Current Affairs Questions: 27th April 2018

Dear Aspirants,

current-affairs-quiz

Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 27th April

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.

Q1. Prime Minister Narendra Modi left on a three-day visit to China. Name the city in which he will hold talks with Chinese President Xi Jinping during an informal summit.
(a) Beijing City
(b) Shanghai City
(c) Wuhan City
(d) Guangzhou City
(e) Hangzhou City

S1. Ans.(c)
Sol. Prime Minister Narendra Modi left on a three-day visit to China. Mr Modi will hold talks with Chinese President Xi Jinping during an informal summit in Wuhan city.

Q2. As part of ongoing Indo-Malaysian defence cooperation, a joint training exercise ____________ will be conducted in the dense forests of Sengai Perdik, Hulu Langat, Malaysia.
(a) Indo-Mala Exercise
(b) Malabar Exercise
(c) Chahabar Exercise
(d) Nagshakti Exercise
(e) Harimau Shakti

S2. Ans.(e)
Sol. As part of ongoing Indo-Malaysian defense cooperation, a joint training exercise Harimau Shakti will be conducted in the dense forests of Sengai Perdik, Hulu Langat, Malaysia.

Q3. An MoU on technical knowledge sharing for establishing a nationwide Time Stamping & Time Synchronization network and traceability of Time signal to UTC NPL Time was signed between CSIR-NPL and Department of Telecommunications. What does NPL stands for?
(a) National Physics Laboratory
(b) National Physical Laboratory
(c) National Pseudo metric Laboratory
(d) National Psychometric Laboratory
(e) National Psychopathic Laboratory

S3. Ans.(b)
Sol. An MoU on technical knowledge sharing for establishing a nationwide Time Stamping & Time Synchronization network and traceability of Time signal to UTC NPL Time was signed between Council of Scientific and Industrial Research -National Physical Laboratory (CSIR-NPL) and Department of Telecommunications (DoT), Ministry of Communications.

Q4. According to the 2018 World Press Freedom Index compiled by Reporters Without Borders (RSF), India has ranked ___________.
(a) 126th
(b) 138th
(c) 116th
(d) 145th
(e) 108th

S4. Ans.(b)
Sol. According to the 2018 World Press Freedom Index compiled by Reporters Without Borders (RSF), India has ranked 138th (falling 2 positions down from 136th in 2017). The list has been topped by Norway. North Korea was at the bottom-most position (180th) in the list.

Q5. The Ministry of Human Resource Development, HRD launched the second edition of which of the following Abhiyan under which students from 750 higher educational institutions from across the country will adopt villages?
(a) Sarva Shiksha Abhiyan
(b) Jan Pragati Abhiyan
(c) Unnat Bharat Abhiyan
(d) Shishu Protsahan Abhiyan
(e) None of the given options is true

S5. Ans.(c)
Sol. The Ministry of Human Resource Development, HRD launched the second edition of the Unnat Bharat Abhiyan under which students from 750 higher educational institutions from across the country will adopt villages and visit them to get acquainted with the lifestyle of people there and the problems faced by them.

Q6. Name the Exercise that has been recently conducted for coastal securities to strengthen and assess the loopholes in the coastal security mechanism along Kerala shores.
(a) Samudra Manthan
(b) Sagar Manthan
(c) Ocean Protectors
(d) Sagar Kavach
(e) None of the given options is true

S6. Ans.(d)
Sol. Exercise ‘Sagar Kavach’ is being conducted to strengthen and assess the loopholes in the coastal security mechanism along Kerala shores. Along with Coastal Police and Marine Enforcement wing, Indian Coast Guard and Indian Navy is also participating in Exercise ‘Sagar Kavach’.

Q7. The Ministry of Earth Sciences (MoES) is tying up with the US and ____________ to develop new pollution-forecast system that will help anticipate particulate matter (PM) levels at least two days.
(a) Germany
(b) UK
(c) Iceland
(d) Norway
(e) Finland

S7. Ans.(e)
Sol. The Ministry of Earth Sciences (MoES) is tying up with the US and Finland to develop new pollution-forecast system that will help anticipate particulate matter (PM) levels at least two days in advance and at greater resolution.

Q8. According to the Development bank NABARD, what is the amount (approx) that it has provided as assistance to Uttar Pradesh during 2017-18 to facilitate overall development with special focus on agricultural credit?
(a) Rs 10,000 crore
(b) Rs 8,000 crore
(c) Rs 6,000 crore
(d) Rs 4,000 crore
(e) Rs 2,000 crore

S8. Ans.(a)
Sol. According to the Development bank NABARD, it has provided an assistance of Rs 10,012 crore to Uttar Pradesh during 2017-18 to facilitate overall development with special focus on agricultural credit.

Q9. National Stock Exchange of India (NSE) has announced the launch of which of the following platform for facilitating the non-competitive bidding in Government of India Dated Securities (G-Sec) and Treasury Bills (T-Bills).
(a) T-Bill platform
(b) e-Tbill platform
(c) e-Gsec platform
(d) Tbill- Esec platform
(e) None of the given options is true

S9. Ans.(c)
Sol. National Stock Exchange of India (NSE) has announced the launch of its "e - Gsec" platform for facilitating the non-competitive bidding in Government of India Dated Securities (G-Sec) and Treasury Bills (T-Bills).

Q10. The Minister of Housing & Urban Development Hardeep Singh inaugurated the 48th Foundation Day of HUDCO. What does 'D' stands for in HUDCO?
(a) Deployment
(b) Diversity
(c) Domestic
(d) Development
(e) Density

S10. Ans.(d)
Sol. The Minister of Housing & Urban Development Hardeep Singh inaugurated the 48th Foundation Day of Housing and Urban Development Corporation (HUDCO). HUDCO is playing an important role in taking financial inclusion forward in the country, as it is taking care of the housing finance needs of the economically deprived sections.

Q11. World Intellectual Property Day is celebrated on ____________ to learn about the role that intellectual property rights (patents, trademarks, industrial designs, copyright) play in encouraging innovation and creativity.
(a) 26 April
(b) 24 April
(c) 22 April
(d) 20 April
(e) 16 April

S11. Ans.(a)
Sol. World Intellectual Property Day is celebrated on 26th of April to learn about the role that intellectual property rights (patents, trademarks, industrial designs, copyright) play in encouraging innovation and creativity. The theme for WIPD 2018 is 'Powering change: Women in innovation and creativity'.

Q12. Mario Abdo Benitez won the presidential election conducted in which of the following country?
(a) Kazakhstan
(b) Dominica
(c) Djibouti
(d) Paraguay
(e) Grenada

S12. Ans.(d)
Sol. Mario Abdo Benitez won the presidential election conducted in Paraguay. He belongs to the ruling Colorado Party. He had secured 46.5% of the votes, with 96% of 21,000.

Q13. Name the company that has been declared the most attractive employer brand, followed by e-commerce giant Amazon India, according to the HR service provider Randstad's Employer Brand Research (REBR) 2018.
(a) Amazon
(b) TCS
(c) Microsoft
(d) Google
(e) Infosys

S13. Ans.(c)
Sol. Technology giant Microsoft India has been declared the most attractive employer brand, followed by e-commerce giant Amazon India. The winners were named by HR service provider Randstad's Employer Brand Research (REBR) 2018.

Q14. What is the theme for World Intellectual Property Day 2018?
(a) Innovation — Improving Lives
(b) Visionary Innovators
(c) Powering change: Women in innovation and creativity
(d) Movies – A Global Passion
(e) Women Empowerment and Global IP Motivation

S14. Ans.(c)
Sol. World Intellectual Property Day is celebrated on 26th of April to learn about the role that intellectual property rights (patents, trademarks, industrial designs, copyright) play in encouraging innovation and creativity. The theme for WIPD 2018 is 'Powering change: Women in innovation and creativity'.

Q15. According to the 2018 World Press Freedom Index compiled by Reporters Without Borders (RSF), which of the following country has topped the list?
(a) Finland
(b) Denmark
(c) Iceland
(d) Sweden
(e) Norway

S15. Ans.(e)
Sol. According to the 2018 World Press Freedom Index compiled by Reporters Without Borders (RSF), India has ranked 138th (falling 2 positions down from 136th in 2017). The list has been topped by Norway. North Korea was at the bottom-most position (180th) in the list.




You may also like to Read:

        



Print Friendly and PDF