Current Affairs Questions: 28th April 2018

Dear Aspirants,

current-affairs-quiz

Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 28th April

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.

Q1. India has agreed for the most revered Buddhist relics from Sarnath to be taken to which among the following country for public exposition on the occasion of Vesak festival?
(a) Bhutan
(b) Nepal
(c) Tibet
(d) Sri Lanka
(e) Myanmar

S1. Ans.(d)
Sol. India has agreed for the most revered Buddhist relics from Sarnath to be taken to Sri Lanka for public exposition on the occasion of Vesak festival. This is the first time relics from Sarnath are being brought to Sri Lanka from India, and special arrangements have been made for this purpose.

Q2. India-Nepal Inter-Governmental Committee (IGC) meeting on trade, transit and cooperation to Control Unauthorized Trade started in ______________.
(a) Kathmandu
(b) New Delhi
(c) Pune
(d) Pokhara
(e) Patan

S2. Ans.(a)
Sol. India-Nepal Inter-Governmental Committee (IGC) meeting on trade, transit, and cooperation to Control Unauthorised Trade started in Kathmandu, Nepal. The Indian side is led by Commerce Secretary Rita Teaotia. The main focus of the two-day meeting will be on further strengthening trade and investment ties between both the countries.

Q3. Name the organization that has been awarded the National Intellectual Property (IP) Award 2018 in the category “Top R&D Institution/Organization for Patents and Commercialization”?
(a) DRDO
(b) ISRO
(c) HAL
(d) CSIR
(e) BEL

S3. Ans.(d)
Sol. The Council of Scientific and Industrial Research (CSIR) is awarded the National Intellectual Property (IP) Award 2018 in the category “Top R&D Institution / Organization for Patents and Commercialization”.

Q4. Name the senior lawyer who was sworn in as the judge of the Supreme Court and has become the first woman lawyer to be directly appointed as a Supreme Court judge.
(a) Meenakshi Arora
(b) Karuna Nundy
(c) Indira Jaising
(d) Pinky Anand
(e) Indu Malhotra

S4. Ans.(e)
Sol. Senior lawyer Indu Malhotra was sworn in as the judge of the Supreme Court in the presence of Chief Justice of India Dipak Misra. The appointment was made by the President Ram Nath Kovind. Malhotra has now become the first woman lawyer to be directly appointed as a Supreme Court judge.

Q5. Name the person who has been sworn in as New US secretary of state.
(a) Samuel Alito
(b) Rex Tillerson
(c) Chuck Schumer
(d) Mike Pompeo
(e) Mitch McConnel

S5. Ans.(d)
Sol. Mike Pompeo was sworn in as the secretary of state, shortly after the Senate confirmed the former CIA director’s nomination as America’s top diplomat at a crucial time when the US is involved in several high stakes negotiations around the world. He replaced Rex Tillerson.

Q6. Name the company which is the most trusted Internet brand in India, as per the TRA Brand Trust Report 2018.
(a) Facebook
(b) ebay
(c) Microsoft
(d) Google
(e) Amazon

S6. Ans.(d)
Sol. Online search engine Google is the most trusted Internet brand in India, followed by Facebook, as per the TRA Brand Trust Report 2018. With 1.2 trillion searches per year, Google has become the first port of call for all things on the Internet. Google was followed by Facebook, Amazon and eBay.

Q7. The Prime Minister of India, Narendra Modi launched the Van Dhan Scheme of Ministry of Tribal Affairs and TRIFED, during the celebrations of Ambedkar Jayanti in _____________.
(a) Kerala
(b) Chattisgarh
(c) Jharkhand
(d) Bihar
(e) Madhya Pradesh

S7. Ans.(b)
Sol. The Prime Minister of India, Narendra Modi launched the Van Dhan Scheme of Ministry of Tribal Affairs and TRIFED, during the celebrations of Ambedkar Jayanti at Bijapur, Chattisgarh.

Q8. UN Secretary-General Antonio Guterres has appointed _____________ of Switzerland as his new special envoy on Myanmar.
(a) Kat Graham
(b) Mirka Federer
(c) Michelle Hunziker
(d) Christine Schraner Burgener
(e) Venus Palermo

S8. Ans.(d)
Sol. UN Secretary-General Antonio Guterres has appointed Christine Schraner Burgener of Switzerland as his new special envoy on Myanmar.

Q9. The Defence Acquisition Council (DAC) approved the capital acquisition proposals of over _______________.
(a) 4,354 crore rupees
(b) 1,364 crore rupees
(c) 3,687 crore rupees
(d) 2,547 crore rupees
(e) 4,867 crore rupees

S9. Ans.(c)
Sol. The Defence Acquisition Council (DAC) approved the capital acquisition proposals of over 3,687 crore rupees. The decision was taken in the meeting council, chaired by Defence Minister Nirmala Sitharaman in New Delhi.

Q10. Name the President and whole-time director of IndiGo who has resigned recently from the post.
(a) Aditya Ghosh
(b) Rahul Bhatia 
(c) Greg Taylor 
(d) Aasif Ali
(e) Rahul Subramanyam

S10. Ans.(a)
Sol. Aditya Ghosh resigned as the President and whole-time director of IndiGo and will leave the company by 31 July 2018.




You may also like to Read:

        


Print Friendly and PDF