Current Affairs Questions: 25th April 2018

Dear Aspirants,

current-affairs-quiz

Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 25th April

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.

Q1. The Asian Development Bank (ADB) has agreed in principle to give an aid of 1,700 crore rupees to which of the following state for infrastructure development and creation of sewerage treatment facilities in urban areas?
(a) Uttar Pradesh
(b) Assam
(c) Arunachal Pradesh
(d) Uttarakhand
(e) Meghalaya

S1. Ans.(d)
Sol. The Asian Development Bank (ADB) has agreed in principle to give an aid of 1,700 crore rupees to Uttarakhand for infrastructure development and creation of sewerage treatment facilities in urban areas.

Q2. Name the two cabinet ministers of India who have recently attended the Shanghai Cooperation Organisation’s (SCO) two different meeting in Beijing, China?
(a) Smriti Irani and Sushma Swaraj
(b) Nirmala Sitharaman and Sushma Swaraj
(c) Smriti Irani and Nirmala Sitharaman
(d) Piyush Goyal and Nirmala Sitharaman
(e) Rajnath Singh and Piyush Goyal

S2. Ans.(b)
Sol. Defence Minister Nirmala Sitharaman and External Affairs Minister Sushma Swaraj have attended the Shanghai Cooperation Organization’s (SCO) defense ministers’ and Foreign Ministers meeting in Bejing, China, respectively.

Q3. The European Union and the United Nations co-chaired a two-day international conference in ______________ aiming to pump financial aid for Syrians and garner political support for UN-led intra-Syrian talks.
(a) Brussels, Belgium
(b) Geneva, Switzerland
(c) Manila, Philippines
(d) Jakarta, Indonesia
(e) New York, the USA

S3. Ans.(a)
Sol. The European Union and the United Nations co-chaired a two-day international conference in Brussels, Belgium aiming to pump financial aid for Syrians and garner political support for UN-led intra-Syrian talks.

Q4. Name the country that will host the world’s first 2-Day female foreign ministers’ meeting in September 2018.
(a) Iceland
(b) Russia
(c) China
(d) Canada
(e) France

S4. Ans.(d)
Sol. Canada and the European Union will host the world’s first 2-Day female foreign ministers’ meeting in September 2018 in Canada. The announcement was made by the Canadian Foreign Minister Chrystia Freeland.

Q5. The nation celebrates the National Panchayati Raj Diwas on _____________. This date marks a defining moment in the history of decentralization of political power to the grassroots level. 
(a) 20th April
(b) 24th April
(c) 28th April
(d) 16th April
(e) 10th April

S5. Ans.(b)
Sol. The nation celebrates the National Panchayati Raj Diwas (24th Aril) as this date marks a defining moment in the history of decentralization of political power to the grassroots level.

Q6. Union Road Transport Minister Nitin Gadkari has inaugurated the 29th Road Safety Week at Vigyan Bhawan in New Delhi. He released a book named _______________.
(a) Road Safety and Precautions
(b) Watch Out! on the Road
(c) Road Safety Management: Issues and Perspectives
(d) Have a Safe Journey
(e) None of the given options is true

S6. Ans.(d)
Sol. Union Road Transport Minister Nitin Gadkari has inaugurated the 29th Road Safety Week at Vigyan Bhawan in New Delhi. He released a book named "Have a Safe Journey".

Q7. Name the country that has won 8th South Asian Judo Championship held in Lalitpur, Nepal.
(a) Bangladesh
(b) South Korea
(c) India
(d) Indonesia
(e) Pakistan

S7. Ans.(c)
Sol. India has won 8th South Asian Judo Championship held in Lalitpur, Nepal. On the concluding day of the championship, Indian women and men won team events. Keeping the unbeaten streak, Indian women whitewashed the championship by beating host Nepal by 5-0 in the final of team events.

Q8. Name the Smart City that has become the first city in India, that runs on 100% renewable energy during daytime setting a new benchmark for other cities to become clean and green.
(a) Bengaluru
(b) Diu
(c) Jaipur
(d) Port Blair
(e) Kohima

S8. Ans.(b)
Sol. Diu Smart City has become the first city in India, that runs on 100% renewable energy during daytime setting a new benchmark for other cities to become clean and green. Diu had been importing 73% of its power from Gujarat until 2017.

Q9. In the Dadahaheb Phalke Excellence Awards 2018, ______________ was awarded the Best actor in the male category.
(a) Ranveer Singh
(b) Shahid Kapoor
(c) Manoj Bajpayee
(d) Ranbeer Kapoor
(e) Arjun Rampal

S9. Ans.(b)
Sol. In the Dadahaheb Phalke Excellence Awards 2018, Shahid Kapoor was awarded the Best actor (male).

Q10. Name the payment bank that now has over 100 million KYC wallets, against the constant campaigning done by the bank about the benefits of the Know Your Customer (KYC) system.
(a) Aditya Birla Nuvo
(b) India Post Payment Bank
(c) Paytm Payments Bank
(d) Fino PayTech Payment Bank
(e) Vodafone M-Pesa

S10. Ans.(c)
Sol. Paytm Payments Bank now has over 100 million KYC wallets, against the constant campaigning done by the bank about the benefits of the Know Your Customer (KYC) system.

Q11. Name the country that has banned the use of Bitcoin and other cryptocurrencies by its banks and financial institutions.
(a) Syria
(b) Saudi Arabia
(c) Iran
(d) Oman
(e) Venezuela

S11. Ans.(c)
Sol. Iran has banned the use of bitcoin and other cryptocurrencies by its banks and financial institutions. As per the central bank of Iran, the ban was necessary since all cryptocurrencies have the capacity to be turned into a means for money-laundering and financing terrorism and in general can be turned into a means for transferring criminals' money.

Q12. West Bengal government has given its approval to State Forest Department to apply for coveted Ramsar Site recognition under Ramsar Convention to _____________.
(a) Jim Corbett National Park
(b) Buxa Tiger Reserve
(c) Kaziranga National Park
(d) Sunderban Reserve Forest
(e) Periyar Tiger Reserve

S12. Ans.(d)
Sol. West Bengal government has given its approval to State Forest Department to apply for coveted Ramsar Site recognition under Ramsar Convention to Sunderban Reserve Forest. Now, State Forest Department through Central Government will apply to Ramsar Convention Secretariat.

Q13. What is the ranking of richest Indian Mukesh Ambani who has been named by Fortune magazine as the World's Greatest Leaders of 2018?
(a) 20th Rank
(b) 24th Rank
(c) 28th Rank
(d) 31st Rank
(e) 34th Rank

S13. Ans.(b)
Sol. Richest Indian Mukesh Ambani (24th Rank) and human rights lawyer Indira Jaising (20th Rank) have been named by Fortune magazine as the World's Greatest Leaders of 2018. The Fortune's 2018 ranking of the 50 Greatest Leaders has architect Balkrishna Doshi.

Q14. Name the lender that has entered into an agreement with National E-Governance Services (NeSL) for information utility (IU) arrangement under the Insolvency and Bankruptcy Code (IBC).
(a) State Bank of India
(b) Allahabad bank
(c) Syndicate Bank
(d) Bank of Baroda
(e) Bank of India

S14. Ans.(e)
Sol. State-run Bank of India (BoI) has entered into an agreement with National E-Governance Services (NeSL) for information utility (IU) arrangement under the Insolvency and Bankruptcy Code (IBC). As per the agreement, BoI will avail NeSL service to expedite corporate insolvency resolution process.

Q15. The Shanghai Cooperation Organization (SCO), headquartered in Beijing, was founded in ________.
(a) 1995
(b) 1997
(c) 2001
(d) 2004
(e) 2007

S15. Ans.(c)
Sol. The Shanghai Cooperation Organisation (SCO), headquartered in Beijing, was founded in 2001.

Q16. Bank of India headquarters in ______________.
(a) Chennai
(b) Jaipur
(c) Kolkata
(d) Mumbai
(e) New Delhi

S16. Ans.(d)
Sol. Bank of India Headquarters in Mumbai, Maharashtra and its CEO is Mr Dinabandhu Mohapatra.

Q17. India and the World Bank signed a $210 million loan agreement for the Rural Connectivity Project in which of the following Indian state? 
(a) Maharashtra
(b) Madhya Pradesh
(c) Karnataka
(d) Kerala
(e) Gujarat

S17. Ans.(b)
Sol. India and the World Bank signed a $210 million loan agreement for the Madhya Pradesh Rural Connectivity Project. The Project is expected to improve the durability, resilience, and safety of the gravel surfaced rural roads and enhance the capacity of the state to manage its rural roads network.

Q18. Name the Jailed Egyptian photographer who has won the 2018 Guillermo Cano World Press Freedom Prize of the United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization’s (UNESCO).
(a) Lara Baladi
(b) Sherif Sonbol
(c) Youssef Nabil
(d) Mahmoud Abu Zeid
(e) Ahmed Hassanein

S18. Ans.(d)
Sol. Jailed Egyptian photographer Mahmoud Abu Zeid, popularly known as Shawkan won the 2018 Guillermo Cano World Press Freedom Prize of the United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization’s (UNESCO).

Q19. Name the country that has retained its position as the top remittances receiving country with its diaspora sending about $69 billion back home in 2017, according to the report of the World Bank.
(a) Russia
(b) India
(c) China
(d) Indonesia
(e) Pakistan

S19. Ans.(b)
Sol. India has retained its position as the top remittances receiving country with its diaspora sending about $69 billion back home in 2017, according to the report of the World Bank. Remittances to India picked up sharply by 9.9% to $69 billion in 2017, reversing the previous year’s dip.

Q20. Which of the following High Court of South that has become the first court in south India and overall eighth in the country to introduce e-court fee payment facility?
(a) Karnataka High Court
(b) High Court of Judicature, Hyderabad
(c) Kerala High Court
(d) Madras High Court
(e) None of the given options is true

S20. Ans.(d)
Sol. The Madras High Court became the first court in south India and overall eighth in the country to introduce e-court fee payment facility. It was jointly launched by Chief Minister Edappadi K. Palaniswami and Chief Justice Indira Banerjee.




You may also like to Read:

        



Print Friendly and PDF