born on Aug. 4, 1900, was the last known person born in the 19th century.

Q2. Name the Institution/Organization that has organized the award ceremony of the '1st Print Biennale India 2018 (PBI)' in New Delhi.
(a) Sahitya Kala Akademi
(b) Bharat Kala Akademy
(c) National School of Drama
(d) Natak Kala Institution of India
(e) Lalit Kala Akademi

S2. Ans.(e)
Sol. Lalit Kala Akademi, organized the award ceremony of the '1st Print Biennale India 2018 (PBI)' in New Delhi. The Chief Guest of the programme was Ms Sujata Prasad, Additional Secretary, Ministry of Culture. Arup Kumar Kuity (Andhra Pradesh), Satya Narayana Gavara (Andhra Pradesh), Preya Bhagat (Uttar Pradesh), Purvi Parmar (Gujrat) and Sonal Varshneya (Uttar Pradesh) were given the award in the 1st PBI.

Q3. According to the Economic Affairs Secretary of India Mr _____________, India is poised to remain the fastest growing large economy in the world, and its GDP is expected to reach $5 trillion by 2025.
(a) Hasmukh Adhia
(b) Subhash Chandra Garg
(c) Dinesh Gupta
(d) Satya Prakash Malik
(e) Anand Subramanyam

S3. Ans.(b)
Sol. India is poised to remain the fastest growing large economy in the world, and its GDP is expected to reach $5 trillion by 2025, Economic Affairs Secretary Subhash Chandra Garg has told the World Bank in the 97th meeting of the Development Committee of the World Bank in Washington, USA.

Q4. Digambarpur Gram Panchayat (GP) of which of the following state has topped in the country by bagging the Centre’s award for the best Gram Panchayat in the country?
(a) Odisha
(b) Karnataka
(c) Kerala
(d) West Bengal
(e) Andhra Pradesh

S4. Ans.(d)
Sol. West Bengal has once again topped in the country with Digambarpur Gram Panchayat (GP) bagging the Centre’s award for the best Gram Panchayat in the country.

Q5. Name the lender that has entered into an agreement for information utility services with the National E-Governance Services Limited (NeSL).
(a) Union Bank of India
(b) State Bank of India
(c) Indian Overseas Bank
(d) Central Bank of India
(e) Allahabad Bank

S5. Ans.(c)
Sol. Indian Overseas Bank (IOB) entered into an agreement for information utility services with the National E-Governance Services Limited (NeSL). With this agreement, the IOB branches will be able to provide high-quality, authenticated information about debts and defaults; which will have more transparency in maintaining the list of borrowers, debtors, creditors and loan defaulters.

Q6. Bihar Chief Minister Nitish Kumar had released three books based on Mahatma Gandhi's Champaran movement of 1917. Which one of the following is not among them?
(a) Mister M K Gandhi Ki Champaran Diary
(b) MK Gandhi: The Power of Truth
(c) Champaran Andolan 1917
(d) Pir Muhammad Munis: Kalam Ka Satyagrahi
(e) None of the given options is true

S6. Ans.(b)
Sol. Bihar Chief Minister Nitish Kumar released three books based on Mahatma Gandhi's Champaran movement of 1917. Nitish Kumar released the books titled- 'Mister M K Gandhi Ki Champaran Diary' written by Arvind Mohan, 'Champaran Andolan 1917' edited by Ashutosh Partheshwar and 'Pir Muhammad Munis: Kalam Ka Satyagrahi' collected and edited by Srikant.

Q7. Rafael Nadal of Spain has won the 11th Monte Carlo Masters title by defeating _____________ in final to retain the world number one ranking.
(a) Pete Sampras
(b) Andy Murray
(c) Stan Wawrinka
(d) Kei Nishikori
(e) Milos Raonic

S7. Ans.(d)
Sol. Rafael Nadal of Spain has won the 11th Monte Carlo Masters title by defeating Japan's Kei Nishikori in final to retain the world number one ranking.

Q8. Name the state from which the Union Home Ministry completely revoked the controversial Armed Forces Special Powers Act (AFSPA).
(a) Arunachal Pradesh
(b) Sikkim
(c) Assam
(d) Nagaland
(e) Meghalaya

S8. Ans.(e)
Sol. The Union Home Ministry completely revoked the controversial Armed Forces Special Powers Act (AFSPA) from Meghalaya while diluting it in other regions of Arunachal Pradesh.

Q9. Name the International Organization that has agreed in principle to give an aid of 1,700 crore rupees to Uttarakhand for infrastructure development and creation of sewerage treatment facilities in urban areas. 
(a) The World Bank
(b) AIIB
(c) International Monetary Fund
(d) Asian Development Bank
(e) None of the Given options is True

S9. Ans.(d)
Sol. The Asian Development Bank (ADB) has agreed in principle to give an aid of 1,700 crore rupees to Uttarakhand for infrastructure development and creation of sewerage treatment facilities in urban areas.

Q10. Name the football player who has become the first Egyptian player to be named Professional Footballers' Association player of the year.
(a) Mohamed Salah
(b) Mohamed Elneny
(c) Mahmoud Hassan
(d) Essam El-Hadary
(e) Ahmed Hegazi

S10. Ans.(a)
Sol. Liverpool forward Mohamed Salah has become the first Egyptian player to be named Professional Footballers' Association player of the year. The 25-year-old, who was bought for £36.9 million by the English club.




You may also like to Read:

        



Print Friendly and PDF